начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ДИСКУСИЯ

Дискусии и предложения по проекти за закони

ДИСКУСИЯ

Мнениеот enister » 02 Мар 2006, 14:52

Моля, уважаемите юристи да предложат и дискутират промените, които биха искали да се направят, за да проработят членовете /а защо не и създаването на нови членове/ от ГПК, касаещи "бързото производство" при иск от страна на наемодателя.

Интересува ме каква е европейската преобладаваща практика?

Възможно ли е бързо отстраняване на некоректния наемател, защото забавянето нанася щети на собственика?

Възможно ли е да се приложи у нас полицейска евикция?

И за вас, юристите, ще е по-добре да имаме читави закони, защото вместо да търсим "алтернативно правосъдие", т.е."мутри", ще се обръщаме спокойно към адвокат.

Ще намерим начин господа Законодателите от Правната комисия да получат нашите предложения.

Знам, че "Всичко е Мара втасала...", но аз се вълнувам от тази част и тя никак не е за пренебрегване, защото засяга много човешки съдби и коства сили, нерви и пари на хиляди хора, които страдат от некоректни наематели и които се чувстват унизени от безсилието на БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ... да им помогне и защити конституционното им право на частна собственост.
Защото е цинизъм, да се точат по пет години дела за освобождаване на имоти от наематели, които в това време да трупат сметки и да си живеят необезспокоявани!

България е рай за длъжниците!

Законите защитават наемателите!

Частната собственост е в опастност!

Това не е никак европейско...

Моля ви, вземете участие в дискусията!
Извинете ме за непрофесионалните термини...а може би и отношение, но аз нямам юридическо образование.
Аз съм един от хилядите потърпевши наемодатели.
Но, имам гражданска позиция!
ИМАМ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ!
Професионализмът отавям на вас!

Благодаря ви предварително, че ще се включите в тази инициатива, защото прекалено дълго чакахме промените...
НЕКА ДА ИМ ПОМОГНЕМ ДА СЕ РОДЯТ!

АНИ
enister
Младши потребител

становище

Мнениеот tvalchev » 02 Мар 2006, 23:54

Ани, промени в България се раждат всеки ден, както виждаме от новините, но за съжаление много от тях са с едно око...

Не познавам добре Европейските законодателства, но в сегашната редакция на ГПК, бързото производство много ефективно се блокира от една къса и безпрекословна разпоредба:
-----------------------------------------------------
чл.126а
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) При обективно съединяване на исковете, освен тези по ал. 1, букви "м" и "с", и при изменение на иска при условията на чл. 116 не се допуска бързо производство.
-----------------------------------------------------

"Обективно съединени искове", ще рече да си търсите пълноценна защита на застрашениет интереси, като например:
* освобождаване на имота
+
* плащане на дължимия наем

В тоз случай - "бързо" няма да има.
Което го прави неприложимо за случая.

Такива работи...

;)
tvalchev
Младши потребител

Re: становище

Мнениеот vesselincho » 06 Мар 2006, 23:16

Сформирана е работна група към М-во на Правосъдието и вече е в ход фактическото законотворчество, а оттам следва политическото в парламента....
vesselincho
Младши потребител

Трябва но ако искаме бързина ,по добре да бъде по НПК

Мнениеот nezret » 08 Мар 2006, 00:36

Според мен ,т.н. бързо производство е бързо колкото е бърза костенурката. По добре би било да има специален текс в НК ,подобно на самоуправството. Т.е. накателно правната зашита на собствеността ще е по ефективна, например чрез бързо полицейско производство, до 24 часа. Наказанието може да е глоба.
Пример нов чл.208а Който владее чужда недвижима вещ,без правно основание или при прекратено такова,повече от 7 дни се наказва глоба в размер на 500 лева и обществено порицание.
Нямам претенции за изчерпателност ,но идеята е ако искаме да се защити собственикът бъързо и ефективно без "мутри" това е най бързия и ефективен път. още повече че чл.408бал.2 НПК е приложим ако предходният тес бъде приет. особено ако "наемателите 4 са на местопрестъплението в имота.
Но за да има ефект се налага намеса на граждански сдружения или създаването на такива. Желая ви успех.
nezret
Потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти