Привет. Ще Ви споделя два случая, които преживях след като бях осъден от ЧСИ. В първия ще Ви разкажа за измамна схема от страна на ЧСИ, адвокат и ВиК с цел да имат едно наум всички осъдени от ЧСИ, а за втория моля за съвети какво мога да предприема.
1. В началото на декември 2022г. бях осъден от съд да изплатя определена сума на ВиК. След изтичане на двуседмичния срок за доброволно изпълнение в края на януари получих съобщение от ЧСИ, че съм осъден. В същото наред с други мои задължения е включена и сума в размер на 600лв. без да е обяснено на какво основание. На устна молба да се запозная и получа копие на документа доказващ,така включената сума, естествено ми бе отказано. След подадено писмено заявление получих отговор по емайл, че, сумата от 600лв.(500+100 ДДС) е въз основа на договор за правна защита и съдействие между адвокат и ВиК и налични доказателства за извършено плащане. Запознавайки се с малкото права, които имам като длъжник поисках достъп до преписката, след което установих, че има наличен договор, в който е записано, че сумата от 600лв.е платена в брой от ВиК на адвоката при подписване на договора, но липсва документ(касов бон, разписка, банк.извл., ПКО и т.н) доказващ самото плащане. След няколко дни подадох възражение към ЧСИ, с което оспорвам адв. хонорар поради липса на доказателство за реално извършено плащане по договора. В отговор ЧСИ издава постановление, с което намалява адв.хонорар на 360лв. (след представена в последствие фактура и банково извлечение от адвоката).Или с две думи, ако не се бях усетил щях да платя сума искана ми по законен начин от ЧСИ, която не дължа. Така че, ако сте осъдени от ЧСИ да заплатите адвокатски хонорар се запознайте с преписката по делото и се уверете, че има наличен документ за реално плащане от взискателя към адвоката. При липса на доказателство реално не дължите сумата до доказването и. Работеща схема от страна на ЧСИ ощетила може би огромен брой длъжници без последици.
П.С.: След подадена жалба в РП по случая получих отказ за образуване на дело от прокурор женен за ЧСИ и семеен приятел на въпросното по-горе ЧСИ. След обжалване пред ОП отново получих отказ със същия мотив, а именно, че плащането е извършено на 23 декември, след като ми е изпратено Съобщение за доброволно изпълнение от 19 декември. Всъщност единственото съобщение, което ЧСИ издава и ми връчва е с дата 23 януари и е за незабавно, а не доброволно изпълнение. Тъй като, Съобщение за доброволно изпълнение от 19.12 липсва и по двете преписки на РП и ОП, апелативна прокуратура отменя двата отказа и връща преписката на ОП с указания да извърши проверка. След самоотводите на всички прокурори в ОП, в началото на тази година ВП избира друга ОП да разгледа случая. След близо две години в момента чакам назначаването на прокурор.
2.Шест месеца след горния случай получих съобщение от друго ЧСИ, че съм осъден от фирма за кредити, поради не погасяване на част от дълга ми по договор. Запознавайки се с преписката ( без нито един номериран лист в папката) установих, че в общата сума 1217лв.( 371лв.? - такси по Тарифата към ЗЧСИ ) е включен адвокатски хонорар в размер на 150лв. без наличието на какъвто и да е документ. Единствено в молбата за образуване на ИД е посочена сума 150лв. като адвокатски разходи. След подадено Възражение относно липсата на документ не получих отговор. След посещение в кантората получих устен отговор,че няма да получа никакъв документи и ако искам нещо друго да се обърна към адвокат, след което бях изгонен. В същото време получих потвърждение от ОП на отказа да се образува нак.производство на РП срещу ЧСИ от гореспоменатия случай. Разочарован и безпомощен оставих нещата така. След повече от година реших да погася задължението си. След като ми бе съобщен целия размер по ИД на 01.10.2024г. погасих цялата сума. На 03.10 ЧСИ издава постановление за приключване на ИД. След подадена молба и приложен документ за платена такса от 36лв., поисках да ми бъде изготвена справка за събраната сума по ИД. Получих неясен отговор по емайл без наличието на справка. На 14 ноември преглеждайки банковото си извлечение видях, че на 07.10 банката служебно превежда към ЧСИ, 1100лв. по вече приключеното ИД. Сумата бе върната от ЧСИ, на 14.11, но не и след инициатива от страна на ЧСИ, а след посещение от мен в кантората.
Моля за компетентно мнение в този случай, дали е възможно да се потърси отговорност относно действията (бездействията) на ЧСИ. Имам документирано всичко казано по-горе. Благодаря Ви.
- Дата и час: 29 Яну 2025, 23:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама ЧСИ - Адвокатски хонорар
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Измама ЧСИ - Адвокатски хонорар
Отидете при застрахователя - но всичко това е излишно вълнение. Тук - майсторлъкът е - да се прати на познат адвокат - да се плати - защото самият адвокате е също жив човек. Самият адвокат - издава платежно - горе-долу както в описанията първи случай, това е схемата и тя работи.
Вече към Вас - тоест Вие ставате хищникът. Ако сработи нещо от тази схема - ок - ако не - адвокат трябва да си получи данъците - тоест - ако запишете 300 лева хонорар и се окаже - че СИ има щета - евентуално можете.
По принцип - като общ житейски съвет - винаги разполагайте с годен и читав в процедурно отношение адвокат - това значи - адвокатът Ви - да е спокоен относно - в края на годината - че не е правил експерименти.
С две думи - пъхате на адвоката всички данъци - да е спокойна работата. И действате. Ако адвоката е съгласен - да се получи на негова сметка хонорара, евентуално и да се дели - ок.
Другото е - да платите реално хонорар. Рискова ситуация - плащате 500 лева и - накрая - нищо от цялата галимация.
Тук не виждам за какво можете да се хванете, нещо има - но какво да има.
Вече към Вас - тоест Вие ставате хищникът. Ако сработи нещо от тази схема - ок - ако не - адвокат трябва да си получи данъците - тоест - ако запишете 300 лева хонорар и се окаже - че СИ има щета - евентуално можете.
По принцип - като общ житейски съвет - винаги разполагайте с годен и читав в процедурно отношение адвокат - това значи - адвокатът Ви - да е спокоен относно - в края на годината - че не е правил експерименти.
С две думи - пъхате на адвоката всички данъци - да е спокойна работата. И действате. Ако адвоката е съгласен - да се получи на негова сметка хонорара, евентуално и да се дели - ок.
Другото е - да платите реално хонорар. Рискова ситуация - плащате 500 лева и - накрая - нищо от цялата галимация.
Тук не виждам за какво можете да се хванете, нещо има - но какво да има.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|