начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Питане за клуб с нестопанска цел

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за клуб с нестопанска цел

Мнениеот Abadon » 05 Окт 2009, 14:45

Здравейте.

Имаме следното питане приятелката ми е член на управителния съвет на един авто-клуб с не стопанска цел регистриран март месец 2007. Клубът има около 350 члена, като в устава му било (линка го добавям сега след като съм пуснал поста, тъй като сега успях да се сдобия с него и в момента го чета)записано че за да се разгледа оставката на някой от членовете на управителния съвет е нужно да се свика общо събрание на управителния съвет, който е от 7 члена и на членовете на клуба, като за да са валидни решенията трябва да има кворум 50%+1 от членовете на клуба. Клубът на практика се е разпаднал като не са събирани членски вноски освен за годината на учредяването му, не са организирани никакви мероприятия, управителния му съвет не се е събирал никога повече след първоначалното учредяване, двама от членовете на управителния съвет са в германия и отдавна и не искат да чуват нищо за клуба, членовете му са се разцепили на три други клуба между които има вражди, които не са законно регистрирани а просто се определят като такива в три различни форума в интернет. Приятелката ми отдавна иска да се оттегли като член на управителния съвет и да няма нищо общо с въпросния клуб, но предвид обстановката казва че няма пред кого да си подаде оставката и как тя да бъде разгледана.
Затова нон-стоп се налага да чете форумите на ново сформираните три "клуба" затова какви мероприятия си сформират тъй като въпросните "клубове" често пъти злоупотребяват като си организират сбирки, незаконни състезания с коли и т.н. на които печатат флайери, номера за колите, плакати и други рекламни материали на които като организатор се посочва името на реално регистрирания клуб. И всеки път когато има такова нелегално организирано събитие трепери да не стане нещо, да няма загинали и т.н., защото според нея ако се случило злополука щели да и търсят отговорност, тъй като навсякъде щяло да има името на реално регистриран клуб, на който тя е член на управителния съвет.

Въпроса ми е има ли някакъв юридически начин да не е вече член на управителния съвет без да си подава оставката, тъй като просто няма начин как всичките 7 члена които към текущия момент се мразят и не искат да се виждат да бъдат събрани на едно място за да и разгледат оставката, да не говорим за изискването от 50%+1 от членовете на клуба, които по-голямата част никой и не знае къде са. Вярно ли ако стане някоя злополука на някое такова нелегално състезание биха и търсили някаква отговорност и каква?

И последния ми въпрос тъй като доколкото знам регистрацията на такива клубове с не стопанска цел е за три години, тя би трябвало да изтече март 2010 има ли възможност председателя на въпросния клуб да го пререгистрира сам и да пише че управителния съвет е същия и да не уведомява хората които трябва да го съставляват и без да се изисква тяхното съгласие да бъдат такива.

Предварително благодаря.
Abadon
Младши потребител

Re: Питане за клуб с нестопанска цел

Мнениеот rts » 09 Окт 2009, 13:40

За IT-специалист не отидохте ли твърде далеч ?
Приятелката ви да посети адвокат, за да получи адекватен съвет.
rts
Активен потребител

Re: Питане за клуб с нестопанска цел

Мнениеот Abadon » 09 Окт 2009, 15:59

Защо да съм отишъл твърде далеч? Аз си питам за да видя ако мога да си помогна сам с помощта на някой съфорумци. Смятам, че тук има достатъчно образовани хора които могат да ми дадат адекватен съвет, но ако се налага ще се отиде и до адвокат.
Един последен въпрос щом сдружението не фигурира тук то е не легитимно и не е било регистрирано официално нали?

Предварително благодаря с пожелания за весело изкарване на почивните дни!
Abadon
Младши потребител

Назад към Административно право