начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Давност на съдебно решение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на съдебно решение

Мнениеот sashka » 01 Юни 2005, 11:03

Здравейте!
Имам голям проблем. Водих трудово дело за възстановяване на работа, което спечелих -решение на СРС от 1.06.2003 г., но понеже не ми присъдиха обезщетение и не ми изплатиха дължими 2 заплати обжалвах пред СГС и също спечелих делото - решение от септември 2004 г. Понеже от работодателя си не получих съобщение да се връщам на работа се обърнах към СРС и от там ми издадоха на 18.03.05 г. бележка че съм възстановена на работа и имам 14 дневен срок да заема работното си място. От работата ми обаче до ден днешен не ме допускат да се върна защото според тяхната адвокатка е трябвало да си потърся правото за връщане през 2003 г. и сега е минал този 14 дневен срок от 1.06.2003 г. и нямам право да се връщам на работа въпреки бележката ми от съда която била незаконна и щели да ме привикват да давам обяснение в съда за нея. Вярно ли е че съдебното ми решение е минало давност и трябвало да си потърся правото през 2003 г. и вече все едно не съм възстановена на работа - аз тогава отглеждах 6 месечното си бебе.Моля за вашето мнение и съвет какво да предприема.
sashka

Re: Давност на съдебно решение

Мнениеот донна 2 » 01 Юни 2005, 11:56

След като решението влезе в сила съдът изпраща съобщение за това ,следва да се явите в 14 дневен срок от съобщението -чл.345 ал.1 от КТ .
донна 2

Мнениеот stavrev » 04 Юни 2005, 16:23

Ако не е изпратено таково събощение не тече 14 дневния срок.Има практика. Така че няма какво да се гъзарят тия ,ами трябва да допуснат уволнения. Има и нак. отговорност, ако не искат.
stavrev
Потребител

Мнениеот Gosho » 13 Юни 2005, 15:16

Ставрев е прав относно наказателната отговорност, точно на място я споменава! Съветвам ви да се явите на работа като доведете и свидетели (2ма например), които да удостоверят ако се наложи по-късно, че отново не са ви допуснали на работното място. Говорете обаче и с адвокат по трудови дела или познат юрист, който да дойде с вас на работа (най-добре единият свидетел да е правоспособен юрист).
Gosho

Мнениеот лунатик » 14 Юни 2005, 07:25

Практиката на СРС е възмутителна. Преди 2-3 мес. се наложи да пускаме молба до СРС за да ни връчат съобщението по чл. 345 ал.1 КТ!!!?? За решене влязло в сила още през 2002 г. На запитването ми зам. председателя на СРС (който трябваше да резолюра молбата) отговори, че такава е била практиката - лицето било длъжно лично да се яви да си получи съобщението, имало тълкувателно решение на ВКС и т.н. Помолих го да ми го цитира, ама нещо само смутолеви.
Ответната страна не оспори тригодишното закъснение на получаване на съобщението по чл. 345 КТ. Само отново уволни лицето, но уволнения получи все пак бонус - този период се признава за осигурителен стаж и работодателя по силата на закона бе длъжен да го осигури за тези три год.
Та си правя извод - може да се черпят и "благинки" от тази порочна практика на СРС .А тези благинки ще се изразяват в следното:
Лице, което е спечелило трудово дело за възстановяване на работа, може да предпочете да не пуска молба да му пратят съобщение по чл. 345 КТ. Спокойно може да изчака пенсионирането си и чак тогава. А времето на незаконнно уволнение ще му се зачита за осигурителен стаж. През това време да се труди в сивата икономика. И като му дойде времето - пуска молба получава съобщението, явява се пред работодателя. Той пок внася осигуровки за целия период, който спокойно може да стане 10-15 год. Само, че .... потърпевш ще е работдателя, който ще бъде задължен да внася осигуровки заради немърливостта на съда.
лунатик

Мнениеот Gosho » 20 Юни 2005, 13:32

Не забравяй обаче, че ако в един момент работодателят се прекрати (и работникът не разбере овреме...) може да се окаже, че няма кой да му плати осигуровките. Хората емигрират, крият се, правят какво ли не, за да избегнат плащане на свое задължение, камо ли за минал период на осигурителни вноски. Ако бившият съдружник/съдружници в дружеството работодател са емигрирали например (за 10г. всичко е възможно) кой и как ще плати осигуровките?
Gosho

Мнениеот лунатик » 20 Юни 2005, 15:04

Gosho, няма дървовиден изглед, та затова гадая, че репликата е за мен. Прав си. Обаче в конкретния случай работодател е държавата. Пък дали ще се прекрати скоро държавата, та има тези притеснения :?:
Все пак става дума за практиката на СРС - възмутителна е, но човек може да черпи изгоди от това в определени обстоятелства.
лунатик

Назад към Трудово право