начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Мнениеот piligrim » 18 Апр 2016, 10:48

Здравейте!
Търсих отговор на този въпрос и на други места,но не стигнах до задоволителен такъв,затова отварям тема и тук.
Каква е разликата между незаконно уволнение и незаконно отстраняване от работа?

Питам,защото водих гражданско дело и в исковата си молба твърдях,че съм незаконно отстранен от работа на базата на това, че договорът ми не беше прекратен законосъобразно. Беше ми връчена Заповед от работодателя,но не за дисциплинарно уволнение, а такава за прекратяване на договора в срок на изпитване.Самата Заповед обаче не беше в изискуемия от закона вид,а и процедурата на връчване не отговаряше на предписаното от закона. Всичко това се установи от съда и Заповедта беше отменена.
Ще ви цитирам част от решението :"ПРИЗНАВА ЗА НЕЗАКОННА И ОТМЕНЯ заповед № *** от ****** г. на управителя на „**************” ООД ************, издадена на основание чл. 71, ал. 1, във вр. чл. 335, ал. 2, т. 3 от КТ, с която е прекратено трудовото правоотношение на служителя *************., с ЕГН **********.
Съдът ме възстанови на заеманата преди това длъжност.
Решението все още не е влязло в сила, но след като влезе следва да подам Искова молба за обезщетение.
Какво обезщетение би следвало да търся, за незаконно уволнение или за незаконно отстраняване от работа?
piligrim
Младши потребител

Re: незаконно уволнение или незаконно отстраняване?

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 13:21

piligrim написа:Какво обезщетение би следвало да търся, за незаконно уволнение или за незаконно отстраняване от работа?

За уволнение. Вие сте били уволнен с прекратяването на договора.
piligrim написа:Каква е разликата между (незаконно) уволнение и (незаконно) отстраняване от работа?

Законно или не е едно на ръка. Разликата между уволнение и отстраняване от работа е, че при второто няма прекратяване на трудовото правоотношение.
На Вас ви е възложено да извършвате някаква дейност, за която се изисква специфична квалификация. При ситуация, в която Вие вече нямате тази квалификация - работодателя ще Ви отстрани от работа, но няма да прекрати трудовия Ви договор.
Пример - Вие сте шофьор. Поради някаква причина Ви се отнема СУМПС. Нямате изискуемата квалификация и Ви отстраняват от работа (съответното МПС), но Ви изпращат да работите като механик в гаража на фирмата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 18 Апр 2016, 14:44

Благодаря!
Доколкото разбирам в моя случай се касае за уволнение,защото съдът е решил, че с отменената заповед е прекратено трудовото ми правоотношение.
От това обаче излиза,че от момента на незаконното (както се установи) прекратяване до момента на предстоящото ми възстановяване на работа не е съществувало трудово правоотношение?
И какво би следвало да се случи с трудовият ми договор,който е срочен със срок на изпитване,но към момента срокът за изпитване и на самия договор е изтекъл? След като бъда възстановен,договорът ми преобразува ли се в такъв за неопределено време? Съдът не се произнесе с решение по този въпрос...
piligrim
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 18 Апр 2016, 19:50

piligrim написа:Благодаря!
Доколкото разбирам в моя случай се касае за уволнение,защото съдът е решил, че с отменената заповед е прекратено трудовото ми правоотношение.
От това обаче излиза,че от момента на незаконното (както се установи) прекратяване до момента на предстоящото ми възстановяване на работа не е съществувало трудово правоотношение?
И какво би следвало да се случи с трудовият ми договор,който е срочен със срок на изпитване,но към момента срокът за изпитване и на самия договор е изтекъл? След като бъда възстановен,договорът ми преобразува ли се в такъв за неопределено време? Съдът не се произнесе с решение по този въпрос...

Нещо си се объркал.
Щом едно нещо (заповедта) е отменено - значи все едно го е нямало. Договора си е в сила, както е бил към момента на тази заповед.
Дали е изтекъл:
1. срока на изпитване
Да не забравяме
Чл. 70. (4) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.

2. срока на самия договор
От написаното до момента не става ясно по коя точка е сключен договора
Чл. 67. (1)Трудовият договор може да бъде сключен:
1. за неопределено време;
2. като срочен трудов договор.

Тоест - в момента Вие сте със същия договор и все още в "срока на изпитване".
jhoro
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 19 Апр 2016, 00:18

Да,запознат съм с тези членове от КТ,но договорът ми беше сключен като срочен до 31.10.2015г. със срок на изпитване за срока на договора( почти 5 месеца). Ако наистина се приеме,че е съществувало трудово правоотношение за времето, за което бях незаконно отстранен(уволнен) от работа, не е ли редно към момента договора да се е трансформирал в такъв за неопределено време? Да, реално не съм работил : " 5 дни след изтичане на срока на договора," , но по вина на работодателя.
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право