Колеги,
може ли някой да ме ориентира каква е практиката по чл.220 ал1, изр. 3то от ТЗ?
" Член на съвета на директорите, съответно на надзорния и управителния съвет , не може да представлява акционер."
Мисля, че в случая "представлява акционер" би следвало да означава "представлява акционер като пълномощник".
Казусът, който имам предвид е следния: "А" АД е мажоритарен акционер на "Б" АД. "А" АД съгласно съдебната си регистрация се управлява от двама изпълнителни директори г-дата Х и У. От друга страна г-дата Х и У са членове на съвета на директорите и на "Б" АД.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 07:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 220 от ТЗ
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл. 220 от ТЗ
Колега, разпоредбата е приета с последните изменения в ТЗ, така че за практика едва ли може да става дума. Максималното, което може да се направи, е да се види становището на доктрината. В Коментара на промените в ТЗ /ИК "Труд и право", 2003 г./ на стр. 65 по въпроса е казано следното: "В текста се говори за представителство изобщо. Задължителното представителство обаче възниква без волеизявление нито на представителя, нито на представлявания. Нелогично би било да се разпростре действието на забраната и по отношение на родителя, чието малолетно дете притежава акции и при участие в ОС, за да се спази ограничението на чл. 220 ТЗ, би следвало да бъде назначен особен представител на детето. НЯМА ЛОГИКА ЗАБРАНАТА ДА ВАЖИ И ПО ОТНОШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛЯ НА ЮЛ-АКЦИОНЕР, КОЕТО Е ИЗБРАНО ЗА ЧЛЕН НА НЯКОЙ ОТ СЪВЕТИТЕ. Управителят може да представлява ЮЛ както в работата на съответния съвет, така и на ОС. Ако той би трябвало да упълномощи др. лице, което да представлява ЮЛ в ОС, това не би променило защитавания от него интерес, тъй като указанията, с които пълномощникът ще трябва да се съобразява, ще доведат до същия резултат. ... От казаното се вижда, че се налага стеснително тълкуване, ограничаващо действието на чл. 220, ал. 1 ТЗ само до упълномощаването. Буквалното й прилагане би довело до безсмислени затруднения, без да се постигне целеният резултат."
Желая Ви успех и спорна работа!!!
Желая Ви успех и спорна работа!!!
- alexander_tonev
Мисля ,че разпоредбата защитава обикновенният акционер, който си няма представа ,какво му готвят лицата от управителният съвет. Тов акасае взимането на решенията в ОБщото събрание .
Естествено е ,че с пълномощно ще може или с решение на съд.
Естествено е ,че с пълномощно ще може или с решение на съд.
- пирко
Благодаря колега. напълно съм съгласна с това становище, но не зная какво мнение застъпват съдиите при Фирмените отделения към съдилищата и дали изобщо е налице единно становище по този въпрос.
- Саша
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|