начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

заплащане на извънреден труд???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заплащане на извънреден труд???

Мнениеот Петър Кадънков » 07 Окт 2004, 21:41

Здравейте,
моля да ми обясните на по-прост език как трябва да се тълкува увеличението при извънредно положен труд в празнични дни.За мое улеснение моля да ми разтълкувате следният въпрос:
месечното ми трудово възнаграждение е 515лв
в работната ми седмица се вкл. Събота от 10ч. до 14ч.
при положение че в работният месец има един официален празник и аз не работя на този ден получавам 515лв-факт
Трябва ли да получа по-малко месечно възнаграждение ако почивам през празника и ако не-колко трябва да получа в края на месеца при положение че работя на този ден??
Също моля да ми обясните колко трябва да получавам ако в Събота системно работя до 18ч вместо до 14ч тоест колко пари за изработен час в повече

Надявам се да съм пуснал темата на правилното място ако не е така моля да ме извините.
Предварително благодаря на всички които ми помогнат да си разясня казуса.
Петър Кадънков

Re: заплащане на извънреден труд???

Мнениеот донна2 » 09 Окт 2004, 12:36

За извънреден труд независимо от това, дали е положен законно или не, се заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер съгласно чл. 262 от КТ.
ТОЕСТ

Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от:
1. 50 на сто - за работа през работните дни;
2. 75 на сто - за работа през почивните дни;
3. 100 на сто - за работа през дните на официалните празници;
4. 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време.
Когато не е уговорено друго, увеличението по предходната алинея се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

съгласно НРВПО
В специалната книга за отчитане на извънредния труд се посочват: трите имена на работника и служителя, номерът на заповедта за полагане на извънреден труд, както и деня, определен за почивка по реда на чл.15, ал.2, денят и часът на започване и завършване на работата и размерът на трудовото възнаграждение, изплатено на работника и служителя за положения от него извънреден труд.

аз не зная колко е РЗ и какви допълнителни суми към нея получавате пр. за клас и т.н. и на какво раб. време сте ,но ако работите извънредно съответното ви възнаграждение за изработените дни ще се определи по 262 от КТ
ИЛИ - 50% - за работа през работните дни; 75% - за работа през почивните дни; 100% - за работа през дните на официалните празници; - 50% - за работа при сумирано изчисляване на работното време.

за самото изчисляване се обърнете към счетоводителя и вижте какво пише във фиша за ра. заплата ,както и в книгата за отчитане на извънредния труд
донна2

Назад към Трудово право