начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Апел към по-опитни колеги юристи за становище по казуса от и

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Относно възможността за предварителен договор

Мнениеот Dark Knight » 18 Сеп 2003, 07:21

!. Tova dali ima ili nqma razpiska - nqma nikakvo zna4enie za kazusa, no izhojdaiki ot jiteiskiq opit - pari ne se davat prosto taka - na doverie, a i kak 6te dokaje Hristov tvurdeniqta si ako nqma pismen dokument?!?! - logi4no e da ima!!!:))))
2. V kazusa ima edno klu4ovo izre4enie - ustanoveno e, 4e e nqmal namerenie i vuzmojnost da kupi kola - e, adjeba, kak 6te dokaje6, 4e e nqmal namerenie da kupuva - za6toto kato e dokazano tova sledva, 4e e imal drugo namerenie - da se oblagodetelstva - moja da bude podveden pod nakazatelna otgovornost za izmama, ta dori i 1 den sled sklu4vane na dogovora samo da e imal pasport - nqma kak da se dokaje, 4e ne e imal namerenie da kupi kola - tova e fakt ot subektivna strana na deqnieto i moje da se dokaje samo s fakt ot obektiovnata - kakvo e vinata - proqvenoto 4rez deqnieto konkretno subektivno otno6enie i t.n....... - zna4i edinstven 6ans da se ustanovi /dokaje/, 4e ne e imal namerenie e po na4ina, 4e ne e imal pasport kum nego moment i e nqmalo kak da izpulnqva - uatanoveno bilo, 4e ne e imal vuzmojnost - i 1 den da e imal pasport pak bi imal vuzmojnost. Tova sa slojni ne6ta za jenskata logika, dano uspee6 da gi proumee6!!!:)))))))))))
Dark Knight

Re: I za da stane na vsi4ki qsno:

Мнениеот Dark Knight » 18 Сеп 2003, 07:29

Ako si pro4ete6 za sdelki, uni6tojaemi poradi izmama v u4ebnika po grajdansko pravo, 6te razbere6, 4e uni6tojaemi /osven drugoto/ sa sdelkite, pri koito ednata strana umi6leno e premul4ala fakt, pri znanieto na koito drugata ne bi sklu4ila sdelkata - tuk ne stava vupros za namerenieto, a za vuzmojnostta da izpulni dogovora, a Marinov e nqmal takava vuzmojnost, za6toto e nqmal pasport - tova e premul4aniqt fakt - ta ako go be6e kazal Hristov edva li 6te6e da sklu4i dogovor. 6to se otnasq do predmeta - to toi tuk e da se izvur6i edno pravno deistvie v 4ujbina, i Marinov e premul4al fakta, 4e ne moje da izvur6i tova. Imame si 4ista proba izmama.
Dark Knight

Мнениеот Dark Knight » 18 Сеп 2003, 07:36

"В хода на делото се установило, че Маринов е нямал намерение и възможност да купува автомобил от чужбина." - aha i nai-ve4e na tova!!!:))))))))))) Nau4ete se da mislite logi4no - vsi4ko e prosta logika. A za tova dali e obosnovano ili ne stanovi6teto na g-ca Nova vij v otgovora mi do neq!!!:)))))))) Az sum gi pisal tiq raboti i po-nagore, ama koi da gi 4ete i da pomisli vurhu tqh!!!:))))))))))))))) Vse pove4e se ubejdavam, 4e trqbva izri4no da se zapi6e v naredbata, 4e do konkursa se dopuskat samo hora, zavur6ili SU i s uspeh nad 5.50.
Dark Knight

Re: Апел към по-опитни колеги юристи за становище по казуса

Мнениеот Dark Knight » 18 Сеп 2003, 07:57

I az s4itam, 4e e nalice na4alna subektivna nevuzmojnost, za6toto za da e obektivna /i da imame ni6tojnost poradi lipsa /nevuzmojen/ na predmet/ - tq trqbva da e takava po otno6enie na vsi4ki lica - pi6e go vuv vseki u4ebnik:))).
Dark Knight

Мнениеот Dark Knight » 18 Сеп 2003, 08:07

A kato gledam i stila ti na pisane i koga se poqvi, znaeeki i licemerieto ti - za6toto si prizna, 4e si hem karo, hem gega, moga da napravq obosnovano predpolojenie, 4e otnovo si ti - karo, gega, jdruc i dori lubopiten.... i koi znae kolko o6te.:)))))))))))))) Bahti podloto su6testvo si!!!
Dark Knight go pi6a razdeleno, a i vsi4ki drugi go pi6at taka, samo ti, gadno, tupo kopelence go pi6e6 slqto!!!:)))))))))))))))))))))))))))))
Ima6 bolni ambicii i dano nikoga ne vleze6 v sistemata, za da q srami6!!! Prestani da manipulira6 foruma! Qvno e, 4e ni6to ne razbira6 ot pravo!!!
Dark Knight

