начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Встъпване в дълг

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Встъпване в дълг

Мнениеот nqnqnq » 28 Мар 2014, 13:37

Здравейте,

Имам следния казус относно ипотека.
Сключих брачен договор при който общия ипотекиран имот, придобит след гражданския брак, беше прехвърлен на мое име, а съпругата ми получи сума пари.
Сега искам от банката да направим анекс към ипотеката и съпругата ми да бъде отписана от нея с така нареченото заместване в дълг. От банката обаче, казват че не може да се подписва анекс, а трябва цялата ипотека да се заличи и аз да учредя нова, като кандидаствам наново за кредит. Не е нужно да обяснявам, че това поражда един куп разходи след себе си, които в случая са ненужни. Като самостоятелна единица покривам изискванията на кредита и мога да го погасявам сам, но банката ме кара да мина отново през цялата разправия с нотариуси и така нататък.
В правото ли съм да поискам анекс към ипотеката?

Благодаря.
nqnqnq
Нов потребител

Re: Встъпване в дълг

Мнениеот ivanov_p » 28 Мар 2014, 13:44

В правото ли съм да поискам анекс към ипотеката?

Не!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 28 Мар 2014, 21:59

Вероятно сте поели задължение да прехвърлите кредита на свое име с брачния договор, както и да го плащате. Такива анекси в подобни случаи има доста, но се правят с връзки, по причина, че в банките са тъпанари и не знаят как да се държат със спонсорите. Настоявайте, макар че нямате правно основание.
barakuda
Потребител

Мнениеот borovinka » 02 Апр 2014, 12:12

Вие поискахте ли съгласие на банката, за да се разпореждате с имущество, което служи за обезпечение на нейно вземане? Как ще учредявате брачен договор с такава клауза, като вече е имало вписана ипотека на имота? Нормално е банката да не е много съгласна да изгуби един от длъжниците си (жена ви) и да приеме само един (вас).

На практика наистина се прави така, както са ви казали - заличава се старата ипотека (със съгласие на банката) и се вписва нова - защото вие сте променили и условията по първоначалния договор за кредит, за чието обезпечение е служел имотът.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Апр 2014, 12:47

Ами плащай кредита само ти, какъв е проблемът?
Какво значи съпругата да бъде отписана - да престане да бъде длъжник ли? Не става просто така, иска се съгласие на банката, което тя ни най-малко не е длъжна да даде.
Щом имаш пари "като самостоятелна единица" и ще плащаш, какъв е проблемът? Жена ти не ти вярва ли? :P
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Ипотека