начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Право на отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на отпуск

Мнениеот novell_hp » 12 Ное 2015, 17:20

Здравейте. Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, правото на използване на отпуск възниква при наличието на 8-месечен трудов стаж. Аз до момента не съм покрил изискуемите 8 месеца, тъй като за първи път започнах работа преди 6 месеца. Налага ми се да отсъствам един работен ден. Мога ли да си пусна неплатен отпуск, или и на него нямам право, поради липсата на общ 6-месечен трудов стаж?
Другият вариант, който ми хрумва е дали да не изляза 3 дни болничен, тъй като първите 3 дни се плащат от работодателя, а останалите от осигурителния орган? Т.е работодателят да ми плати тези три дни, в които няма да ме има, като основанието за това ще бъде издаден болничен лист?
Относно изплащането на болничен от осигурителния орган, 6 месеца ли беше изискуемият осигурителен стаж, който е нужен, за да изплати осигурителят полагащото се обезщетение?
novell_hp
Младши потребител

Назад към Трудово право