Мнениеот ждръц » 18 Сеп 2003, 09:52

Уважаеми DarkKnight, не ми е известно кой сте и за какво се борите. Бихте ли се уточнили, защото нещо не разбирам. Какво имате предвид, че съм karo, gega, jdraz, ljubopiten и Бог знае още какво!? Но както и да е, виждам, че сте завършил СУ и то с успех над 5.50. Това е прекрасно. Само че в този университет защо не ви учат на благоприличие и скромност. Явно трябва да се въведе такава дисциплина. Поне в други университети във ЮФ се изучава дисциплината Етика. Какво да направя, като съм полагал и такъв изпит.За съжаление Вие не!!! Не зная, какво имате предвид и моите болни амбиции, след като въобще си нямате и представа какво мисля по казуса и съда! Някак ми звучите объркано! Но защо, нямам си представа! Бихте ли ме "осветлили”, мили друже! Вие, май, с докторчето, съвсем е подкарахте през просото! И последно - защо да съм двуличен! Аз съм си аз! И никакви Кара, Геги и Любопитковци не ме интересуват! Но щам казвате, че имаме един стил на писане и разсъждение, с Любопитство ще проследя техните изказвания! Дано да са във Ваша полза! Ако ли не са - явно страдате от мания за величие, премесена с параноя, след като виждате зад противни мнения (ако, разбира се, са!) едно и също лице! В този случай не Ви завиждам! Явно следването в СУ си е оказало своя резелтат!
ждръц

Re: до Чичко Доктор

Мнениеот d-r P.Popov » 18 Сеп 2003, 10:05

Uvajaemij ждръц, karo ,pika, gega , selo,

ne smjatash li che kazusa e tendentsiozno lesen
i che polovinata kandidati bjaha dopusnati do ustnija, za da gi pitat
naj verojatno kakva im e motivatsijata.

Otgovorite na postavenite vaprosi shte namerite (za neukite), v "Osnovanie na grajdanksta otgovornot" na Konov i v uchebnika na doz. d-r i adv. Acho, a sashto
ot lektsiite na Petko za BSU.

Otsenjavam fanatichnija Vi stremej kam himera,a Az nikoga njama da bada unijavan
kato rajonen sadija mladshi sadii da mi narejdat s opredelenija po chastni jalbi.

A ti jdrats, kogato te naznachat sled 25-ija ti konkurs za rajonen v Novi pazar (!),
nadjavam se da mojesh da si pozvolish da si plashtash i parnoto. Gotvi se za dalgi
dalgi godini v trudovostopanska, v koito osven dela za disciplinarno nakazanie zabelejka, drugo njama da vidish.
Vij razsajdenijata na Dark Knight i se uchi ot istinskija akademichen duh na Alma Mater
(SU).

I posledno ждръц, parvonachalnoto mi vpechatlenie za teb beshe che pone ot protsesa
vdjavash, no vijdam che imash nujda ot opresnitelen kurs, pri koeto pokanata mi
vse oshte e validna.

Gotvete se za konkursa dogodina, nishto che za SGS sigurno njama da ima poveche ot
5-6 mesta.
d-r P.Popov

Мнениеот selyanin2 » 18 Сеп 2003, 11:51

Хееееей, дечица, защо се изпокарахте така? Няма смисъл да се обиждате без да се познавате - както на университети, така и на личности. Истината е, че казуса е достатъчно заплетен за хора, които не са в системата и не са поработили поне малко в нея. Моето лично мнение е, че целта на изпита е не да се направи всеобхватна проверка на знанията ви във всички материи - това вече сте направили на държавните си изпити - целта е да се види начина и последователността на мисленето ви, наличието или липсата на логика, както и на правна грамотност. Истина е също, че реално в системата е малко вероятно да работите и граждански и наказателни дела, поради което в единия процес неминуемо ще изостанете за сметка на другия. Споко, и пожелавам успех на всички!
selyanin2

Мнениеот Нова » 18 Сеп 2003, 13:51

А Вие от къде знаете, че Маринов е нямал паспорт още към момента на уговорката с Христов?? Кои данни от фактичекста обстановка сочат , че Маринов е нямал паспорт към момнета, когато е обещал на Христов да му купи автомобил?
Нова

Мнениеот Гандалф. » 18 Сеп 2003, 13:56

Гандалф ти благодари за успокоителните думи!
Гандалф.

