- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенсионе
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенсионе
Здравейте! Свекърва ми е пенсионерка. Искам да й прехвърля отпуска за гледане на дете до 2 год. възраст. Колко месеца преди това трябва да се води, че е била на работа /да си плаща осигуровки/ и възможно ли е да получава майчинство 130 лв. + пълния размер на пенсията си?
- r_ana
Re: Прехвърляне на отпуск за гледане на дете до 2 г. на пенс
Тя трябва да работи ПО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ за да и се прехвърли майчинството ,не може да го прехвърлиш майчинство на пенсионер, за да го прехвърлиш трябва да започне работа и то по трудово правоотношение .
А като започне да работи по ТПО и и прехвърлиш майчинството тя ще получава само 130 лв .
От къде ви идват такива идей ....се чудя ....
А като започне да работи по ТПО и и прехвърлиш майчинството тя ще получава само 130 лв .
От къде ви идват такива идей ....се чудя ....
- донна2
Ами, именно. Сега взема минимална пенсия - 55 лв. + 130 лв. майчинство /ако става/ и аз се връщам на работа. Как се гледа дете със 130 лв.?
От такива съображения ни идват такива идеи!
От такива съображения ни идват такива идеи!
- r_ana
тая жена работили по трудов договор
- донна2
В момента не. Интересуваме колко месеца преди излизане в отпуск трябва да е работила по трудов договор? Благодаря!
- r_ana
Съгласно КСО Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Закона говори въобще за 6 месеца осигурителен стаж .
По въпроса не намирам практика ,но следва да се приложи общия принцип залегнал в КСО .
Вашата свекърва ги има тия месеци мисля ,че ще и трябва само да започне само работа и да и прехвърлите майчинството .
що се отнася до пенсията въпроса остава отворен как ще се реши ще потърся нещо по въпроса ,това все пак е пенсия за изслужено време и старост обезщетение за майчинството .
Ако лицето работи след пенсиониране няма проблем да получава заплата и пенсия , но дали това ще важи при прехвърлянето на майчинството ,логично би било да важи ,но току виж отнякъде изкочи някое писмо на НОИ за което си нямам и понятие .
Утре ще потърся в системата за всекий случай .
Все пак можете да зададете въпроса и на НОИ мисля че може и от сайта им
Закона говори въобще за 6 месеца осигурителен стаж .
По въпроса не намирам практика ,но следва да се приложи общия принцип залегнал в КСО .
Вашата свекърва ги има тия месеци мисля ,че ще и трябва само да започне само работа и да и прехвърлите майчинството .
що се отнася до пенсията въпроса остава отворен как ще се реши ще потърся нещо по въпроса ,това все пак е пенсия за изслужено време и старост обезщетение за майчинството .
Ако лицето работи след пенсиониране няма проблем да получава заплата и пенсия , но дали това ще важи при прехвърлянето на майчинството ,логично би било да важи ,но току виж отнякъде изкочи някое писмо на НОИ за което си нямам и понятие .
Утре ще потърся в системата за всекий случай .
Все пак можете да зададете въпроса и на НОИ мисля че може и от сайта им
- донна2
Аз имам същия проблем. Доста подробна, макар и бавна информация може да се намери на http://www.filibe.com правна консултация. Ако откриете нещо другаде моля пишете ми. Благодаря N
- ники_апо
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|