начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разрешение за придобиване на оръжие и отказ за носене

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разрешение за придобиване на оръжие и отказ за носене

Мнениеот agbokata » 14 Дек 2023, 18:16

Здравейте,

Не намерих никъде съдебна практика с подобен, като моя казус, затова реших да се обърна към Вас за съвет.
На 03.11.2023 г. ми беше издадено РАЗРЕШЕНИЕ от началника на РУ към МВР за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси за него съгласно ЗОББВПИ. Разрешението е валидно до 02.02.2024 г. Съгласно разрешението издадено от РУ към МВР на 07.11.2023 г. закупих КНО и 50 броя боеприпаси от оръжеен магазин. Веднага представих контролния талон, фактурата и удостоверението за закупуването на оръжието в служба КОС в РУ, като предоставих и оръжието, което след прострелка, ми беше върнато с 45 броя боеприпаси, като служителя на КОС ми каза да го съхранявам заедно с разрешението за придобиване, докато ми бъде издадено разрешение за носене, съхранение и употреба на късо нарезно оръжие и боеприпаси за самоотбрана.
На 01.12.2023 г. без да са възниквали нови обстоятелства (не съм задържан, обвиняем, съден, освидетелстван или каквото и да е свързано с това) получих обаждане от служителя в КОС към РУ, който ми заяви, че началника на РУ към МВР е постановил ОТКАЗ за издаване на разрешение за носене, съхранение и употреба на късо нарезно оръжие и боеприпаси за самоотбрана. Сподели ми, че в това е парадокс и в целия му трудов стаж към момента никога не се случвало подобно нещо и не може да повярва. След което се явих да получа отказа и му предоставил оръжието и ми каза, че разполагам със срок от 1 г. в който мога да продам пистолета.

Доста време отделих в търсенето на съдебна практика с казус, като моя, но не намерих.
Моля за мнения, съвети и ако някой е попаднал на подобна съдебна практика да сподели.
Mотивите за отказа за мен са неясни и неоснователни при положение, че в периода между издаването на разрешението за придобиване и отказа за разрешение за носене и съхранение на оръжието, не са възниквали каквито и да е нови обстоятелства.

Прилагам разрешението и отказа с мотивите.
Изображение
Изображение
agbokata
Нов потребител

Re: Разрешение за придобиване на оръжие и отказ за носене

Мнениеот crissm » 16 Дек 2023, 02:18

Масова практика при смяна на началниците – първо единият ти издава разрешение за закупуване , после новият отказва такова за носене. Друг вариант е подробно да се е запознал с мотивите и да е сметнал същите за неоснователни след като вече е издал разрешението за закупуване. Като вариант №1 – да изкачаш около 2 месеца и да пуснеш ново мотивационно – Вариант №2 е да обжалваш , но мисля че си изпуснал срока за това, но и да беше обжалвал е практика на съдилищата да потвърждават отказа на началниците.
crissm
Младши потребител

Мнениеот agbokata » 16 Дек 2023, 11:30

Моя случай е прецедент. Няма смяна на началника. Същия началник, който ми издава разрешението за придобиване на оръжието, след това ми издава отказ от разрешение за носене, използване и съхранение. Мотивите съм изложил преди издаването на разрешение за придобиване на основание на които ме беше издадено такова. И двата варианта са ми известно, но проблема е, че не мога да открия съдебна практика и смятам, че моя случай е прецедент. Затова и пуснах тук темата.

crissm написа:Масова практика при смяна на началниците – първо единият ти издава разрешение за закупуване , после новият отказва такова за носене. Друг вариант е подробно да се е запознал с мотивите и да е сметнал същите за неоснователни след като вече е издал разрешението за закупуване. Като вариант №1 – да изкачаш около 2 месеца и да пуснеш ново мотивационно – Вариант №2 е да обжалваш , но мисля че си изпуснал срока за това, но и да беше обжалвал е практика на съдилищата да потвърждават отказа на началниците.
agbokata
Нов потребител

Мнениеот crissm » 16 Дек 2023, 11:50

Аз нося КНО за самозащита и имам доста познати които също носят, бих съм свидетел на всякакви свинщини , първо издават – купуваш , прострелват – дават ти го и накрая в първия месец от носенето ти го взимат , защото има промяна в обстоятелствата – т.е. вече нямаш необходимост от носене на КНО поради отпаднала необходимост , а това всичко се контролира от КОС и съответно началника на РПУ. Ставам съм свидетел и на това как взимат оръжие за спорт , защото смятат (субективно) , че човекът – въпреки , че носи документи за турнири , не ходел и не спортувал. Горе главата и отивай да опитваш пак с по-силни мотиви , а ако желаеш да ти е за самозащита , но домашна , вади за спорт – то си е при теб вкъщи винаги,с изкл. когато излизаш: трябва да е обезопасено докато стигнеш до стрелбище или мероприятие.
crissm
Младши потребител

Мнениеот pvassilev » 23 Апр 2024, 18:51

Вярно, че е прецедент, но лично аз съм го дискутирал с колеги, които имат разрешителни като хипотетичен случай. Това е пропуск в закона, да не можеш да притежаваш и съхраняваш оръжие и боеприпаси ако нямаш разрешително за носене и употреба.
За мотивите за отказа, мога да ти дам насока защо е станало, по мое мнение си смесил два различни казуса - собственик на ЕТ или ЕООД (или може би управител) със заплахи срещу семейството ти. От над 10 г даже 15 бих казал не се пише в заявлението - работа като охрана, имам фирма, управител съм на фирма, и пр. свързани неща. Ясно са ти го написали - пренасянето на фирмени пари е проблем, уреден с наемането на фирма за инкасо или служебно оръжие по закона за частната охранителна дейност. Мотивацията за оръжието е лична сигурност, защита на живота и имуществото и семейството. Хубаво е дадеш някакво доказателство, че има някаква заплаха. Макар че и това не е гаранция. Какво писа в първото заявление за закупуване, същото ли? Според мен са намерили нещо, за което са се хванали, коета са пропуснали да видят в първото заявление, а и кво им пука, че си похарчил едни 500-1000 лв. за пистолет.
Имаш някакъв шанс ако в рамките на тази една година се смени началника на районното, пиши ново заявление или за всеки случай пусни още едно без тези неща за фирмите, напиши, че оръжието е твое собствено, приложи разрешението за закупуване и може да имаш късмет.
pvassilev
Младши потребител

Назад към Общи дискусии