начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Кое допуска фирмите-фантоми?

Дискусии и предложения по проекти за закони

Кое допуска фирмите-фантоми?

Мнениеот Дилетант » 16 Сеп 2004, 14:10

Вълнува ме един въпрос: има ли според вас някакви недостатъци в утвърдните от Търговския закон правила на фирмена регистрация, които да позволяват създаването на фирми-фантоми? Куца ли нещо тук и ако не тук, то в друг закон свързан с проблема... Въпросът ми е съвсем непрофесионален и позволява всякаква интерпретация...
Дилетант

Re: Кое допуска фирмите-фантоми?

Мнениеот случаен » 16 Сеп 2004, 14:36

Личността на търговеца не подлежи на удостоверяване. В Пловдивски ОС, например, искат копие от лична карта, в СГС - не. Макар че и копието не доказва нищо, ако картата е крадена.
При регистрация не се доказва нито местоживеене, нито седалище. Търговеца може да посочи произволен адрес.
Няма проверка на ЕГН, която би удостоверила:
а) наличието на вече регистриран ЕТ, което позволява лица с по няколко ЕТ, дори в едини същи съд.
б) несъстоятелност на търговеца - във вр. с декларацията по чл.57, т.т. 1 и 2 ТЗ.
в) ако личната карта е обявена за невалидна, поради изгубване - няма връзка с базата данни на "Документи за самоличност" на МВР.

Няма никакво органичение в промяна на наименованието на търговеца. Например в Наредбата за лицензиите и разрешенията и т.н. на БНБ има такъв текст: "мотивирано посочване на причините за промяна на съществуващото наименование на банката." В търговския закон няма органичение и в резултат един търговец може да сменя наименованието си всеки месец, което прави невъзможно издиването му.
А оттук и следващия номер - смяна на седалище. Ако един търговец смени за 3 години четири пъти седалището си и наименованието - нито данъчните, нито НОИ, нито АДВ и т.н. не може да го открие. Докато се води кореспонденция от окръжен съд в окръжен съд, търгвеца е на друго място!

Толкова стига ли? Не искам да пиша статия все пак, че форумците ще ме презрат!
случаен

Re: Кое допуска фирмите-фантоми?

Мнениеот alexander_tonev » 16 Сеп 2004, 20:03

Абсолютно вярно и точно, колега!
alexander_tonev

Назад към Обсъждане на законопроекти