начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Казус по Наказателно-Дъжавен изпит в ЮЗУ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Гост » 06 Мар 2007, 15:56

към corsairman

Първо ми казваш,че грабеж и дума не може да става,после бъркаш
НК,а после ми казваш,че има грабеж.Губи ти се логиката.
Помисли преди да пишеш.ВАжно е,колега

с уважение

8) Адвокат Николов 8)
Гост

Мнениеот corsairman » 06 Мар 2007, 16:27

@advokat_nikolov,Надявам се многото литература,която казахте че сте прочели,да не е била м/у редовете, или както четете мненията ми.Надявам се също, че правите разлика м/у фразите "квалифицирам като грабеж" и "ако бъде квалифицирано като грабеж"-никъде не съм си менил мнението.Неискам да ви казвам колко неверни работи има в предните ви мнения,но не съм ги кометирал, защото уважавам правото ви на мнение.Споровете с Вас засега попадат в графа "безсмислени" и затова такива няма да има,поради простата причина че не виждам смисъл.
Поздрави.
ЕДИТ:Виждам, че вече няма спор за "У", което донякъде ме обнадеждава.
Последна промяна corsairman на 06 Мар 2007, 16:32, променена общо 1 път
corsairman
Младши потребител

Мнениеот Гост » 06 Мар 2007, 16:30

Първоначално съвсем културно Ви попитах за грабежа,а Вие тръгнахте да се джафвкате.Ако има нещо простете
Гост

Мнениеот pokerman » 06 Мар 2007, 17:24

спор за Y винаги ще има :)
Не мислете че сте прав, не сте се аргументирали достатъчно
Ако аз си сложа пръста на устата и кажа" шшшшт " това означава че трябва да пазите тишина нали ? Въпреки че не съм го казал с думи
X моли Y да пази отвън и Y остава. Пак повтарям ако не искаше да си има нищо общо щеше да си тръгне веднага нали, а не после като чуе шум. Ако нямаше препятствия после щяха да си разделят откраднатото нали? Бил невинен да бе да. И не е нужно да имаш гадателски способности за да се сетиш че приятеля ти влизайки в чужда къща просто ще се поразходи малко и ще си излезе. Защо тогава го моли да пази ако ще върши нещо редно ?!
pokerman
Потребител

Мнениеот corsairman » 06 Мар 2007, 18:06

pokerman написа:спор за Y винаги ще има :)
Ако аз си сложа пръста на устата и кажа" шшшшт " това означава че трябва да пазите тишина нали ? Въпреки че не съм го казал с думи
X моли Y да пази отвън и Y остава. Пак повтарям ако не искаше да си има нищо общо щеше да си тръгне веднага нали, а не после като чуе шум. Ако нямаше препятствия после щяха да си разделят откраднатото нали? Бил невинен да бе да. И не е нужно да имаш гадателски способности за да се сетиш че приятеля ти влизайки в чужда къща просто ще се поразходи малко и ще си излезе. Защо тогава го моли да пази ако ще върши нещо редно ?!

Тезата ви няма как да приема:
Примера с пръста е неиздържан,защото Вие искате да пазя тишина,но аз не значи че ТРЯБВА да пазя тишина........и т.н.Пък това за деленето на откраднатото-откъде ви дойде на ум да го вмъквате и него???Какво е щяло да става после нито можем да знаем,нито е наша работа.

П.с.Вчера бях на наказателно дело(за нарушаване неприкосновеността на жилище-представляващо опит) и изключително се наблегна на това дали обвиняемият е имал допир-в случая в/у вратата ...отгатнете защо.)
Пак казвам че според това с което разполагаме,няма как "У" да отнесе наказателна присъда.
corsairman
Младши потребител

Мнениеот Гост » 07 Мар 2007, 17:02

corsairman написа:
pokerman написа:спор за Y винаги ще има :)

Тезата ви няма как да приема:
.

Пак казвам че според това с което разполагаме,няма как "У" да отнесе наказателна присъда.

[list=]Значи.
Като се замисля,У дори и да е помолен да пази,при нужда от помощ на Х няма как да му помогне,а в НК е споменато,че помагач е този който помага чрез съвети или действия.Не е споменато дали У се е съгласил да пази.Той просто го е помолил,а дали се е съгласил?Не,защото ако беше се съгласил в казуса ще да бъде така "У се съгласи да пази".Никъде не е казано,че двамата са се наговорили на крадат и да делят.У не носи отговорност за Х,защото У е далеч от имуществото,т.е. не е вътре.
Как би могъл У да помогне на Х?Никак,защото двамата са на две различни места. НЕ са крали телевизор,че У да помогне на Х да го измъкнат от прозераца(чрез поемане),а пари,защото,първо от казуса става ясно,че е откраднал пари,а ако беше телевизор Х няма как да излезе през прозореца с него,освен да го пусне през последния.
Какво означава да пазиш някой?
Примерно,когато в дома не е имало никой,тогава може да се твърди,че У е пазел за поява на някой т.е. за поява на хора включително и на собствениците.
А в нашия случай У е пазел птичките

[/list][/list]

