Колеги,
На уеб-адрес "http://lex.bg/f/mediacia.html" може да намерите текста на проектoзакона за медиацията, внесен в НС на 16.02.2004 г. от Министерски съвет, заедно с мотивите към него.
Моля за Вашите коментари.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проектозакон за медиацията
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: проектозакон за медиацията
Да ползвам посредник за постигане на някакво си споразумение и без посредник може стига страните да имат желание ,въпроса е кой би наел медиатор и кой би платил поне аз така го разбирам , подобна процедура има при уреждане на КТС и се питам колко от тях са уредени , но пък няма нищо лошо ако някой реши да ползва медиатор, друг е въпроса ,че това е нещо съвсем ново и ще е много трудно да се наложи .
- donna
- Старши потребител
По принцип, медиацията е способ за извънсъдебно, договорно разрешаване на спорове. Така че, един такъв закон не би следвало да има място. Според мене, той ограничава свободната стопанска инициатива на гражданите, която е конституционен принцип
- bgjurist
- Потребител
Никъде в текста на проектозакона не видях разпоредби относно принудително изпълнение на постигнато споразумение. Би било уместно постигнатото споразумение да е извънсъдебно изпълнително основание, наред с предвидените в чл. 237 ГПК. Иначе споразумението ще бъде един обикновен договор и при неизпълнение отново ще трябва да се прибегне до съдебна намеса за разрешаване на спора /а нали не това е целта?/.
- alexander_tonev
izvinete me za latinicata no iavno sum pipnala niakoi virus i mi se e zatrila kirilicata.
Moeto skromno mnenie e che mediatorite trtiabva da imat zadaljitelno yuridichesko obrazovanie i da sa nezavisimi,t.e. da ne rabotiat drugo na trudov dogovor,
da ne kaja che triabva da sa advokati... :))))))))))))
PO-DOBRE celia tozi zakon da vleze kato otdelna glava v novia zakon za advokaturata!
ta nali navsiakade po sveta advokatite varshat i tova... ne samo da se sadiat :)))))
i to ne zashtoto tova e prishtevka a zashtoto imenno advokatite sa nai kompetentni da go varshat.
kak tochno vaprosniat mediator, ako ne e yurist shte pomogne na stranite da se sporazumeiat ,ako dori ne moje adekvatno da preceni predimstvata i nedostatacite na tehnite pozicii pri edno sadebno reshavane na spora, kakto i veroiatnoto reshenie na sada!?!
i ako ne moje tova za kakvo im e tochno - horata imat dostatachno priateli koito da se namesiat pri tova bezplatno.
ako mediatorite ne gi prevazhojdat ochevidno s neshto- za kakvo sa? ne smiatam che edin kurs moje da im dade takova prevazhodstvo ako niamamt yuridichesko obrazovanie.
deistvitelno dobre e za yuristite/advokatite koito se zanimavat s mediacia da si ima kursove i registur, no pod shapkata na Visshia advokatski savet
Moeto skromno mnenie e che mediatorite trtiabva da imat zadaljitelno yuridichesko obrazovanie i da sa nezavisimi,t.e. da ne rabotiat drugo na trudov dogovor,
da ne kaja che triabva da sa advokati... :))))))))))))
PO-DOBRE celia tozi zakon da vleze kato otdelna glava v novia zakon za advokaturata!
ta nali navsiakade po sveta advokatite varshat i tova... ne samo da se sadiat :)))))
i to ne zashtoto tova e prishtevka a zashtoto imenno advokatite sa nai kompetentni da go varshat.
kak tochno vaprosniat mediator, ako ne e yurist shte pomogne na stranite da se sporazumeiat ,ako dori ne moje adekvatno da preceni predimstvata i nedostatacite na tehnite pozicii pri edno sadebno reshavane na spora, kakto i veroiatnoto reshenie na sada!?!
i ako ne moje tova za kakvo im e tochno - horata imat dostatachno priateli koito da se namesiat pri tova bezplatno.
ako mediatorite ne gi prevazhojdat ochevidno s neshto- za kakvo sa? ne smiatam che edin kurs moje da im dade takova prevazhodstvo ako niamamt yuridichesko obrazovanie.
deistvitelno dobre e za yuristite/advokatite koito se zanimavat s mediacia da si ima kursove i registur, no pod shapkata na Visshia advokatski savet
- Анастасия.Терзиева
Днеска са приели проектозакона за медиацията на първо четене в парламента.
Голяма глупост е тази медиация, това е повече от ясно.
Нищо чудно да ни "споразумяват" разни борци от ВИС и СИК, особено по наказателни казуси (напр. като ти откраднат колата).
Кому е нужно това - и сега, ако се прибегне до услугите на отдавна действащия арбитраж, спора ще се реши в разумен срок.
Странно е, че точно когато "юридическите светила" и "професорите" влязоха в парламента, Правото започна да страда най-много.
Законът за медиацията е поредното доказателство за това....
Голяма глупост е тази медиация, това е повече от ясно.
Нищо чудно да ни "споразумяват" разни борци от ВИС и СИК, особено по наказателни казуси (напр. като ти откраднат колата).
Кому е нужно това - и сега, ако се прибегне до услугите на отдавна действащия арбитраж, спора ще се реши в разумен срок.
Странно е, че точно когато "юридическите светила" и "професорите" влязоха в парламента, Правото започна да страда най-много.
Законът за медиацията е поредното доказателство за това....
- Тoshko
Всеки има право на мнение, но ти направо ме уби!!
Къде е "свободната стопанска инициатива", къде е "медиацията" като способ за извънсъдебно, договорно разрешаване на спорове? Просто да ти се чуди и мае човек какви понякога ги "раждаш"......
Къде е "свободната стопанска инициатива", къде е "медиацията" като способ за извънсъдебно, договорно разрешаване на спорове? Просто да ти се чуди и мае човек какви понякога ги "раждаш"......
- Тoshko
Явно замисълът е с това да се занимават адвокатите. Ние скоро бяхме на такъв курс, но се чудим защо трябва адвокати да го вършат, тъй като нищо юридическо няма в това, на което ни учиха. Иначе беше интересно, но ако няма кой да плаща - забравете някой да се занимава с това!
- медиатор
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|