начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Кой онаследява...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой онаследява...

Мнениеот natalia75 » 27 Ное 2019, 15:53

Здравейте!
Имам нужда от малко информация.
Имаме земеделски земи, които са наследство от прабаба ми. В решението за възстановяване е написано нейното име. Трябваше да си извадя удостоверение за наследници на прабаба, на баба и на баща ми. Починали са в същата поредност като едната година не я знам, баба е през 1991, а татко през 2003г. В удостоверението за за наследници от прабаба, втората му съпруга не фигурира. Оказа се, че в удостоверението от баба, тя ще бъде вписана. Това означава ли, че тя е наследник на баба ми? На прабаба ми наследник ли е? Пропуснах да кажа, че аз съм дете от първи брак, а от втория брак нямат деца. Втория брак е от мнооого години - може би около 1980 някъде. Не знам дали има значение дали прабаба е починала преди втория брак или не.
Благодаря!
natalia75
Нов потребител

Re: Кой онаследява...

Мнениеот ivanov_p » 27 Ное 2019, 21:32

няма кой да ви отговори. Наследяването е математика и там трябва да са налице всички обстоятелства. Кои са наследниците на прабабата, всичките наследници, това, че баба ви я е наследила се знае от закона. Кои са всичките наследници на баба ви, кога е починала прабаба ви, кога е сключвала брак баба ви, кога са починали съпрузите, преди или след смъртта на прабаба ви? Това и с баща ви. В удостоверението за наследници на прабаба ви пише кога е починала.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот natalia75 » 27 Ное 2019, 23:20

Първо за прабаба. Починала е 1985г. Имала син и дъщеря. Сина е починал, а той има дъщеря, която е жива. Дъщерята е баба ми, която е починала 1991 г. Тя съответно има син и дъщеря. Сина е баща ми. Почина 2003г. Вторият му брак е преди да почине прабаба ми (1985) и баба ми (1991). Дъщерята на дъщерята на прабаба ми, т.е. леля ми е жива.
До тук виждаме 3-ма наследника - аз, леля ми - внучката на прабаба от страна на дъщеря ѝ и другата ми леля, която е внучката от страна на сина ѝ.
Сега за баба май е излишно, защото горе вмъкнах информацията за нея. Въпросът е съпругата на татко дали се води наследник на баба и прабаба. На татко е ясно, че е наследник, но дали и на баба и прабаба също.
Благодаря!
natalia75
Нов потребител

Мнениеот natalia75 » 27 Ное 2019, 23:28

Проблемът е в това, че са идентични сякаш ситуациите с прабаба спрямо събитията с баща ми и на баба пак спрямо баща ми. Хронологично всичко е станало в тази последователност:
Баща ми сключва втори брак около 1980г., прабаба почива 1985, а баба - 1991, а след това татко 2003. Защо в удостоверението за наследници от прабаба не присъства втората му жена, която е с него от 1980 някъде, а в удостоверението за баба (майка му), казаха, че ще я има като наследник.
natalia75
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Ное 2019, 16:54

Аз нямам особени претенции към наследственото право, вероятно и то към мен, но бих предположил, че вие, съпругата на баща ви, която очевидно го е надживяла и евентуални ваши братя и сестри, трябва да разделите поравно 25% от земеделските земи на прабаба ви. Имаше нещо от реституционните закони, че реституираните земи не се наследяват от съпруги, но това е някакъв неясен спомен от коментари преди 20-25 години, затова питайте някой, който се е занимавал с тази материя, напр. Мели.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Ное 2019, 17:34

В удостоверението за за наследници от прабаба, втората му съпруга не фигурира.

Вас има ли ви в него? Ако да, и нея трябва да я има.
Може просто в него да не са отбелязани наследниците на баща Ви. Но съпругата си е наследник винаги.

Тя не е наследник пряко нито на бабата, нито на прабабата. Но наследява наред с Вас дял от всичко, което нейният съпруг, баща Ви, приживе е наследил от майка си, а тя - от своята майка.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот natalia75 » 28 Ное 2019, 17:52

ivanov_p написа:Аз нямам особени претенции към наследственото право, вероятно и то към мен, но бих предположил, че вие, съпругата на баща ви, която очевидно го е надживяла и евентуални ваши братя и сестри, трябва да разделите поравно 25% от земеделските земи на прабаба ви. Имаше нещо от реституционните закони, че реституираните земи не се наследяват от съпруги, но това е някакъв неясен спомен от коментари преди 20-25 години, затова питайте някой, който се е занимавал с тази материя, напр. Мели.

Много благодаря за вниманието!
Хубав ден пожелавам!
natalia75
Нов потребител

Мнениеот natalia75 » 28 Ное 2019, 17:59

portokal написа:
В удостоверението за за наследници от прабаба, втората му съпруга не фигурира.

Вас има ли ви в него? Ако да, и нея трябва да я има.
Може просто в него да не са отбелязани наследниците на баща Ви. Но съпругата си е наследник винаги.

Тя не е наследник пряко нито на бабата, нито на прабабата. Но наследява наред с Вас дял от всичко, което нейният съпруг, баща Ви, приживе е наследил от майка си, а тя - от своята майка.

И в двете удостоверения мен ме има като наследник, а само в едното има съпругата. Приживе нищо не е на негово име. Всички документи са на името на прабаба. В удостоверението за наследници на прабаба присъствам като наследник аз и двете ми лели (едната сестра, а другата братовчедка на баща ми). Единствено в удостоверението на баба присъства съпругата му. Понеже служителката каза, че има значение кой кога е починал, а като последователност и двете (прабаба и баба) са починали преди татко, а и бракът им е бил преди да починат двете, затова възникна въпросът защо в едното удостоверение съпругата я има, а във второто я няма след като хронологично са идентични ситуациите.
Благодаря за вниманието!
Хубав ден пожелавам!
natalia75
Нов потребител

Мнениеот portokal » 29 Ное 2019, 16:07

Че има значение кой кога е починал - има, съпругата нямаше да е наследник на бабите, ако техният син и внук беше починал преди тях. Когато син/дъщеря е починал преди родителя си, наследници на родителя (т.е. на дядо си или баба си) са само внуците, не и съпругът на починалия син или дъщеря.
Във вашия случай, както и сама казвате, не е така.
Без значение е дали имотите се "водят" още "на името" на бабите, тоест дали имате формално документ, където да е написано името на баща Ви като собственик - наследяването, преминаването на собствеността, става от момента на смъртта им.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси