начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

международно призоваване издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

международно призоваване издръжка

Мнениеот donna » 01 Сеп 2006, 14:26

Искам да попитам за вашето мнение .
По дела за издръжка при които примерно ответника е в чужбина , следва ли да се заплащат от ищеца разходите по превода , събирането на доказателства , както и вс. други свързани със съдебната поръчка.
За сега практиката е ищеца ,който търси издръжка да ги заплаща ,независимо дали иска е подаден от родителя като законен представител на малолетното дете ,дали детето е непълнолетно със съгласие на родителя или издръжката се иска от пълнолетен.

Според мен е несправедливо ,ако някой има опит с практика в обратната насока или иска да изкаже мнение моля да сподели .
donna
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 01 Сеп 2006, 14:50

не знам каква е практиката, но в нашия край /дълбоката провинция/ ищецът скрива адреса на ответника и става призоваване с ДВ, като ищецът не събира никакви доказателства, а прави искане ответника да представи доказателства за доходите, което няма как да стане, щом е призаван с ДВ и не се явява.
Искът в повечето случаи остава недоказан по своя размер, но съдът след като лицето е в чужбина присъжда максималните издръжки.
Няколко пъти жалих такива решения и получих добри резултати, като издръжката бе намалена значително.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот donna » 01 Сеп 2006, 15:05

pitasht написа:не знам каква е практиката, но в нашия край /дълбоката провинция/ ищецът скрива адреса на ответника и става призоваване с ДВ, като ищецът не събира никакви доказателства, а прави искане ответника да представи доказателства за доходите, което няма как да стане, щом е призаван с ДВ и не се явява.
Искът в повечето случаи остава недоказан по своя размер, но съдът след като лицето е в чужбина присъжда максималните издръжки.
Няколко пъти жалих такива решения и получих добри резултати, като издръжката бе намалена значително.

Ние имаме максималната издръжка ,но искаме по-вече от това и имаме основание да го искаме .
Още по-вече ,че голям смях е станал на делото на което се присъди тая 80лв издръжка .Ответника с ДВ , ,особен представител назначен призован за свидетел брата на ответника ,който твърди че ответника сега бил материално затруднен той знаел това .Свидетел на ищеца твърди че се познава с ответника и той живее в чужбина и финансовото състояние е различно от това което твърди брата .
Цирк ...........я по-добре призоваване и доказателства от чужбина, но аз питам за друго за заплащането на преводте ,поръчките и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот bulgar » 01 Сеп 2006, 15:27

Къде в чужбина е ответникът. В зависимост от това призоваването става по различен начин.
bulgar
Потребител

Мнениеот donna » 01 Сеп 2006, 15:34

bulgar написа:Къде в чужбина е ответникът. В зависимост от това призоваването става по различен начин.

В САЩ ,но не това е важно и за една Русия се иска да се плати превода и т.н. ,същото важи за Германия ,Италия и т.н.

Аз питам при една издръжка ищеца не следва ли да е освободен от тия такси .

Никой ли не познава практика в обратната насока.
donna
Старши потребител

Мнениеот bulgar » 01 Сеп 2006, 15:55

При изпълнението на съдебни поръчки могат да възникнат два вида разноски по изпълнението на поръчката - на молещата държава и на замолената държава.
По връчването на призовката в САЩ виж си Конвенция за връчване в чужбина на съдебни и извънсъдебни документи по граждански и търговски дела. ДВ65/2000. В чл. 12 е уреден въпросът за разноските на замолената държава. Що се отнася до разноските на молещата държава конвенцията не ги урежда, а се уреждат от местното право. Така че за преводите и др. потърси къде и как е уреден въпросът.
За събиране на доказателства в САЩ виж Конвенция за събиране на доказателства в чужбина по граждански и търговски дела. ДВ 13/2000.
Там нещата са малко по-различни. Виж си чл.4 -14.
bulgar
Потребител

Мнениеот bulgar » 01 Сеп 2006, 15:57

Трябва да знаеш точния адрес на получателя. КОнвенциите не се прилагат, ако не посочиш точен адрес. Тва им е лошото :(
bulgar
Потребител

Мнениеот donna » 01 Сеп 2006, 16:06

bulgar написа:Трябва да знаеш точния адрес на получателя. КОнвенциите не се прилагат, ако не посочиш точен адрес. Тва им е лошото :(

Зная адреса и телефоните дори , благодаря ти ,ще обжалвам разпореждането за тия разноски и може откача някоя от тях дай боже .
donna
Старши потребител

Мнениеот bulgar » 01 Сеп 2006, 16:17

Ако не забравиш, пиши какво е станало, че ми е интересно... :D
bulgar
Потребител

Мнениеот donna » 01 Сеп 2006, 16:23

bulgar написа:Ако не забравиш, пиши какво е станало, че ми е интересно... :D

ОК , ще съобщя какво е станало , аз търсих някаква практика ,но не намирам .
donna
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 05 Сеп 2006, 13:43

Дона сетих се нещо, което може да ти е от полза, но не и в твоя случай.
Има една фондация- Международна социална служба, която може да ти поеме разноските и тя да изиска справката, като дори я преведе за съда. Използвали са я, но за държави от Европа
Например българският съд прави искане до Международна социална служба България, тя го препраща до партньора си МСС в Гърция и доклада, който пристига от Гърция от техните социални служби, които подробно описват къде живее родителя, колко пари получава и т.н. се превежда от МСС България и се изпраща на българския съд.
Сещам се за едно дело във Враца, но беше преди няколко години-така се осъществиха нещата.
Аз друго съм се питал ако ти като адвокат преведеш текста и го завериш вярно с оригинала дали няма да важи превода ти, естествено стига да знаеш езика и да имаш документ за това.
В общи линии бях чул, че от влизането ни в ЕС съдът ще е длъжен сам да знае поне английски език, като ще си понася разноските, ако не може да преведе документите, а не страните да плащат за превод. Сега обаче се прилага ГПК.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот donna » 05 Сеп 2006, 19:18

Разноските по превода са в правилника за съдебната администрация ...........чл.117 ал2 ,но и кам тях следва да се приложи ГПК ,става въпрос за ищците ,а те са освободени от такси и разноски чл.63 ал.1 ГПК , има и едно тълкувателно решеуние по въпроса от 1960г. сега не мога да му цитирам номера щото съм у дома и нямам система ,но там си пише ,че лицата по чл.63 ал.1 ГПК са освободени от всякакви такси и разноски .
В разпореждането съда ми е написал ,че ако не платим в 7 дневен срок делото ще се гледа по общия ред на ГПК ,тоест с призоваване в БГ и после като не го открием айде ДВ , но КМЧП изключва такава възможност ............

Ако имаш някакви координати на тая международна социална служба би ли ми ги дал .

Не мога аз да преведа текста ,ако беше така имам познати преводачи
безпроблемно щеше да ми направят тая услуга , онзи правилник дето го цитирах по-горе казва кой може да превежда такива документи :cry:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Сеп 2006, 19:47

Открих я има клон и в САЩ като краен вариянт ще ползваме и нея .

http://iss-bg.org/worldmap.php#
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси