начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ИПОТЕКА МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ИПОТЕКА МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот nima2013 » 25 Юни 2013, 21:40

Изтеглих кредит от ОББ за закупуване на жилище който беше на два транша и самоучастие двадесет процента. Моите двадесет процента ги платих в брой на строителя и банката му приведе първият транш. Така строежът вървеше добре защото всичко това беше на зелено. След като строителят приключи със строежа аз му изплатих останалите пари от третият транш в брой и изповядвахме сделката пред нотариус като строителят представи акт 16 и всички необходими документи за издаване на нотариалният акт. В акта пред нотариуса се подписа че е получил цялата сума. Така аз си имах апартамент и кредит който погасявах редовно. Сега пет години по късно продадох апартамента на родителите си и с парите покрих целият си кредит към банката като и платих и 5 процента наказателна лихва. Логично поисках от банката да освободят апартамента ми от ипотека и да ми закрият сметката. Да ама не. Банката отказва да ми освободи апартамента от ипотека и отказва да ми закрие сметката. На всичкото отгоре иска да приведе на строителя без мое съгласие третият транш при положение че аз вече му го платих при получаването на нотариалният акт.
Явно без да ползвам услугите на адвокат и без да мине през съда този казус яма да се реши.
Какво ще ме посъветвате?
Ако банката приведе парите на строителя аз практически няма как да си ги върна защото той има задължения към тази банка и тя веднага ще прибере парите от него.
Аз се обърках вече та не знам Вие.
Благодаря Ви предварително за съвета.
nima2013
Нов потребител

Re: ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ИПОТЕКА МОЛЯ ЗА СЪВЕТ

Мнениеот nmitova » 26 Юни 2013, 11:07

Действително казусът е сложен и без адвокат, който да прегледа внимателно всички документи - договор за кредит, нотариален акт за продажба, нотариален акт за ипотека и др. под. трудно може да се отговори на въпроса защо банката отказва да предостави съгласие за заличаване на ипотеката. Вероятно причината е в това, че сте изплатили на строителя "останалите пари от третият транш в брой". Съветвам Ви също така, да поискате от банката писмен отговор защо отказват да Ви предоставят нотариално заверено съгласие за заличаване на ипотеката.
nmitova
Потребител

Мнениеот ch3oh » 26 Юни 2013, 11:42

Каква е връзката между банката и строителя? Има ли в договора ви с банката уговорки, при какви условия и кога те ще извършват плащания към строителя, например? Как уведомихте банката за извършването на т.нар. трети транш?
Не можах също така да разбера, защо са ви взели наказателната лихва за предсрочно погасяване и въпреки това искат да плащат на трето лице?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот nima2013 » 27 Юни 2013, 22:11

nmitova написа:Действително казусът е сложен и без адвокат, който да прегледа внимателно всички документи - договор за кредит, нотариален акт за продажба, нотариален акт за ипотека и др. под. трудно може да се отговори на въпроса защо банката отказва да предостави съгласие за заличаване на ипотеката. Вероятно причината е в това, че сте изплатили на строителя "останалите пари от третият транш в брой". Съветвам Ви също така, да поискате от банката писмен отговор защо отказват да Ви предоставят нотариално заверено съгласие за заличаване на ипотеката.
nima2013
Нов потребител

Назад към Ипотека