начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Делба на имот притежаване на идеални части от него

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на имот притежаване на идеални части от него

Мнениеот katerini » 07 Апр 2012, 19:36

Здравейте, притежаваме имот от 400 кв .метра идеални части, в него имаме къща до акт 15, в която живеем със семейството ми. Целият имот е 1200 кв метра, в останалата част 400 кв метра притежава сестрата на съпруга ми, останалите 400 кв метра с къща / стара / никой не живее там , е по наследство, ние притежаваме от там още 100 кв .метра земя и 17 кв. метра от къщата. искаме да си направим самостоятелен парцел и да си разделим имота , но останалите съсобственици не са съгласни на доброволна делба и от 5 години сме в това положение / нашият парцел и къщата ни са с лице на улицата / около 19 метра е лицето /
Моля да ни посъветвате, как да постъпим, за да имаме самостоятелен парцел.
Благодаря на всички предварително .
katerini
Младши потребител

Re: Делба на имот притежаване на идеални части от него

Мнениеот arteglam » 07 Апр 2012, 21:48

Като не са съгласни на доброволна правите съдебна делба. Демек давате много пари, много нерви и много време за нищо и губят и двете страни за сметка на големите хонорари на адвокатите :) Често се случва по време на дългото точене на съдебната делба страните да поумнеят малко и да направят спогодба :) Все пак е добре да отидете при свестен адвокат с документите. Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не да вземе хубавия хонорар при евентуална съдебна делба.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2012, 17:08

arteglam написа:...Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не ...

Предлагам ... фенер :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Апр 2012, 17:36

emilgrigorov написа:
arteglam написа:...Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не ...

Предлагам ... фенер :D

Аз предлагам повече разходки по канторите на различни адвокати, а не поставяне на въпроси тук. И рационална преценка кой кога какво може да свърши, или да не свърши. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Апр 2012, 17:56

arteglam написа:Като не са съгласни на доброволна правите съдебна делба. Демек давате много пари, много нерви и много време за нищо и губят и двете страни за сметка на големите хонорари на адвокатите :) Често се случва по време на дългото точене на съдебната делба страните да поумнеят малко и да направят спогодба :) Все пак е добре да отидете при свестен адвокат с документите. Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не да вземе хубавия хонорар при евентуална съдебна делба.

Лека корекция - действително при съдебната делба се дават много пари, изисква време, нерви и т.н., но това не означава, че нищо няма смисъл и всичко е само за сметка на хонорарите на адвокатите. Щом няма съгласие, въпросът трябва да бъде решен по съдебен ред, няма друг по - изгоден за страните вариант.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот arteglam » 08 Апр 2012, 18:20

Разбира се по- добре по съдебен ред отколкото самоуправство ;)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Апр 2012, 19:01

Щом липсва съгласие за доброволно поделяне на имота/земята и сградите, то следващият ход е съдебната делба. Без да претендирам за точен отговор считам, че най-малкото си заслужава да направите консултация с архитект с оглед градоустройственото решение за съответната зона. От значение е разположението на сградите в него. Колкото до изходните данни - лице 19 м. и площ 1200 кв.м. (в едно УПИ!) е възможно имотът да бъде поделен поне на две части. Нужно е да се изработят поне два варианта на скицата-проект - най-грубо казано без координати на точките. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2012, 19:20

Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.
Или, трети вариант, със съвместно употребени 2 шишета ракия, и един леген салата. Периодично. Също върши работа, не е скъпо.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Апр 2012, 21:03

emilgrigorov написа:Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.
Или, трети вариант, със съвместно употребени 2 шишета ракия, и един леген салата. Периодично. Също върши работа, не е скъпо.

Бързо схващаш мисълта ми, emilgrigorov. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerini » 10 Апр 2012, 13:04

Благодаря на всички за съветите, ние също мислим , че съдебната делба е най-добрият вариант , мнението за архитекта също е много удачно . Да се надяваме ,че ще намерим адвокат ,който не го вълнува само високият хонорар , а крайният резултат.
katerini
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 15:08

Благодаря на всички за съветите, ние също мислим , че съдебната делба е най-добрият вариант

Най-добрият вариант е добровалната делба. Така или иначе без адвокат няма да минете! За това най умното е вниматлното и предварително проучване на самия адвотат - в смисъл отвертка ли е по въпроса или не! Това требе да стане след шишето с ракията и легена със салата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 18:04

julyanvonemona написа:.....За това най умното е вниматлното и предварително проучване на самия адвотат - в смисъл отвертка ли е по въпроса или не! ...

Т`ва е култово и не мога да подмина. Случайно и перка да се иска? Тиранти? А, да живее ли на покрива? :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Апр 2012, 18:29

И да бръмчи, и да бръмчи :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 18:31

тц, тихите води са най-дълбоки :wink: ( придържай се към народния фолклор :P :lol: )
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 21:12

Т`ва е култово и не мога да подмина. Случайно и перка да се иска? Тиранти? А, да живее ли на покрива?

В тези нещица всяка аксиома е вредна! Задължително следва да се подхожда с недоверие към всичко, вкл. и към лицата упражняващи професия процесуален защитник, иначе да оставиш всичко на късмета - никак не си е работа.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katerini » 11 Апр 2012, 18:19

Да вярно е , че най-добрият вариант е доброволна делба , но има хора , който са на принципа :
" Я не сакам я да съм добре , язе сакам на Вуте да му е зле ." Сега ще поразпитаме за адвокат и ще видим какво ще се получи .
katerini
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Апр 2012, 19:12

И аз мисля, че доброволната е най-добро решение.
Ясна концепция (архитект) и Добър адвокат в началото, който да ги сецне малко, може и да помогне да се избегне съдебната сага.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот avokady » 25 Апр 2012, 23:59

Че какво му е на съдебната делба :roll: Така се предполага, че картите на масата и разиграваме варианти на устните състезания. Всеки може да иска превръщане съсобствеността в право на равностойност, въпреки противна уговорка. А по-важното е иска му да бъде уважен пристрастно, удобно и без бавност :roll:
avokady
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Апр 2012, 14:15

emilgrigorov написа:Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.

Съжалявам че подминах без внимание казаното и малко се връщам назад, но твърдо съм на мнение, че тупика няма отношение към делбата на УПИ!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Апр 2012, 14:26

julyanvonemona написа:... но твърдо съм на мнение, че тупика няма отношение към делбата на УПИ!

Или има, или пък ... няма.
Но кажи 6 числа, от 1 до 49 вкл., все пак :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба