начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Мнениеот jambo04 » 25 Авг 2014, 18:58

Здравейте
Прадядо ми е оставил в наследство 32дка ниви, които са възстановени с решение на поземлена комисия през 1997г. Той е имал 4 деца-3 дъщери и един син. Едната дъщеря е моята баба (починала и тя и съпруга и)която има две деца-моята майка и моята леля. Втората дъщеря(починала и тя и съпруга и) има едно дете.Третата дъщеря на прадядо ми (също починала)няма деца и мъж и не е оставила наследници. Синът на прадядо ми също е починал, но съпругата му е жива и имат и две деца. През 70те години на миналия век, трите деца на прадядо ми с изключение на моята баба са се отказали от наследство през съда. Тези откази обаче не са валидни за възстановени земеделски земи. Наскоро майка ми и леля ми решиха да продадат земята и се сблъскаха с този проблем(никой от тях не е знаел че отказите от наследство не са валидни-разбраха го чак когато се стигна почти до сделка).Ясно е че и лелята и братовчедите на моите майка и леля се явяват наследници на въпросните земи.Обаче никой от тях никога не се е интересувал от тези имоти, не знаят дори селото къде е, ние ги заварихме запустяли, обрасли, погрижихме се за тях, и сега имотите са добре поддържани обработвани ниви. Отгоре на всичко дори и не поддържаме контакт с тях и не знаем къде са.
Въпросът ни е как да постъпим?
Има ли давностни срокове или нещо на което може да се позовем, тези хора дори не знаят за тези имоти.
Може ли майка ми и леля ми да си извадят док. за собственост по давност(обстоятелствена проверка), но тогава купувачите ще гледат сигурно с недоверие на документа за собственост?
Ако направим съдебна делба, има ли вариант майка ми и леля ми да поискат от съда по голям дял?
Или трябва да ги открием и да се разделят парите, защото никой няма да се откаже от нещо на днешно време.
Как да постъпим? Молим за съвет
Благодаря
jambo04
Младши потребител

Re: Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Мнениеот julyanvonemona » 28 Авг 2014, 17:53

Издирете всички наследници и разговаряйте честно с тях. Варианта с обстоятелствената проверка го забравете. Няма как да докажете че Вие на място сте владяли всичките тези ниви. Изразът
jambo04 написа:погрижихме се за тях
нищо не означава!Съдебната делба е възможна, но по добра е доброволната такава. Направете си сметка че 32 декара селскоктопанска земя, дори и да е първа категория, все още не е ключов фактор за да разходвате средства по евентуалната съдебна делба. В случай че решите да пренебрегнете аргументите на икономическата изгода и да "изровите томахавката на войната" т.е. да преминете към съдебна делба. Намерете си адвокат на когото да имате доверие!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба