начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Трябва ли секретарките да правят кафе?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли секретарките да правят кафе?

Мнениеот 5555 » 26 Окт 2004, 14:46

Поръчвам на секретарката си да ми направи кафе. Това е:
1.Договор за поръчка
2.Договор за изработка
3.Не е договор
4.Част от служебните изпълнения на секретарката
5555

Re: Трябва ли секретарките да правят кафе?

Мнениеот Мима » 26 Окт 2004, 15:00

Дали е част от служебните задължения се уговаря в длъжностната характеристика предварително при сключването на трудовия договор.
Ако не е служебно задължение, тогава ако е отделен договор, каква е твоята насрещна престация? Тя прави кафето срещу какво - отделно заплащане, потупване по рамото, благодарност. Чии са кафето и кафемашината? Не е поръчка, защото не е правно действие, а е определена физическа работа. Може да се приеме за изработка, но ако не се заплаща отделно? По скоро е принуда, мен ако питаш.
Мима

Мнениеот 5555 » 26 Окт 2004, 15:04

И аз така мисля! Това е казус от един тест-в конкретния случай беше секретарката на министър Петканов. Трудно ми е да повярвам,че в длъжностната й характеристика е включено правенето на кафе!
5555

Мнениеот geryvesy » 26 Окт 2004, 15:21

Аз пък смятам, че е нормално за една секретарка да прави кафе. Това не е нещо обидно. Ако е обидно за съответния човек да го обясни на работодателя си и да не го върши. Аз също съм работила като секретарка и се разбрахме с шефа по въпроса с кафето.
geryvesy
Младши потребител

Мнениеот 5555 » 26 Окт 2004, 15:27

Не става въпрос дали е обидно или не, а кой от отговорите е верен!!!!!
5555

Мнениеот rachinski » 26 Окт 2004, 15:30

а случаите, в които адвокатският сътрудник/младши адвокатът прави кафе на г-н патрона си и всички останали по-висши в кантората? :) да обогатим вариантите с 5. извършване на безвъзмездна услуга и 6. чисто подмазване
rachinski
Младши потребител

Мнениеот Pitanka » 26 Окт 2004, 15:48

Ако е бил тест с условие, че само един е верният отговор, въпросът е бил зададен непрецизно. Въпреки това, като имаме предвид възможните отговори и като познавам логиката при съставяне на такива тестове, отговорът е: д-р за изработка.
Pitanka

Мнениеот 5555 » 26 Окт 2004, 16:02

Договорът за изработка е възмезден! Според мен верният отговор е, че няма договор.
5555

Мнениеот 444 » 26 Окт 2004, 18:19

Хайде сега.... какъв договор било!
Договор... за лизинг, може би??....
444

Мнениеот marlow » 26 Окт 2004, 18:33

Въпроса наистшна не е коректно поставен. А верният отговор е първият на 4х5:
Секретарките работят по трудов договор. В длъжностната характеристика трябва да бъдат описани задълженията им - иначе не е ясно какво точно трябва да правят и могат по цял ден да се грижат за собствения си маникюр.
marlow

Мнениеот reni » 26 Окт 2004, 23:51

да речем лични отношения..
или договор за услуга-тя се задължава да прави кафе, за да се чувства той добре, а той се задължава да го изпие и да не я бие:))))
reni
Младши потребител

Мнениеот babyface » 27 Окт 2004, 11:11

Няма как да е договор. Или е 3. или е 4., при положение, че правенето на кафе фигурира в длъжностната й характеристика.
babyface

Мнениеот evgo » 27 Окт 2004, 11:18

На мен най-ми харесва думата "изпълнения" в т.4. Но трябва да има и уточнение - със съпровод.
evgo

Мнениеот наблюдател » 27 Окт 2004, 19:00

Не знам как е регламентирано по света и у нас правенето на кафе от секретарки,но знам,че откакто съществуват кафето и секретарките те са в неразривна връзка едно с друго.
наблюдател

Re: наблюдател

Мнениеот kafeto » 27 Окт 2004, 23:01

ХАХАХАХАХА - както винаги най-готиния отговор, наблюдател!
kafeto
Потребител

Мнениеот наблюдател » 28 Окт 2004, 00:28

Благодаря,благодаря. :-)
наблюдател

Мнениеот babyface » 28 Окт 2004, 11:42

Абе те, секретарките, и с други работи са неразривно свързани в мъжките фантазии, хихи:))), но за разлика от кафето не са част от длъжностната характеристика. Може би... евентуално... чрез конклудентни действия..., м?
babyface

Назад към Трудово право