Колеги, моля за съвети относно следното:
стандартно трудово дело за неизплатени възнаграждения. Искаме и лихви, но съдията иска сами да си ги изчислим. Без да имаме програма за лихви, грубо сме изчислили и представили една сума, която според нас представляват лихвите до момента на исковата молба. Но се съмнявам, че съдията ще излезе с мотива, че не е експерт по лихвите и не може да ги изчисли с точност и да ги присъди (както ми се случи по едно дело за изпълнителен лист). Ще искам счетоводна експертиза за лихвите. Въпросът ми е, кой ще заплати хонорара на вещото лице, като производството е безплатно и ако това е ищеца - каква сума горе-долу да очакваме.
Другият ми въпрос е свързан със следното: ответникът е бивше държавно предприятие, приватизирано е и сега е в несъстоятелност. Не можем да се свържем със синдика и не сме проверявали по делото за несъстоятелност дали ищеца е включен в списъка на кредиторите за трудовите възнаграждения. Може ли ответникът да ми противопостави възражение, че ищецът е включен във въпросните списъци, да признае задължението си и на това основание да се прекрати делото, поради липса на интерес от страна на ищеца?
Благодаря на отговорилите, и се извинявам на по-опитните в "трудовото" и в "несъстоятелността" за въпросите си.
[%sig%]
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудово дело
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Трудово дело
по делото се прави искане за икономическа експертиза и назначаване на вещото лице ,което след като се запознае с материалите по делото да даде заключение какъв е размера на главницата ,вкл. след приспадане на дължимите данъци и изчисли лихвата от момента на изпадане на ответника в забава до подаване на исковата молба , отделно ищеца би трябвало да е направил искане за присъждане на лихви от момента на подаване на иска до окончателното изплащане на сумата .
Другото е ако работникът ,който ви съди и работодателя се съгласят лихвите да бъдат изчислени от работодателя и това да се приеме .
Хонорара на В.Лице се изплаща от съда , а след като ви осъдят с влязлото в сила решение ,то сте длъжни да заплатите на съда държавната такса ,както и сумата определена за хонорар на ВЛ . Хонорара ,който се определя /поне при нас/ е м/у
30 и 50 лв.
Що се отнася до несъстоятелността , идете в ОС пред който е делото и проверете как стоят нещата защото Служебно се вписват вземане на работник или служител, произтичащо от трудово правоотношение с длъжника, възникнало до една година преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност, се вписва сужебно от синдика в списъка на предявените вземания.
ако не сте в горната хипотеза то тогава с откриване на производството по несъстоятелност се спират съдебните и арбитражните производства по имуществени граждански и търговски дела срещу длъжника с изключение на трудови спорове по парични вземания.
нормативна уредба чл.637 ал.1 изречение първо от ТЗ и чл. 687 ал.1 от ТЗ
Другото е ако работникът ,който ви съди и работодателя се съгласят лихвите да бъдат изчислени от работодателя и това да се приеме .
Хонорара на В.Лице се изплаща от съда , а след като ви осъдят с влязлото в сила решение ,то сте длъжни да заплатите на съда държавната такса ,както и сумата определена за хонорар на ВЛ . Хонорара ,който се определя /поне при нас/ е м/у
30 и 50 лв.
Що се отнася до несъстоятелността , идете в ОС пред който е делото и проверете как стоят нещата защото Служебно се вписват вземане на работник или служител, произтичащо от трудово правоотношение с длъжника, възникнало до една година преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност, се вписва сужебно от синдика в списъка на предявените вземания.
ако не сте в горната хипотеза то тогава с откриване на производството по несъстоятелност се спират съдебните и арбитражните производства по имуществени граждански и търговски дела срещу длъжника с изключение на трудови спорове по парични вземания.
нормативна уредба чл.637 ал.1 изречение първо от ТЗ и чл. 687 ал.1 от ТЗ
- донна2
Благодаря ти много, Донна за бързия и компетентен отговор. Моля те, ако си запозната, отговори ми и на този въпрос - от кога се счита ответника в забава и трябва ли да се посочва за целите на експертизата някаква дата? Защото знаеш, че има практика, заплатите да се изплащат до 20-то число на следващия месец например и ако е така, как се доказва или е достатъчно просто да се посочи от ищеца-работник някаква дата?
- zvezda
- Потребител
Работника трябва да посочи от коя дата ответника работодател е в забава и от тогава се изчислява лихвата . Тоест искането за лихви би следвало да звучи нещо от сорта ........и законна лихва върху главницата за забава начиная от .............за всяка еда от запланите /примерно ако му дължите за три месеца 1,2,3 м. за всяко едно трудово възнаграждение му се изчислява лихва /
Значи ,ако примерно в КТД или в някой друг вътрешен акт на работодателя е фиксирана датата на която се дава заплатата ,/работника би следвало да поиска съда да ви задължи да представите препис от него и да уточни съобразно това датата/ , в другия случай ,ако никъде не е фиксирана то съгласно 245 ал.1 от КТ При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя ежемесечно се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната,
след като е ежемесечно би следвало изискуемостта да е от деня следващ последния ден на месеца .
Значи ,ако примерно в КТД или в някой друг вътрешен акт на работодателя е фиксирана датата на която се дава заплатата ,/работника би следвало да поиска съда да ви задължи да представите препис от него и да уточни съобразно това датата/ , в другия случай ,ако никъде не е фиксирана то съгласно 245 ал.1 от КТ При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя ежемесечно се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната,
след като е ежемесечно би следвало изискуемостта да е от деня следващ последния ден на месеца .
