- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закон за адвокатурата
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Закон за адвокатурата
Уважаеми колеги,
Според Вас реклама ли е поставянето на банери в Интернет на аквокатски кантори по смисъла на чл. 28 от Закона за адвокатурата.
чл. 28
"Адвокатът не може да използва за своята дейност търговска реклама"
- Nick
RE: Закон за адвокатурата
А къде е определението за търговска реклама?
Т.е. - коя реклама е търговска и въобще може ли рекламата на адвокат да бъде търговска, при условие, че той не е търговец?
Тогава да отидем малко по-далеч: може ли адвокатът изобщо да си прави сайт и не ли сайтът също вид "търговска реклама"?
Излиза, че адвокатите в България най-добре да се скрият в дупките си, да си изтрият сайтовете, да внимават много какво пишат по визитките и табелите си и да не смеят да се появят по медиите, че всичко това може да се тълкува като "търговска реклама".
Чл. 28 от ЗА е абсурден. Разбирам да се ограничи подвеждащата реклама, рекламата в определени медии и пр. Но как в 21-ви век човек да си намери адвокат през Интернет, ако този адвокат няма сайт или към този сайт няма сочещи хипервръзки, банери и пр.?
- advocat 76
RE: RE: Закон за адвокатурата
Съгласен съм, че рекламата на сайтове на адвокато е нужна и напълно нормална. Като юристи обаче ние трябва да се съобразяваме единствено и само със закона - все пак това е волята на законодателя. Въпросът ми е не дали трабва да се рекламерат сайтове на адвокати, а дали Закона за адвокатурата позволява такава дейност.
В случая имаме чл. 28 от ЗА, който е сравнително изчерпателен. Интересно е какъв е смисълът на понятието "търговска реклама".
Що се отнася до сайтовете на адвокатите - според мен те не са реклама по смисъла на чл. 28
- Nick
RE: Закон за адвокатурата
Колега, има един термин в теорията на правото, но е твърде подходящ за случая - разширително тълкуване на правната норма. Приложението на този метод на тълкуване в случая ще доведе до извод, обратен на този, който правите. А именно - ако волята на законодателя е била да ограничи или възпре от реклами лицата, които извършват адвокатска дейност, щеше да скрепи забраната със сериозна санкция конкретно за това нарушение. А такава няма, ergo...
- veso
- Младши потребител
RE: RE: Закон за адвокатурата
Kolegi da Wi kaja 4estno az zapo4nah da se zamisliam seriozno nad towa koeto stawa...
Goworim za reklama na adwokati... niakakwi si absoliutni gluposti. Koi wek e?
Tezi koito sa pisali tozi proektozakon sledwa dosta da pomisliat. Spored men tezi hora niama kak da se obosnowat i sa sas dosta zastoino mislene.
Na men mi e kraino nepriatno kato gledam po0we4eto kantori na kolegi s nadpisi ''hande made'' istinski izografisani, wsiaka edna -nepowtorima.
Iskrenno mi stawa tyjno za profesiata.
Abe mene wze da mi piswa da si 4e6a ezika w tozi forum.
Faida nikakwa.
Niakoi awtoserwizi izglejdat po dobre ot adwokatskite kantori.
I ako niakoi smee da protiwore4i 6te wzema da naprawia malko snimki da gi poblikuwame na saita.
Sramota e.....
A Wie se my4ite da tylkuwate koe e reklama koe ne...
Ami prosto e. Ako az publikuwam sait ili stranica wyw westnik ili spisanie, woob6te w niakoia media, estestwenno 4e niama da e tyrgowska reklama. Towa spored men 6te e obiawa s koiato az zapoznawam ob6testwennosta s moiata persona.
Abe pisna mi ot prikazki....
Takia ili ina4e ni6to niama da se promeni....
- kovachev
- Потребител
RE: RE: RE: Закон за адвокатурата
Едно малко уточнение - цитираният чл. 28 е от сега действащия Закон за адвокатурата, не от проекта. И си е една забранителна норма, която както и да я тълкуваме си остава забранителна - забранява рекламата на адвокатите.
Никакъв законов текст обаче не забранява рекламата на консултантските фирми. Значи ако се съберем 5 юристи и си направим ООД и се наречем консултанти и си наемем адвокати да работят за нас - можем да се рекламираме. А ако се впишем в адвокатската колегия и създадем гражданско дружество - вече не можем. Законът пак вика - заобиколете закона ...
- Богдан
проблемът тук не е изолиран и се разпростира върху други професии.
При мен (медицина, специализирана хирургична болница) е необходимо да се регистрирам по търговския закон като търговско дружество (ООД), но не мога да извършвам търговска реклама. Че какво търговско дружество съм тогава? Кой определя в края на краищата какво е търговска реклама, и какво е нетърговска реклама? Според мен ако си продавам визитните картички и флайерчета по за 10 ст това е то търговската реклама Все пак има ли определение извън учебниците по реклама, което да се ползва от закона?
При мен (медицина, специализирана хирургична болница) е необходимо да се регистрирам по търговския закон като търговско дружество (ООД), но не мога да извършвам търговска реклама. Че какво търговско дружество съм тогава? Кой определя в края на краищата какво е търговска реклама, и какво е нетърговска реклама? Според мен ако си продавам визитните картички и флайерчета по за 10 ст това е то търговската реклама Все пак има ли определение извън учебниците по реклама, което да се ползва от закона?
- zdravec
- Нов потребител
zdravec написа: Все пак има ли определение извън учебниците по реклама, което да се ползва от закона?
ЗЗП
Чл. 33. (1) Реклама е всяко съобщение във връзка с търговия, занаят или професия, което има за цел да насърчи реализацията на стоки или услуги, включително на недвижими имоти, права и задължения.
-
hasplu - Потребител
Трябва най-накрая да се разбере , че адвокатската дейност е ТЪРГОВСКА дейност. Ето , вече има и ДДС . За какво говорим въобще ?:))
- Karakochev
- Потребител
Чл. 2. (1) Упражняването на адвокатската професия е дейност, предвидена в Конституцията, за правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физическите и юридическите лица. Тя се осъществява в съответствие с принципите на независимост, изключителност, самоуправление и самоиздръжка.
Моля Ви, споделете какви разходо - оправдателни документи следва да издаде адвокат на клиент - ЮЛ, за да няма последният проблеми с НАП. Благодаря.
Моля Ви, споделете какви разходо - оправдателни документи следва да издаде адвокат на клиент - ЮЛ, за да няма последният проблеми с НАП. Благодаря.
- 7777777
- Младши потребител
7777777 написа:Моля Ви, споделете какви разходо - оправдателни документи следва да издаде адвокат на клиент - ЮЛ, за да няма последният проблеми с НАП. Благодаря.
Абсолютно никакъв. Чл. 45 ал.4 ЗДДФЛ
Вие от страната на клиента ли питате или от страната на адвоката?
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря Ви, г-н Недев. Питам от гледна точка на документална обоснованост при клиента - ЕООД. Адвокатът има регистрация като лице, упражняващо свободна професия / БУЛСТАТ /. Идеята е цялата осигурителна тежест да се поеме от него, както и бумащината около авансовото подоходно облагане, а ЕООД-то да изплаща глобална сума за оказаната правна помощ.
- 7777777
- Младши потребител
Вижте, не съм юрист, но това което искате не противоречи ли на чл.3 от ЗАдв.? питам в смисъл бумащината с осигуровките. ЕООД-то може да ви поеме само авансовия данък, но не може да ви поеме осигуровките. Специално за тях осигурителните каси не ви ли вършат работа?
Погледнете Писмо № 24-30-2 от 1.02.2007 г. относно данъчното облагане и задължително обществено осигуряване на адвокатите и адвокатските съдружия, регистрирани по реда на чл. 52 от Закона за адвокатурата За да се ориентирате малко по-добре
Иначе не съм аз човека, който трябва да ви дава акъл за самата организация на бизнеса - нещо от рода за пълномощни където пише че може да се преупълномощава трето лице и т.н.
Погледнете Писмо № 24-30-2 от 1.02.2007 г. относно данъчното облагане и задължително обществено осигуряване на адвокатите и адвокатските съдружия, регистрирани по реда на чл. 52 от Закона за адвокатурата За да се ориентирате малко по-добре
Иначе не съм аз човека, който трябва да ви дава акъл за самата организация на бизнеса - нещо от рода за пълномощни където пише че може да се преупълномощава трето лице и т.н.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev лесно ти е на теб ... пускаш ли линкчета без да ти пука реклама ли са не са ли ... нали не те лови ЗА
А ние адвокатите ... има да мъдрим реклама ли си правим ... па търговска ли е ... па забранено ли е ...
А ние адвокатите ... има да мъдрим реклама ли си правим ... па търговска ли е ... па забранено ли е ...
- inspectora
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|