начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Синдикален отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Синдикален отпуск

Мнениеот novell_hp » 26 Окт 2015, 15:03

Здравейте. Започнах работа за първи път преди 5 месеца. Към момента не са изминали изискуемите 8 месеца, които ми дават право да ползвам редовния си платен годишен отпуск. След няколко дни обаче, синдикалната организация, в която членувам, провежда събрание, на които е нужно да присъствам.
Мога ли да ползвам отпуск по чл. 159 от КТ за синдикална дейност, въпреки че нямам общите 8 месеца трудов стаж, които да ми дават право да ползвам отпуск? В случай, че мога да ползвам такъв платен отпуск, в рамките на целия ден ли следва да бъде, или само докато трае самото събрание?
novell_hp
Младши потребител

Re: Синдикален отпуск

Мнениеот xaoc1973 » 27 Окт 2015, 09:54

Да, можете.
Стига своевременно предварително писмено да уведомите работодателя и да представите документ за това. Вписва се в специална книга за синдикален отпуск. Той е в часове! Колкото часа (в брой и времево) бъдат вписани в синдикалния документ, на толкова имате право. Останалите часове от деня сте длъжен да отработите.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Re: Синдикален отпуск

Мнениеот novell_hp » 12 Ное 2015, 17:23

Благодаря. Беше ми разрешено да ползвам един ден синдикален отпуск. Приложих писмото от синдикалната организация и си написах молба за отпуск и работодателят я одобри.
novell_hp
Младши потребител

Назад към Трудово право