начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Дискусии и предложения по проекти за закони

Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Мнениеот Marieta Nikolova » 28 Юли 2004, 15:37

"8. (Изм.-ДВ, бр. 48 от 2004 г.) право на самостоятелно сключване с държавата и с други потребители на договори за извършване на научни и приложни изследвания, както и за повишаване квалификацията на специалисти с висше образование;
9. право на сдружаване с висши училища и други организации при изпълнение на дейностите по точка 8;

3) Обучението за повишаване на квалификацията не е основание за придобиване на образователна степен или специалност."

Това са алинеи и точки от закона и не ми е ясно дали според новите промени два университета и БАН могат да се съюзят общо и да провеждат обучение само за придобиване на образователно квалификационна степен "магистър"?

Моля помогнете!!!
Marieta Nikolova

Re: Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Мнениеот Gosho » 28 Юли 2004, 23:35

На мен ми звучи като че да могат. Не се занимавам в тази област, но от цитираните алинеи не виждам проблеми в търсената от вас посока. Все пак изчетете всички промени, както и целия закон, както и закона за БАН.

Успех
Gosho

Мнениеот seneka » 29 Юли 2004, 17:14

От това, което виждам, смятам, че не може. Пък и не звучи логично - това са университети, а не търговски дружества, че да си създават консорциуми точно с тази цел.
seneka
Младши потребител

Мнениеот лунатик » 29 Юли 2004, 17:26

Това повишаване на квалификацията звучи много сродно с "повишаване на квалификацията" по КТ. А там става дума за повишаване все пак на професионална квалификация, а не на образователна.
А цитираната алинея 3 сама говори, че това обучение не е основание за придобиване на ОБРАЗОВАТЕЛНА степен или специалност. Следователно това обучение е за придобиване на професионална квалификация, досущ като в КТ.
лунатик

Мнениеот elian7 » 06 Авг 2004, 01:31

Могат да се съюзяват,провеждат общо обучение,но не и с цел повишаване на квалификационна степен "магистър".Знаем за начина на придобиване на тази степен.Ако има текст ,който подвежда към подобно тълкуване,то е налице празнота в промяната на текста от закона.Не познавам добре закона,но мисля,че трябва да има и актове по прилагане?Ако липсват ще се прилага тълкуване,свързано със стария текс,което е в разрез с визираното в друга нормативна уредба.Моля,прочетете целия закон.Не забравяйте,че говорим за квалификационна степен.Отговорът е в това дали квалификационна степен и професионална квалификация се покриват ..
elian7
Младши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти