начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Наследствена земя

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствена земя

Мнениеот proof963 » 26 Ное 2019, 16:12

Как се дели земеделска земя от наследниците?
Баща ми има наследствена земя 100дка ,които е възстановил чрез поземлена комисия и която е на негово име.През 2018 почина/лека му пръст/,оставяйки майка ми /женени от 50г./,мен и сестра ми.
Въпросът ми е : кой какви дялове има?
Ходих при адвокати,плащах консултации и не получих еднозначен отговор.
proof963
Нов потребител

Re: Наследствена земя

Мнениеот vili_spasova » 26 Ное 2019, 18:12

proof963 написа:Как се дели земеделска земя от наследниците?
Баща ми има наследствена земя 100дка ,които е възстановил чрез поземлена комисия и която е на негово име.През 2018 почина/лека му пръст/,оставяйки майка ми /женени от 50г./,мен и сестра ми.
Въпросът ми е : кой какви дялове има?
Ходих при адвокати,плащах консултации и не получих еднозначен отговор.

Здравейте. От информацията, която давате дяловете са по 1/3 ид.ч за всеки от наследниците, или: съпруга - 1/3 ид.ч., син - 1/3 ид.ч. и дъщеря 1/3 ид.ч. От любопитство бихте ли споделили какво становище са дали колегите, които се посетили и как са се аргументирали. /По 1/3 ид.ч. ако имотите са наследени от починалия наследодател - баща и са възстановени с Решение от ПК само на него/

За справка Закон за наследството:
Чл. 5. (1) Децата на починалия наследяват по равни части.
(2) Като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) При осиновяване по чл. 102 от Семейния кодекс осиновените и техните низходящи не наследяват роднините на осиновителя.

Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот proof963 » 27 Ное 2019, 17:46

Благодаря Ви за отговора .
Да разбирам ли ,че делим по 1/3 ,майка ми ,сестра ми и аз?

Колегите Ви дадоха и двата варианта- като кой ще се приеме е от компетентността на нотариус.
1. по 1/3 за всеки
2. 2/3 за майка ми и по 1/6 за мен и сестра ми.
proof963
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 27 Ное 2019, 18:56

proof963 написа:Благодаря Ви за отговора .
Да разбирам ли ,че делим по 1/3 ,майка ми ,сестра ми и аз?

Колегите Ви дадоха и двата варианта- като кой ще се приеме е от компетентността на нотариус.
1. по 1/3 за всеки
2. 2/3 за майка ми и по 1/6 за мен и сестра ми.

При втория случай - "2/3 за майка ми и по 1/6 за мен и сестра ми" вероятно колегите са имали предвид, че имотите са придобити по време на брака и са СИО. Според мен във вашия случай дяловете са по 1/3 ид.ч., тъй като от описанието, което давате, считам, че имотите са наследени от баща Ви, или са внесени в ТКЗС от него, преди сключване на гражданския брак и не представляват СИО. Все пак меродавни са документите - имате Решението на ПК за възстановяването, знаете кога са сключили брак родителите Ви, знаете как е придобил земите баща Ви, твърдите, че земята е наследствена, тоест, че имотите са били на баща му, майка му или дядо и баба, но ПК е издала Решение на името на баща Ви. Можете сам да прецените каква е конкретната ситуация. В крайна сметка, ако не можете да прецените, посетете нотариус с копия от документите. Повечето нотариуси не взимат такса за първа консултация.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Семейни казуси