начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Плаща ли се изпитателен срок?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плаща ли се изпитателен срок?

Мнениеот Александър » 26 Окт 2004, 15:22

Искам да ви попитам, защото дочух, че вече изпитателният срок се заплаща.
Бях извикан на работа за три дни на изпитателен срок. Работих съответно:

1 ден: 19:00 - 2:00
2 ден: 16:00 - 2:00
3 ден: 17:00 - 1:05

Въпросите ми са: Колко дълъг е максималният изпитателен срок и заплаща ли се той. Ако има нарушение от страна на работодател къде и как мога да потърся правата си ако не се разбера с него?

Предварително благодаря на всички!

Алекс
Александър

Re: Плаща ли се изпитателен срок?

Мнениеот Александър » 27 Окт 2004, 19:26

А може ли поне някой да ми каже къде да питам?
Александър

Мнениеот rosi » 27 Окт 2004, 19:56

Заплаща се, ако сте сключили договор със срок за изпитване.
rosi
Младши потребител

Мнениеот Александър » 27 Окт 2004, 23:32

Е да но в този случай не ми беше предложен нито договор, нито пък ми беше дадено да подпиша съответната декларация която работодателя е длъжен да представи за отказване от заплащането в тези пробни дни?

И след този куп нарушения, които бяха извършени от работодателя с работник на изпитателен срок ще ми кажете че нямам права? Аз имам дори доказателства неоспорими от съд, че тези три дни съм работил там!

Дали имам някакви права изобщо?

Моля отговорете ми!
Александър

Мнениеот monteskio. » 28 Окт 2004, 00:07

По принцип няма такова понятие работа на изпитателен срок. Правната форма е ТРУДОВ ДОГОВОР СЪС СРОК ЗА ИЗПИТВАНЕ.
Второ, според мен за съжаление сме изправени пред ситуация "пост фактум". Иде реч, че според буквата на Кодекса на труда, между Вас и работодателят Ви не е съществувало валидно трудово правоотношение - липсва трудов договор, длъжностна характеристика........Дори и да подадете сигнал до ОИТ - при проверка ще установят , че няма извършено нарушение - нямат работник или служител с вашето име, и при извършване на проверката Вие не сте престирали трудовата си сила..........
Апропо, ако не беше отменена през 2002г. ал. 2 на чл. 62 КТ " Трудово правоотношение възниква и когато, без да е сключен писмен трудов договор, работодателят е приел на работа работника или служителя и той е започнал да я изпълнява. В тези случаи съществуването на трудовото правоотношение може да се установява с всички доказателствени средства" ,фактическата обстановка щеше да бъде благоприятна за Вас, но уви..........

Другарю Лунатик, какво е твоето мнение за отменената ал . 2 на чл. 62 КТ?))))))
Аз съм " ЗА " , нейното връщане ,но в малко преработен вариант))))))

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот донна2 » 28 Окт 2004, 08:09

а какво ще кажете за един установителен иск
ако има някакви писмени доказателства може и да успее с чл.405а от КТ и ИТ да обяви съществуването на ТПО
донна2

Мнениеот monteskio. » 28 Окт 2004, 08:53

Здравей Донна,
Според мен чл. 405а се отняся досежно полагането на труд по граждански договори, а не без каквото и да е основание:

Обявяване съществуването на трудово правоотношение
Чл. 405а. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Инспекцията по труда има право да обявява съществуване на трудово правоотношение, когато установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) В случаите по ал. 1 инспекцията по труда дава предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор.
....................
Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Този кодекс урежда трудовите отношения между работника или служителя и работодателя, както и други отношения, непосредствено свързани с тях.
(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения.
.............................
В този ред на мисли, не ще може да се издаде постановление от ИТ.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот донна2 » 28 Окт 2004, 09:11

Аз не смятам ,че труда е бил положен без всякакво основание ,никой не работи ей така ,а и "гражданския договор" може да е както писмен така и "устен "
донна2

Мнениеот monteskio. » 28 Окт 2004, 09:22

Донна,
Според мен, основанието не може да бъде "устно " както го определи, поради факта, че чл. 62 КТ изрично говори, че формата на трудовият договор е писмена и тъй като ал. 2 е отменена , според мен един установителен иск би бил неоснователен, поради факта, че КТ спрямо ГПК е специален, още повече разпоредбата, която позволяваше доказване на трудовото правоотношение с всички доказателствени средства е отменена.

)))))

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот донна2 » 28 Окт 2004, 09:34

е аз не мисля така , това означава на човека да му бъде отнета всякаква възможност ,в края на краищана според 414 от КТ за неспазване на трудовото законодателство са предвидени глоби ,а несключването на трудов договор е точно такова ,но тоя факт следва да се докаже ,а това може само с установителен искк
виж ал.3 на чл.414
донна2

Мнениеот Thody » 28 Окт 2004, 10:19

Колега, в този ред на мисли излиза, че ако няма трудов договор,човекът по дефиниция работи или върши услуги безвъзмездно.
Thody

Мнениеот donna » 28 Окт 2004, 10:33

извинявай ама каква е тая декларация ,няма такова нещо
ако подпишеш такава тя ще е нищожна
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio. » 28 Окт 2004, 13:49

Не излиза така Колега Thody, поради факта, че правното основание може да бъде граждански договор, а не трудов такъв. Разпоредбата на чл. 405а противостои именно на тези граждански договори, а не при липса на договор. )))

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот ganеlon » 28 Окт 2004, 14:50

Александре, понеже въпросът ти е как да си получиш парите за изработеното, а не как да ти бъде оформено правоотношението с онзи "работодател", при когото доколкото схващам няма шанс да работиш занапред, мисля си, че правната форма е иск за неоснователно обгатяване. Обаче не знам как ще определиш потенциалния ответник с колко би се обогатил от твоя положен труд за три работни дни и дали сумата, която съдът би ти присъдил ще си струва усилията.
А иначе, от инспекцията по труда нищо не могат да ти помогнат за възнаграждениео. Най-много да глобят фирмата, ама тебе това не те грее особено.
ganеlon

Мнениеот monteskio. » 28 Окт 2004, 14:58

За съжаление дори и глоба не може да наложи ИТ, тъй като при евентуална проверка няма да има нарушение. Проверката би дала резултат - съставяне на акт - ако при извършването й е налице нарушаване на трудовото законодателства -а в случая такова няма как да се установи.)))))

МОНТЕСКИО
monteskio.

Мнениеот Александър » 29 Окт 2004, 14:11

Всъщност съм сигурен, че не може да няма начин да бъдат спрени тези своеволия с 12 и повече часов работен ден. Аз ще попитам и в Бюрото по труда тъй като съм регистриран там дали в края на крайщата има някаква закрила за служителите.

Иначе мога да докажа че съм работил там и то много лесно. Издавани са ваучери на името ми за такси плюс това съм заведен в книгите на охраната, че съм излизал в определени часове оттам. Просто доказателства много и съм почти сигурен ,че ако тръгна да си търся правата ще успея.

Мисля, че дори наказание да има това ще е начлаото на някаква борба срещу всичките простотии, които стават в момента!
Александър

Назад към Трудово право