- донна2
Сега ми направи впечатление в отговора ти за възможността работодателя да се съгласи да изчисли лихвите. Не съм чула за такава практика - това значително улеснява и съкращава процеса. Ако правилно съм те разбрала, не се иска експертиза по делото, ако работодателят се съгласи при изплащане на задължението да изчисли и изплати и лихвата - това ще влезе ли в решението, като диспозитив?
Или бъркам - работодателят се ангажира да предостави в съдебно заседание изчисление на лихвите?
Или бъркам - работодателят се ангажира да предостави в съдебно заседание изчисление на лихвите?
- zvezda
- Потребител
Работника също би следвало да е съгласен , това че съдията е предложил ,не означава че страните ще се съгласят ,но ако страните по делото заявят ,че са сагласни на тоя вариант ,не виждам пречка ,ще спестите парите за експертизата ,която след като ви осъдят ,съда със съд. решение постановява да се заплатят разноските /ДТ+експертизата /,ако не ги платите доброволно ,ще ги плащате ,чрез АДВ
- донна2
Съдията ти го предлага защото тия експертизи се заплащат от бюджета на съда
не се знае съответния съд до колко в момента има средства да ги плаща и ВЛ може и да се дърпат от такива експертизи ,ако няма с какво да им се плаща или да чакат с месеци да им платят някакви си 30-40 лв.
не се знае съответния съд до колко в момента има средства да ги плаща и ВЛ може и да се дърпат от такива експертизи ,ако няма с какво да им се плаща или да чакат с месеци да им платят някакви си 30-40 лв.
- донна2
Здравей Звезда!
И аз имам подобен случай ,само че в нашият случай фирмата си съществува още.Аз се занимавам предимно със семейно и с наказателно право ,а за трудовото не се считам достатъчно подготвана.Но за помощ към мен се обърнаха две приятелки.Мислех ,че ще мога да се справя с исковата молба и сама,но това което написа дона за лихвите,не ми стана много ясно.Затова много ли ще е нахално ако те помоля да ми дадеш нещо като образец от твоята искова молба ,а аз ще си добавя или промня това,което не съответства.Предварително ти благодаря.
И аз имам подобен случай ,само че в нашият случай фирмата си съществува още.Аз се занимавам предимно със семейно и с наказателно право ,а за трудовото не се считам достатъчно подготвана.Но за помощ към мен се обърнаха две приятелки.Мислех ,че ще мога да се справя с исковата молба и сама,но това което написа дона за лихвите,не ми стана много ясно.Затова много ли ще е нахално ако те помоля да ми дадеш нещо като образец от твоята искова молба ,а аз ще си добавя или промня това,което не съответства.Предварително ти благодаря.
- колежка
В случай, че искате съда да се произнесе с решение възможно по- скоро по-добре е да оттеглите искането за мораторна лихва/щом сте в хипотезата на чл.116 ГПК/. Не е вярно, че вещите лица не искат да приемат съдебно-счетоводни експертизи, заради размера на възнаграждението/горната граница понякога е и 80 лв./ . В случай, че го нямаше искането за мораторна лихва съда и сам може да се справи още повече в диспозитива на решението се определя размера на сумата, а лихвата се определя към момента на окончателното и изплащане/от съдия- изпълнителя/. Вашият случай е по-различен заради производството по несъстоятелност на ответника.
Колкото до написаното от донна2 то е по принцип правилно, но съм забелязал, че в своите коментари тя не може да се абстрахира от качеството си на съдия и пропуска до каква степен може на практика да се изпълни едно съдебно решение при липса на имущество на длъжника или много кредитори.
По мое мнение е било безмислено да водите дело , но щом вече сте започнали успех.
Колкото до написаното от донна2 то е по принцип правилно, но съм забелязал, че в своите коментари тя не може да се абстрахира от качеството си на съдия и пропуска до каква степен може на практика да се изпълни едно съдебно решение при липса на имущество на длъжника или много кредитори.
По мое мнение е било безмислено да водите дело , но щом вече сте започнали успех.
- доньо1
става въпрос за периода на лихвата от кога до кога ..........
вярен е факта ,че много вещи лица не желаят експертизи от тоя род защото се изплащат се от бюджета на съда и много пъти се изплащат след много месеци
80 лв за експертиза за изчисляване само на една лихва по трудово дело е много
около 30-40 е за такъв вид ,виж ако ВЛ е близък с...........
Знаеш ли тук аз не съм съдник кой кого иска да съди и кой как иска да си събира
парите си е негова работа ,не е нито моя нито твоя
Що се отнася до броя на кредиторите сигурно съм оставила някъде някой твой клиент без нищо или нещо от сорта имам ги много , ами не можеш само да печелиш нали така
вярен е факта ,че много вещи лица не желаят експертизи от тоя род защото се изплащат се от бюджета на съда и много пъти се изплащат след много месеци
80 лв за експертиза за изчисляване само на една лихва по трудово дело е много
около 30-40 е за такъв вид ,виж ако ВЛ е близък с...........
Знаеш ли тук аз не съм съдник кой кого иска да съди и кой как иска да си събира
парите си е негова работа ,не е нито моя нито твоя
Що се отнася до броя на кредиторите сигурно съм оставила някъде някой твой клиент без нищо или нещо от сорта имам ги много , ами не можеш само да печелиш нали така
- донна2
Re: за колежка
Здравей, извинявай, че късно се включвам, ако още имаш интерес, ще ти помогна, само ми остави е-маил, на който да ти пратя образеца.
- zvezda
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|