Мнениеот Нова » 18 Сеп 2003, 13:56

Съдът трябва да изгради вътрешното си убеждение само и единствено въз основа на данните по делото. А Вие тредполагате разни неща и си ги добавяте към фактичекста обстановка.
Нова

Мнениеот (_)]. » 18 Сеп 2003, 14:02

Нова ти си права, това че в казуса се споменава, че Маринов не е имал възможност и намерение да изпълни обещаното е за заблуда. От казуса не става ясно в кой момент се е установило, че Маринов няма намерение и възможнот.
(_)].

Мнениеот d-r P.Popov » 18 Сеп 2003, 14:05

Nova,

nikoj ne e dokazal che e otneman pasporta na Marinov.
Toj bil kazal . Vaprosite sa za da se otgovarja na tjah, a ne za da se cherpjat
fakticheski obstojatelstva.

Uspeh!
d-r P.Popov

Мнениеот Ah » 18 Сеп 2003, 14:15

Rabotata v suda e :

"They say jump-you say how hi"

Koito mi kaje ot kude e tova shte stane sudia!
Ah

Мнениеот Гандалф. » 18 Сеп 2003, 14:21

Това е от някакъв филм, май "Полицаят от Беръли хилс", но не съм сигурен.
Гандалф.

Мнениеот Ah » 18 Сеп 2003, 14:25

Niama da stanesh sudia,makar che inache si mi simpatichen.
Ah

Мнениеот Гандалф. » 18 Сеп 2003, 14:29

Може и да стана, но си прав/а , беше от нещо по-класическо.
Гандалф.

Мнениеот Иван » 18 Сеп 2003, 14:37

"Маринов казал също, че не е могъл да купи автомобил, защото му е бил отнет задграничния паспорт."
Уважаеми г-н Рицар, изчетох всички становища по казуса. Същия е изключително интересен. Поддържам като цяло вашите позиции. Виждам, че имате дълбоки познания по облигационно право, и по граждански процес. Искам да Ви помоля да разсъждавате по следното:
Както съм цитирал по-горе, не е доказан факта, че Маринов не е имал паспорт. От неговото твърдение не става ясно кога му е бил отнет. Ако му е бил отнет след сключване на договора, този факт/ако е настъпил наистина/, отпада като доказателство за психическите преживявания на Маринов - намерението му да не изпълнява договора. Лично аз смятам, че това е уловка в казуса. Защото ако се подведем и приемем, че е доказано, че Маринов не е имал паспорт при сключване на договора, може да се мисли и за начална невъзможност в предмета с оглед на личния характер на договора за поръчка, а оттам и за нищожност.
Но това е изпит за съдии, а не казус за студенти. Така че трябва да се разсъждава от позицията на съдия-доказания факт съществува, недоказания-не. Ето защо считам, че това е слабото място в позицията Ви като аргумент за наличие на измама. Въпроса който ме мъчи е дали има измама с оглед на условието в казуса, че е установена липсата на намерение за изпълнение на договора. Ако няма други доказателства, всяко едно неизпълнение би трябвало да бъде възприемано като доказателство за вътрешните психични преживявания "намерение за неизпълнение", което е неправилно. Друго доказателство би било признанието на измамника, което е малко вероятно; или неговата невъзможност да изпълни още при сключване на договора, което пък не е абсолютно доказателство, защото би могло да се приеме, че договорът е сключен с оглед последващо отпадане на невъзможността. Или иначе казано измама поради липса на намерение за изпълнение още при сключване на договора е изключително трудно доказуема поради вътрешно психичния характер на факта, относно който другата страна се въвежда в заблуждение. Ето защо смятам, че законодателят не е включил този вид въвеждане в заблуждение в хипотезата на измамата, а по-скоро факти от външната действителност, които могат по принцип да бъдат установени с помощта на доказателствените средства извън признанието на страната.
Вероятно сте от София. Аз съм от Пловдив, бих се радвал да се запознаем.
Иван

Мнениеот dvm_78 » 18 Сеп 2003, 14:44

GUBISH-Tova e sa RAGE AGAINST THE MACHINE!!!
Veche Mlad6i sadia li sam?Ah написа:
>
> Rabotata v suda e :
>
> "They say jump-you say how hi"
>
> Koito mi kaje ot kude e tova shte stane sudia!
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот Гандалф. » 18 Сеп 2003, 14:51

От 11 бройки за мл.съдии, останаха 10.
Гандалф.

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити