- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трудово право-интересен случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
трудово право-интересен случай
Колеги, какво мислите, че мога да предприема при положение, че клиентката ми е принудена от работодателя си да излезе в неплатен отпуск и вече 5 месеца работодателят се крие от нея и не я връща на работа т.е. юридически договорът и не е прекратен, а фактически тя не изпълнява труд. си функции?Аз смятам да му спретна едно делце за неизплатено труд.възнаграждение за тези 5 месеца и така ще го принудя да предприеме някакви действия по прекратяване на труд.правоотношение, пък като видя как ще оформи прекратяването евентуално ще го атакувам.Какво ще кажете?
- мила
Re: трудово право-интересен случай
работодателят се крие - добре, но предприятието му мобилно ли е та да се крие и то? Нека се яви на работа и ако не бъде допусната до работното й място , тогава атакувайте съдебно.
- pams
За съжаление нищо не може да се направи т.к съгласно "закона за уреждане на трудови спорове възникнали от укриване на работодател" работника дължи на работодателя си обезщетение. Правното основание за това се намира в чл. 23 ал. 2 б"з" от по-горе цитирания нормативен акт.
ДДС
ДДС
- ДДС
как е оформен този неплатен отпуск! Причините какви са за принудителния отпуск!Отпаднали ли са?! Ако няма подобен документ (заповед ) и тя не е ходила на работа - какво ще атакувате?
- еla
Ами истината е, че са и казали, че магазинът, в който е работила, ще бъде затворен поради ремонт за 1 мес. Няма нито молба за отпуск, нито заповед.След изтичане на месеца тя се е опитала да се свърже с работодателя и е ходила и на място и той и е казал, че още не е направил ремонта защото нямал пари, ама ще и се обади като го направи.
Аз мога със свидетели да докажа, че тя е изявила готовност да работи, но не и е била осигурена възможност.Е, тогава не ни ли дължи трудово възнаграждение за въпросния период?
Аз мога със свидетели да докажа, че тя е изявила готовност да работи, но не и е била осигурена възможност.Е, тогава не ни ли дължи трудово възнаграждение за въпросния период?
- мила
първо като се излиза в неплатен както е във вашият случай би следвало да има подадена молба от работтника и да е уважена от работодаетля ,има ли такава не знам как ще докажеш ,че и я принудил
ако няма такава молба и тя не се е явявала на работа ........трябва да докажеш ,че не я допуска , защото ако не го направиш нали знаеш за колко дни се налага дисциплинарно уволнение
това ми прилича на
първо ако ремонта е завършен и не я допуска до раб. място на чл.231 от КТ
а ако ремонта не е завършил на ппрестой-чл.267 от КТ
ако няма такава молба и тя не се е явявала на работа ........трябва да докажеш ,че не я допуска , защото ако не го направиш нали знаеш за колко дни се налага дисциплинарно уволнение
това ми прилича на
първо ако ремонта е завършен и не я допуска до раб. място на чл.231 от КТ
а ако ремонта не е завършил на ппрестой-чл.267 от КТ
- donna
- Старши потребител
Re: за донна
Донна, аз всъщност няма да мога да докажа престой, защото такъв реално не е имало.Магазинът си е работил през цялото време /и до сега/, а мухата, че ще се прави ремонт е пусната само на мойта клиентка явно като повод да я отстранят от работа. Мисля, че ще мога да докажа, със свидетели, че клиентката ми се е явила на работа както всеки ден и работодателят и не я е допуснал до работното място.Мога нищо да не споменавам за неплатения отпуск или пък да твърдя /което си е истина/, че работодателят и я е принудил устно пред свидетели да излезе в такъв отпуск
- мила
Re: за донна
за отпуска трябва да има заповед има ли такава инъче другото е така както си го написала
- донна2
питам се няма ли да е добре да и изпрати една телеграма с известие за получаване ,че на еди коя си дата ще се явява на работа за Н-ТИ ПЪТ и да поиска обяснение защо не е допусната , да поиска и извлечение от ведомостите , да провери и в здравната каса ,до промята от тая година при неплатен отпуск работодателя беше длъжен да я осигурява ,може да го направи на страницата на НОИ , да поиска справка от НОИ до кога е осигурявана ,а другото със свидетели все пак се пригответе и работодателя може да поиска свидетели , може да пишете жалба и до ИТ но трудна ще им го докажете , освен с писмени доказателства
- donna
- Старши потребител
Това с телеграмата е идея. Здравни осигуровки са плащани много стриктно за целия период, а социални въобще не са внасяни.Но трудовия договор е обявен в НОИ. ИТ е ходила на проверка по наш сигнал и работодателя не е имал абсолютно никакви документи - нито договор, нито ведомости за заплати, да не говорим за заповеди за отпуски, молби за отпуски и т.н. Сдве думи - човекът го е карал съвсем през просото. Но какво значение има в случая въпроса плащани ли са осигуровки или не?
- мила
Това го предложих да го ползваш като доказателство че ТПО съществува/щом поне са и внасяли здравните/ , познавам случаи на хора които са уволнени и доре не знаят не им е връчвано нищо ,след проверка в НОИ се оказва ,че ТПО е прекратено .
Инспекцията по труда отговорила ли ви е писмено ,можете да ползате нейния отговор като доказателство .
Инспекцията по труда отговорила ли ви е писмено ,можете да ползате нейния отговор като доказателство .
- donna
- Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|