начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КОЛЕГИ,НУЖЕН МИ Е СПЕШЕН СЪВЕТ!!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОЛЕГИ,НУЖЕН МИ Е СПЕШЕН СЪВЕТ!!!!

Мнениеот лидия » 28 Сеп 2004, 11:53

Клиентът ми печели дело срещу голяма софийска фирма.Делото е от трудовоправен характер, за неправомерно уволнение.Но вече девети месец ,клиентът ми не получавапрепис от това решение.Пращал е няколко пъти свои пълномощници в СРС,но от деловодството отказват да му дадат препис, под предлог,че от фирмата ответник още не са получили своя препис.За мен това,че от въпросната фирма не се интересуват от решението,няма никакво значение и когато се обадих в това деловодство преди два месеца ме увериха,че ще го изпратят.Преди няколко дни клиентът ми отново е позвънил в деловодството и отново същият отказ.Ние знаем какво е решението на съда, в наша полза е.въпросите ми са:
1.Могат ли да ни отказват да ни дадат решението?
2.Можем ли да подадем молба за издаване на изпълнителен лист без да ни дадат решението?
3.Има ли колега в София,който да ми остави координатите си,та моят клиент да се обурне към него ,ако срещне отново трудности при получаване на решението?
Много ви моля за бърз отговор,понеже клиентът ми тръгва за София вечерта!!!!
лидия

Re: КОЛЕГИ,НУЖЕН МИ Е СПЕШЕН СЪВЕТ!!!!

Мнениеот мила » 28 Сеп 2004, 12:01

Заверен препис от решение се издава след влизането му в сила. Без значение е дали другата страна е получила препис от решението . Ако имате влязло в сила решение не може да Ви се отказва издаване на препис.
За да се издаде изпълнителен лист / ако делото не е вече в архив/ трябва към молбата дасе приложи копие от решението с отбелязване че е влязло в сила.
мила

Мнениеот paint » 28 Сеп 2004, 12:03

Ако не е влязло в сила решението, няма как да Ви издадат изпълнителен лист. Доколото разбирам, ответникът по делото не, че не е получил препис от решение, а не е надлежно уведомен, че решението е изготвено, следователно срокът му за обжалване на решението още не започнал да тече, т.е. решението не е влязло в законна сила. Не Ви е необходим препис от решение, а само последното да влезе в сила.
paint

Мнениеот лунатик » 28 Сеп 2004, 12:42

За осъдителната част на решението (ако е претендирано обезщетение за периода не незаконно уволнение) може да се издаде изпълнителен лист и преди решението да е влязло в сила.
А за частта на решението с което работника е възстановен на длъжност - не е необходимо издаване на препис от решението, за да се заеме длъжността. В тази си част решението трябва да е влязло в сила и за двете страни. След влизането в сила първоинстанционният съд е длъжен да изпрати съобщение до работника, че решението е влязло в сила и работникът може в 14-дневен срок да заеме длъжността си - чл. 345 ал.1 КТ. Това съобщение замества преписа от решението. С това съобщение той ще легитимира пред работодателя намерението си да започне работа. За тази част на решението не се издава изпълнителен лист понеже тя не е осъдителна.
В този смисъл, препис от решение не е необходимо да се изкарва. (освен за лична справка за да се видят мотивите).
А пък колкото повече време мине - тече осигурителен стаж. И законната лихва върху обезщетението тече.
лунатик

Мнениеот гала » 28 Сеп 2004, 13:05

Да обаче щом има решение , дори и да не е влязло в сила / т.е. да не са уведомени страните и да са се върнали призивките и да не са обжалвали в 14 д. срок / то пак всяка от страните може да си извади копие от решението с молба до съдията и такса / по 1,5 за първа страница и по 1,00 лв. за всяка следваща / . На мен не ми се е слу4вало до сега да ми откачат . Пък и нямат право да го правят .
гала

Мнениеот лидия » 28 Сеп 2004, 13:38

Ние имаме копие от решението и знаем какво е то.Но в такива случаи какво трябва да направим?!Може ли девет месеца да чакаме да изпратят решението на ответника?Според мен го правят нарочно,хем да не се занимават с обжалване,хем да не платят обезщетението.А какда се иска изпълнителен лист за обезщетението предварително,след като първо трябва да се докажв ,че клиентът ми е бил неправомерно уволнен и едва след това да искаме да получим о безщетение?Не знам лунатик мисля,че в случая се подвеждаш,ако не е така ,моля те да ми обясниш по-подробно за да знам и аз как да представя нещата на клиента.Според мен фирмата ,която е ответника в случая,има тесни връзки с това деловодство,за да бавят нещата близо година.
лидия

Мнениеот лунатик » 28 Сеп 2004, 13:59

Ако не сте искали обезщетение за неправилното уволнение - има опасност да сте изпуснали влака - може да е изтеклъл преклузивния срок. Искът за обезщетение искът за признаване на уволнението за незаконно и искът за възстановяване на работа обикновено се предявяввят с една молба. - виж чл. 344 КТ ал.1 т.1, 2 и 3. Това са по същество три обективно съединени иска - два конституивни и един осъдителен (за обезщетнието). Сроковете за предявване на тези искове са по чл. 358 КТ. Нищо не пречи, те да се предявят поотделно, но съвместното им разглеждане е за предпочитане поради процесуалната икономия - ако се уважи обективно съедененият иск за признаване уволнението за незаконно и отмяната му, автоматически се уважават и другите два иска - за възстановяване на работа и обезщетението. /за последното има малки вариации/. Но ако само сте искали признаване на уволнението за незаконно и отмяната му, но не сте искали възстановяване на работа - съда ще признае уволнението за незаконно и ще го отмени - но няма да възстано лицето на работа, тъй като това не е искано. /съда няма право да се произнася по въпроси за което не е сезиран/. В момента не разполагам с последната редакция на КТ относно сроковете по чл. 358 - за обезщетението мисля, че беше тригодишен. Проверете. Но ако не сте подали иск за обезщетение - побързайте. Нищо, че вероятно решението не е влезло в сила - поне за другата страна.
лунатик

Мнениеот ? » 28 Сеп 2004, 14:05

Най-добре да разберете кой е призовкаря за съответния район и да поговорите в него. Имат си отделна стая и са откриваеми всеки следобед. Ако чак толкова има проблем най-добре да го почерпите с нещо и проблема ще се реши много бързо.
?

Мнениеот гала » 28 Сеп 2004, 14:27

Да и така става . Но по делото не може ли да се види дали има върнати призовки или защо не са изправени . Не мисля 4е без съдействие от страна на съдията деловодителките ще са толкова смели та да вършат такива своеволия .
гала

Мнениеот лидия » 28 Сеп 2004, 14:42

До приключване на делото,клиентът ми е имал друг адвокат и мисля,че са искали обезщетение.Мен ме потърсиха за съдействие,след като клиента ми е чакъл да получи решението 6 мес.
Благодаря на всички за съдействието.Мисля,че ми е ясно как да действам вече.
лидия

Назад към Трудово право