По образование съм медицинска сестра, но от 4 години и няколко месеца не съм работила по специалността си. За да не загубя това си право сега искам да сключа срочен договор за 1 месец като мед. сестра, но съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Мога ли да сключа такъв договр при положение, че съм на трудов договор при друг работодател и съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете?
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
втори трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: втори трудов договор
Да ти кажа само че втори трдов договор се сключва със съгласето на рабптпдателя ти по основния договор .
- гала
Гала, мисля, че не си съобразила отговора си с новите промени в КТ. Вече съгласие на основния работодател не е нужно.
- Куче касичка
Допълнителен труд при друг работодател
Чл. 111. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.; бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.
обаче :
Съдържание
Чл. 115. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) С трудовите договори по този раздел освен условията по чл. 66, ал. 1 се уговарят продължителността и разпределението на работното време, а може да се уговаря и периодичността на изплащането на трудовото възнаграждение.
Да може и да е отпаднало това , за което съжалявам , ако съм ви подвела .
Но обърнете внимание на подробностите в тези състави .
Чл. 111. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.; бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение.
обаче :
Съдържание
Чл. 115. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) С трудовите договори по този раздел освен условията по чл. 66, ал. 1 се уговарят продължителността и разпределението на работното време, а може да се уговаря и периодичността на изплащането на трудовото възнаграждение.
Да може и да е отпаднало това , за което съжалявам , ако съм ви подвела .
Но обърнете внимание на подробностите в тези състави .
- гала
Може да сключи трудов договор САМО за допълнителен труд (външно съвместителство), не може за същото работно време (независимо, че е в неплатен отпуск).
- v.g.
Казаха ми, че вторият ми трудов договор може да бъде за най-много 8 часа седмично? Така ли е?
- Петя
Не, не е така.
Ако основният ти трудов договор е на 8 часа, то договора за външно съвместителство може да е САМО ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ЧАСА всеки ден.
MONTESKIO
Ако основният ти трудов договор е на 8 часа, то договора за външно съвместителство може да е САМО ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ЧАСА всеки ден.
MONTESKIO
- monteskio..
Грешиш monteskio, прочети чл.113, ал.2 от Кодекса на труда и последните изменения, правилно са казали на Петя, че не може да работи по втория трудов договор повече от 8 часа седмично.
- te-di
Извинете, че излизам извън темата, но някой знае ли нещо за законопроекта за частния изпълнител
- silistra
Не мога да кажа, че съм най-компетентен по темата, но като в момента Петя е в неплатен отпуск, аз го разглеждам като преустановяване на трудовата й дейност при работодателя който я е пуснал в непл. отпуск и съответно тя не упражнява трудова дейност. И съответно нея не я обхващат ограниченията на чл. 113 КТ, тъй като тя по тр. си договор в момента не упражнява тр. дейност и следователно може да упражнява друга такава при друг работодател, още повече че не е необходимо специално разрешение от основния работодател за сключване на допълнителен тр. договор. Същото се отнася и до ограничението за работа до 48 часа на седмица. Т.е. Петя МОЖЕ ДА РАБОТИ ПО СРОЧЕН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ КОЕТО Е В НЕПЛАТЕН ОТПУСК.
- pete
Съгласен съм с pete. Трудовите договори се сключват с цел работника да предостави работната си сила на работодателя. Но когато работодателя не ползва работната му сила? Какъв е изхода за работника? Все пак той трябва да издържа семейството си, а и да "трупа точки" за осигурителния си стаж. Неплатеният отпус (с изключение на този до 45 дни годишно) не носи осигурителен стаж. Тогава как ще може да има такава заробваща клауза в правоотношенията им - хем работника да не получава възнаграждение и да не му върви осигурителен стаж, хем да няма право по друг начин да си осигури тези благинки, макар и временно при друг работодател. Какво го бърка това основния работодател?
Още повече, че изискванията за междуседмична почивка и продължителност на работния ден ще са спазени.
Още повече, че изискванията за междуседмична почивка и продължителност на работния ден ще са спазени.
- лунатик
Те-ди,
Изглежда не си прочел/а , че Петя е в неплатен отпуск - т.е. въобще няма приложение разпоредбата ан чл. 2 на чл.113 КТ!
MONTESKIO
Изглежда не си прочел/а , че Петя е в неплатен отпуск - т.е. въобще няма приложение разпоредбата ан чл. 2 на чл.113 КТ!
MONTESKIO
- monteskio..
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|