начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето

Дискусии и предложения по проекти за закони

законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето

Мнениеот tano » 02 Май 2004, 10:54

Колеги, на 29.04 започна второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование в НС. За съжаление, в страницата на НС не може да се намери текстта на законопроекта. Чува се, че в него се съдържат изменения, даващи право на студентите сами да избират преподавателите по даден предмет, което да ги изпитват.
Ако може някой да каже, къде може да се види конкретния текст, ще съм му много благодарен.
Това би означавало, че ще се приключи с неоснователния терор от страна на някои преподаватели!
tano
Младши потребител

Re: законопроект за изменение и допълнение на Закона за висш

Мнениеот gega » 02 Май 2004, 11:05

Ужас!!! Терористи сред преподавателите! Не влайте в унверситетите, деца!:))))
gega

Мнениеот donna2 » 02 Май 2004, 11:12

де ги видя тия терористи .................от гората ли изкочиха
donna2
Потребител

ето го и "законопроектчето"

Мнениеот tano » 02 Май 2004, 12:51

Който се явявал на тест по НП, знае за какво става дума.

А въпросният законопроект се откри (10х abettor) - www1.parliament.bg/infocenter/zakonoproekti/302-01-31.rtf

§ 25. В чл. 42, ал. 8 се създава т. 9:
“9. избор на преподавател от студентите, когато по една дисциплина обучението се води от повече от един преподавател.”

Ще въвежда също и кредитната система, което значи признаване дипломите практически навсякъде!

Ако има някой нещо да казва, нека се отнесе по-сериозно към темата, а да не губи времето на останалите!
tano
Младши потребител

Re: ето го и "законопроектчето"

Мнениеот donna2 » 02 Май 2004, 14:33

за твое сведение въпроса с кредитите ,отдавна се дискутира , само дето дипломата ти по право примерно няма да я признаят във франция там системата е съвсем друга ,при едно влизане в ЕС ще ти се наложи да доучваш ако искаш да практикуваш някъде извън България , но това ще го разбереш като минеш един кратък курс по право на ЕС

що се отнася до някой преподаватели и до тест ,е теста е нещо обективно ,ми вземи и си понаучи някои неща щом те притеснява един тест
donna2
Потребител

Мнениеот tano » 02 Май 2004, 19:48

Разбира се, че се дискутира отдавна, но то отдавна се говори и че ще строят АЕЦ Белене, например, а резултат - никакъв. Когато измененията в ЗВО влязат в сила, кредитната система ще започне да се прилага във всички университети. Това ще е факт, а не празни приказки. Колкото до дипломата по право, наистина си права, че няма да може да практикуваш другаде освен в РБ, но това е поради естеството на специалността. Аз и не съм твърдял обратното. Но не бих казал, че е така що се отнася до други науки. Все пак не всичко е право. А аз и не искам да живея и практикувам която и да е юридическа професия извън РБ. Ще добавя също, че вече съм взел изпита по право на ЕС, а и имам доста познати и приятели, които следват право в Германия и Франция и имам представа от университетската система там. Също така отдавна съм взел и въпросният изпит по НП. И аз като теб мислих някога, че тест е най-обективният начин на оценяване. Въпреки това обаче статистиката е безмилостна - половината студенти по право в СУ, а мога да те уверя, след тях са хора, които си скъсват задника от учене (с извинение за израза, но не можах да намеря подходящ евфемизъм), не успяват да си вземат изпита от първия път. Не знам ти кога си завършила, но сигурно е било много отдавна, та затова ще си позволя да изложа накратко правилата на теста: 20 въпроса. По 5 възможни отговора на всеки. От тях на всеки въпрос поне 1 верен, но най-много 3. Трябва да посочиш всички верни, иначе въпросът не носи точка. Максимален брой точки - 20. За тройка - 11, но само ако са разпределени по разделите. Така например, може да изкараш и 17 точки, което си е постижение, но те може да не са разпределени както трябва, не взимаш изпита. Ако можеш да избираш между този тест и изпит при който и да е друг преподавател, ти кое би избрала?
Отклонението стана доста голямо, но се надявам да няма поводи за други такива! Enjoy!
tano
Младши потребител

Мнениеот alexander_tonev » 07 Май 2004, 08:48

Браво, колега:))) Много добре си описал правилата за вземане на теста по НП. Почти разбрах идеята:))) Да живее Стойнов!!!!
alexander_tonev

Мнениеот 15845 » 09 Май 2004, 01:05

mnenie za Stoinov-edinstveniqt prepodavatel v universiteta,koito naistina iziskva znaniq ,kakto trqbva da e vinagi,tai kato dupkite na sitioto,obrazno kazano sa bezobrazno 6iroki.Da ne govorim za migraziqta ot drugite spezialnosti.A za gorespomenatite kolegi-moje i da sa si "skasali zadnicite ot u4ene",no kriterii za ocenka sa realnite ti znania, a ne kolko dni si dremeal nad u4ebnika i kodexa,nali?Taka 4e bezrezervno podkrepqm sisstemata "Stoinov"
>
> !!!!
15845

Мнениеот alexander_tonev » 09 Май 2004, 09:19

Абе, хубаво ама... По думите на Б.Велчев тестът "Стойнов" толкова нашумял, че той и още някой асистент /не помня кой/ хванали да го решават със съвместни усилия... Със съвместни усилия изкарали Добър /4.00/... Да добавя само, че прословутите определения по половин страница са в голямата си степен фира и ако някой си мисли, че тия определения са наказателното право - :)))
А това, че много е паднало нивото в СУ - ясно, но това не означава, че трябва да започнем да се радваме на цербери.
alexander_tonev

докторска степен

Мнениеот Tchapkansky » 25 Май 2004, 17:07

Бих бил много благодарен, ако някой ми напише линк към пълния текст на законопроекта, който, както разбирам, вече е бил приет, или пък знае и ми отговори дали има промяна в члена, който постановява, че за докторска степен може да се кандидатства след четири-годишен курс на обучение, тоест след степен "бакалавър". Защото по слухове разбрах, че промените предвиждали за "доктор" да може да се кандидатства само след завършена степен "магистър".
Благодаря ви!
Tchapkansky

Мнениеот Tchapkansky » 25 Май 2004, 17:37

Бих бил много благодарен, ако някой ми напише линк към пълния текст на законопроекта, който, както разбирам, вече е бил приет, или пък знае и ми отговори дали има промяна в члена, който постановява, че за докторска степен може да се кандидатства след четири-годишен курс на обучение, тоест след степен "бакалавър". Защото по слухове разбрах, че промените предвиждали за "доктор" да може да се кандидатства само след завършена степен "магистър".
Благодаря ви!
Tchapkansky

Назад към Обсъждане на законопроекти