Покерман и corsairman коментирайте
Гост

Мнениеот corsairman » 08 Мар 2007, 01:20

advokat_nikolov написа:
Значи.
Като се замисля,У дори и да е помолен да пази,при нужда от помощ на Х няма как да му помогне,а в НК е споменато,че помагач е този който помага чрез съвети или действия.Не е споменато дали У се е съгласил да пази.Той просто го е помолил,а дали се е съгласил?Не,защото ако беше се съгласил в казуса ще да бъде така "У се съгласи да пази".Никъде не е казано,че двамата са се наговорили на крадат и да делят.У не носи отговорност за Х,защото У е далеч от имуществото,т.е. не е вътре.
Как би могъл У да помогне на Х?Никак,защото двамата са на две различни места. НЕ са крали телевизор,че У да помогне на Х да го измъкнат от прозераца(чрез поемане),а пари,защото,първо от казуса става ясно,че е откраднал пари,а ако беше телевизор Х няма как да излезе през прозореца с него,освен да го пусне през последния.
Какво означава да пазиш някой?
Примерно,когато в дома не е имало никой,тогава може да се твърди,че У е пазел за поява на някой т.е. за поява на хора включително и на собствениците.
А в нашия случай У е пазел птичките

Покерман и corsairman коментирайте

Относно примера с телевизора не върши работа в случая,защото деецеът би бил съизвършител, а не помагач.
А за пазенето-няма нито едно годно доказателство за такава дейност.
Пак казвам че според това с което разполагаме,няма как "У" да отнесе наказателна присъда(А това за птичките е вече в сферата на адвокатските пледоарии).За мене по отношение на "У" казусът е пределно ясен.
Пак по отношение на Х":Решава да вземе-т.е. нямаме данни че го е взел(иначе логично би било казуса да бъде:"взел протмонето при което... или взел протмонето и в това време собствениците се събудили"...)-т.е опит-недовършен(веща не е в него и значи грабеж няма).И отново стигаме до извода СТП.
corsairman
Младши потребител

Мнениеот Гост » 08 Мар 2007, 13:47

Именно,колега.Но не забравяй,че в казуса се казва колко пари е имало в портмонето,което ме навежда на мисълта,че го е взел.Не е възможно да е видял портфейла и да не го е взел.
ВАЖНО
Казваш,че портмонето не е взето,защото той е взел решение[/darkred],но не се знае дали го е осъществил.
Но като гледам и собствениците решават да го заловят,но залават ли го на местопресъплението?
Гост

Мнениеот corsairman » 08 Мар 2007, 14:16

advokat_nikolov написа:Именно,колега.Но не забравяй,че в казуса се казва колко пари е имало в портмонето,което ме навежда на мисълта,че го е взел.Не е възможно да е видял портфейла и да не го е взел.
ВАЖНО
Казваш,че портмонето не е взето,защото той е взел решение[/darkred],но не се знае дали го е осъществил.
Но като гледам и собствениците решават да го заловят,но залават ли го на местопресъплението?

Да,но в казуса първо е казано ".... вътре в него имало три банкноти по 50 лв. и решил да вземе портмонето....."-може да се тълкува че към даденият момент все още не е своил вещта(примерно отворил го е на масата и видял,но все още не го взел), относно собствениците не е толкова важно това.
Между другото, мнението на действащ съдия по Наказателно право, е че казусът е поставен изключитено неправилно,с което съм напълно съгласен.
corsairman
Младши потребител

Мнениеот Гост » 11 Мар 2007, 01:33

Казусът си е поставен правилно.Иима "изкривявания",но това е направено с цел да има повече възможност за разсъждения от страна на абсолвентите,т.е. няма точен отговор по казуса.А иначе съдията е прав
Гост

Мнениеот Гост » 13 Мар 2007, 02:09

Колега,corsairman,питате ме как в действителност биха се развили събитията по казуса.
Моето мнение, е че самият Х е взел портмонето,защото дори и да не го е взел пак ще бъде обвинен за причиняването на СТП,защото съдът не може да приема,че Х ей така е влязъл в чужд дом и е оставил собсвеничката неподвижна 45 дни(или там колкото бяха).Ще излезе,че това прословуто портмоне няма да въобще да се поменава в самия процес.
Адвокати,прокурори,съдии и др.ще насочат на-главно своето внимание на СТП.Тук не става въпрос дали е портфейл или домашен любимец.
Кражбата ще играе формална роля,т.е."При опит за кражба.....СТП".
Защото дори и да няма кражба примерът ще е абсолютно същият-"При опит за кражба.....СТП".Така мисли съдът. :wink:
Гост

Мнениеот pokerman » 02 Апр 2007, 19:46

НЯМА ГРАБЕЖ, КОГАТО ЗАВАРЕНИЯТ НА МЯСТОТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО УПОТРЕБИ СИЛА ИЛИ ЗАПЛАШВАНЕ, ЗА ДА (ИЗБЯГА) НЕ БЪДЕ ЗАЛОВЕН, А НЕ ЗА ДА ЗАПАЗИ ВЛАДЕНИЕТО ВЪРХУ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ.
РЕШЕНИЕ № 625 ОТ 06.02.1995 Г. ПО Н. Д. № 505/1994 Г., I Н. О.
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост » 02 Апр 2007, 22:26

pokerman написа:НЯМА ГРАБЕЖ, КОГАТО ЗАВАРЕНИЯТ НА МЯСТОТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО УПОТРЕБИ СИЛА ИЛИ ЗАПЛАШВАНЕ, ЗА ДА (ИЗБЯГА) НЕ БЪДЕ ЗАЛОВЕН, А НЕ ЗА ДА ЗАПАЗИ ВЛАДЕНИЕТО ВЪРХУ ОТКРАДНАТАТА ВЕЩ.
РЕШЕНИЕ № 625 ОТ 06.02.1995 Г. ПО Н. Д. № 505/1994 Г., I Н. О.

Убеди ме :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Гост

Предишна

Назад към Конкурси, изпити