начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Дискусии и предложения по проекти за закони

Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Мнениеот Marieta Nikolova » 28 Юли 2004, 15:37

"8. (Изм.-ДВ, бр. 48 от 2004 г.) право на самостоятелно сключване с държавата и с други потребители на договори за извършване на научни и приложни изследвания, както и за повишаване квалификацията на специалисти с висше образование;
9. право на сдружаване с висши училища и други организации при изпълнение на дейностите по точка 8;

3) Обучението за повишаване на квалификацията не е основание за придобиване на образователна степен или специалност."

Това са алинеи и точки от закона и не ми е ясно дали според новите промени два университета и БАН могат да се съюзят общо и да провеждат обучение само за придобиване на образователно квалификационна степен "магистър"?

Моля помогнете!!!
Marieta Nikolova

Re: Помощ по отношение на Закона за висшето образование

Мнениеот Gosho » 28 Юли 2004, 23:35

На мен ми звучи като че да могат. Не се занимавам в тази област, но от цитираните алинеи не виждам проблеми в търсената от вас посока. Все пак изчетете всички промени, както и целия закон, както и закона за БАН.

Успех
Gosho

Мнениеот seneka » 29 Юли 2004, 17:14

От това, което виждам, смятам, че не може. Пък и не звучи логично - това са университети, а не търговски дружества, че да си създават консорциуми точно с тази цел.
seneka
Младши потребител

Мнениеот лунатик » 29 Юли 2004, 17:26

Това повишаване на квалификацията звучи много сродно с "повишаване на квалификацията" по КТ. А там става дума за повишаване все пак на професионална квалификация, а не на образователна.
А цитираната алинея 3 сама говори, че това обучение не е основание за придобиване на ОБРАЗОВАТЕЛНА степен или специалност. Следователно това обучение е за придобиване на професионална квалификация, досущ като в КТ.
лунатик

Мнениеот elian7 » 06 Авг 2004, 01:31

Могат да се съюзяват,провеждат общо обучение,но не и с цел повишаване на квалификационна степен "магистър".Знаем за начина на придобиване на тази степен.Ако има текст ,който подвежда към подобно тълкуване,то е налице празнота в промяната на текста от закона.Не познавам добре закона,но мисля,че трябва да има и актове по прилагане?Ако липсват ще се прилага тълкуване,свързано със стария текс,което е в разрез с визираното в друга нормативна уредба.Моля,прочетете целия закон.Не забравяйте,че говорим за квалификационна степен.Отговорът е в това дали квалификационна степен и професионална квалификация се покриват ..
elian7
Младши потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти