начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

частни съдия-изпълнители

Дискусии и предложения по проекти за закони

частни съдия-изпълнители

Мнениеот didi111 » 24 Сеп 2004, 19:52

Здравейте, някой знае ли къде може да бъде прочетен проекто-закона за частните съдия-изпълнители? Бих се радвала и ако коментирате темата
didi111

Re: частни съдия-изпълнители

Мнениеот случаен-N » 24 Сеп 2004, 20:17

Скоро коментирахме, че е внесен в Народното събрание, но го нямаше текста. Е, вече е там.
http://www1.parliament.bg/infocenter/za ... -01-74.rtf
случаен-N

Мнениеот pete » 30 Сеп 2004, 01:13

прочетох законопроекта съвсем набързо. Ясно е че стават частни, че трябва да имат поне две стаи за архивата, че трябва да водят счетоводство, да изготвят отчет за приходите и разходите и баланс (което звучи странно, тъй като за момента баланс изготвят само юридическите лица, а те ще бъдат свободни професии съгласно законопроекта - ще трябва да има и изменение в закона за счетоводство). Ще трябва да призовават сами, да определят равностойността на непредадените вещи и т. н. Ще имат право на помощници или заместници, които ще могат да осъществяват всякакви действия.
Не ми стана ясно с института на частните изпълнители поглъща ли се този на синдиците.
Ще трябва да бъдат одобрени и от министъра на правосъдието след успех на конкурса.
pete

Мнениеот baicho » 30 Сеп 2004, 09:41

този законопроект е пълна боза и глупост
по него неправомерен отказ за образуване на изп. дело на частния съдия -изп. ще се обжалва пред окръжния съд?!?! а как ще докажеш, че е отказал, като той решава че не му се занимава с изп. лист за 200 лева и те изгонва от офиса си.
и куп други недомислици и простотии
цялата работа е, че са усвоени 100 хиляди евро за командировки и проучване как да копираме опита на холандия (или бегия беше ) и сега ЕС пита кво става и затова дай да напишем нещо и да замажем очите
не ми се пише повече, че се нервирам
baicho

Мнениеот boba » 30 Сеп 2004, 10:21

Има ли мнения вече от държавните съдия-изпълнители /освен общо изразеното им несъгласие, макар че те си стават изпълнители на общо основание/?
boba

Мнениеот ахил » 30 Сеп 2004, 13:10

БОБА, ДИДИ, смятям че идеята частен съдия- изпълнител и по- големи правомощия на дознателите са бомба със закъснител и не толкова далеч едно от друго като идеи. В единия случай ще се узакони частния рекет, във втория полицейщината. И за двете в България не сме дорасли.
ахил

Мнениеот Huppers Silvia » 01 Окт 2004, 10:54

Bedna Balgario, Mila moia rodino!!
Ti parva v svetovnata istoria izobreti CHASTNA POLIZIA- ti ste badesch i parvata v sveta s CHASTNI SADEBNI IZPALNITELI !!!!!! MILI SANARODNITZI- DOKOGA STE TARPITE GLUPOTVORENIA NA VISOKOSTOIASHTITE- NE VIJDATE LI, CE DOKORAHA RODINATA NI DO PROSESCHKA TOIAGA!!!!!!!!!!!!!!!!
Huppers Silvia

Мнениеот Huppers Silvia » 01 Окт 2004, 10:55

Huppers Silvia написа:

> Bedna Balgario, Mila moia rodino!!
> Ti parva v svetovnata istoria izobreti CHASTNA POLIZIA- ti ste
> badesch i parvata v sveta s CHASTNI SADEBNI IZPALNITELI !!!!!!
> MILI SANARODNITZI- DOKOGA STE TARPITE GLUPOTVORENIA NA
> VISOKOSTOIASHTITE- NE VIJDATE LI, CE DOKORAHA RODINATA NI DO
> PROSESCHKA TOIAGA!!!!!!!!!!!!!!!!
Huppers Silvia

Мнениеот bgjurist » 01 Окт 2004, 12:06

Колеги, идеята за частни с.-и. по принцип си я бива. Но въпросът е, КАК ще се приложи на практика? Ами ако някое РПУ му откаже съдействие?
bgjurist
Потребител

Мнениеот boba » 01 Окт 2004, 14:52

Каквито и недостойнства да има законопроекта, аз съм ЗА него, т.к. не мога да си събера едно вземане от държавно учреждение от 1999 г. /изпълнителният ми лист е от 2000 г./ То не бяха обжалвания, то не беше чудо, по едно от обжалванията стигнахме до Софийски градски съд, там престоя една година, пуснахме жалба за бавност до САС и всички съдии по трасето ни намразиха (най-вече съдия-изпълнителя, който междувпрочем беше и в болничен 6 месеца). Не ме интересуват вече и парите, и съдиите, защото парите се обезцениха. Дерзайте, частници!
boba

Мнениеот danbe » 01 Окт 2004, 15:07

каквито и да са изпълнителите,при разработените вече схеми в практиката съобразно действащото законодателство, какво ще събират те когато няма имоти ,вземания,недвижимости и не са били взети предварително мерки за обезпечаване на вземането?Всеизвестно е че най-лесно е да извадиш изпълнителен лист, но без реална изпълнителна дейност той ще остане нереализиран във времето.В днешно време е по-добре да си адвокат на длъжник отколкото на взискател.
danbe

Мнениеот лунатик » 01 Окт 2004, 19:30

При бегъл прочит на закона - т.н. "частни съдии-изпълнители" май пак ще са си държавни. Само е казано, че те ще са на "самоиздръжка" - кой какво си изкара. Това е правилно - трябва да има стимул. но такъв стимул не може ли да се даде и на сегашните (държавни) съдии-изпълнители - като тантиема към основното възнаграждение.
А при допускане възможността няколко години паралелно да действа "държавни" и "частни" съдии-изпълнители, първите съвсем ще го ударят на "уволнение".
Само, че докато при нотариусите (които са със статут доста близък на този на бъдещите частници), двете страни ходят доброволно. А при новите частници - взискателя ще ходи доброволно, но длъжника? Спрямо него ще има принуда. А принудата е израз на държавността. Само държавата има компетенции да упражнява принуда спрямо отделни индивиди които не спазват "обществения договор".
Сегашното положение разбира се не може да продължава. Но дали това което се предлага е единствения изход?
лунатик

Мнениеот baiganjo » 01 Окт 2004, 22:58

Абе, хора.Граждани и авокати. Това е поредната лъжа спрямо нас. Ами частника ще гледа да вземе повече пари, ако може и от вете страни. Ще трябва да пишем с гигантски букви КОРУПЦИЯ!!!!!!!!А връзките между адвокати и съдия-изпълнители ще се задълбочат още повече. Ще играем хорото "аз ще ти платя повече, ако...."Ленче ле....
baiganjo

Мнениеот галина » 03 Окт 2004, 15:47

За мен това е легален начин,за да бъдат легитимирани групировките.Всеки един съдия ще си наеме по някой и друга мутреса,за да го пази.Ако не направи това,просто няма да може да работи.Да забрави,че МВР-то ще го охранява.Това е просто бизнес за някой хора,които на всяка цена се напъват,за да въведат закона.
галина

Мнениеот boba » 04 Окт 2004, 09:41

След като моделът работи в други държави защо да не проработи и при нас? И сега се дават пари на банкови чиновници, за да ти дадат сметка на длъжника, на КАТ, на данъчните, на "любимите" служителки в Службата по вписванията, за да ти дадат копие от нот.акт и т.н. Поне цялото това безумие отчасти ще се регулира и ще бъде контролирано, защото ще се знае кой е поискал официално документа и информацията, а не както досега нот. ти акт да се "развява" къде ли не... А защо само мутри да могат да помагат при събиране на вземанията? Има и много други охранителни фирми - на депутати, на членове на ВС на БСП, на главния секретар на МВР и т.н.
boba

Мнениеот галина » 05 Окт 2004, 20:03

Та тези не са ли мутри? Аз това имах предвид,като казах,че ще се легализират групировките.Аз също бих могла да кандидатствам, ако имам това право,но се чудя след това какво ще правя.Мутрите ли ще работят за мен или аз за тях/което май е по-вярното/ Ти как мислиш?boba написа:

> След като моделът работи в други държави защо да не проработи и
> при нас? И сега се дават пари на банкови чиновници, за да ти
> дадат сметка на длъжника, на КАТ, на данъчните, на "любимите"
> служителки в Службата по вписванията, за да ти дадат копие от
> нот.акт и т.н. Поне цялото това безумие отчасти ще се регулира
> и ще бъде контролирано, защото ще се знае кой е поискал
> официално документа и информацията, а не както досега нот. ти
> акт да се "развява" къде ли не... А защо само мутри да могат да
> помагат при събиране на вземанията? Има и много други
> охранителни фирми - на депутати, на членове на ВС на БСП, на
> главния секретар на МВР и т.н.
галина

Мнениеот лунатик » 05 Окт 2004, 21:35

Въпрос към boba: А как мислиш, че новите "частници" ще могат да ти съберат вземането (или взимането) от ДЪРЖАВНО УЧРЕЖДЕНИЕ? Нали спрямо държавните учреждения ( а и от известно време и - общини и лечебни заведения), принудителното изпълнение е недопустимо?
С какво ще ти помогнегне "частника"? Ами май с нищо!
Просто ще си чакаш държавното учреждение да предвиди в своя бюджет за следващата година (или петилетка) да планира средства за твоето обезщетение. Ами ако забрави?
Как частника ще принуди държавата да си плати? Дали ще може с бухалки?
лунатик

Мнениеот boba » 06 Окт 2004, 09:12

Намериха му "цаката" - миналата година по реституционно дело (сумата за разноските и адвокатския хонорар) запорираха заплатата на един областен управител - да видиш колко бързо се намериха пари и се обезпечи вземането!!!
boba

Мнениеот галина » 06 Окт 2004, 17:43

Ами ако не работи по трудов или граждански договор? Ако няма и имущество/поне не на негово име/,то тогава как ще стане?Имали са шанс,че поне областният все пак получава заплата.Интересно ми е колко време са си събирали вземането и колко са били разходите.Просто са били едни щастливци!!!!
галина

Назад към Обсъждане на законопроекти