Pink_Floyd написа:Господине, освен Симеоново има и други образователни институти.
Pink_Floyd написа:И за да се върнем към началото - голяма част от нас са били в казармата, но малцина са завършили Университет.
Пак повтарям - четете бре хора, четете ... Като говорите за университети, казарми и Симеоново - бил съм само в първата упомената институция - онази с двамата братя на входа, а ти, освен в казармата къде другаде са ти промивали мозъка?
В тази тема не съм се опитвал да остоявам каквато и да е правна теза - правните си тези съм ги изложил и който иска и
може ще ги разбере. Как да реагирам на човек, който не зачита Конституцията и установения с нея ред, и макар с формално не незаконни средства се опитва да направи ... и аз не знам какво ...? Да му ръкопляскам ли? Или да викам "Ура!" на човек, който си позволява да сипе помия върху институцията на съда и върху конкретни магистрати? Да се опитам "да убедя толерантно, спокойно и настойчиво" /особено толерантно!/, един д-е-б-и-л, че е такъв? Няма как да стане това по този начин ...
hidden написа:Проблемът е в това, че банков надзор към БНБ не осъществява сериозен контрол над търговските банки нито по отношение на лихвените проценти, нито при определяне на таксите за банкови преводи.
Ако и да е това проблемът, то не виждам връзката между контролът на БНБ в/у търговските банки и "противозаконните" актове на ВАС
- в смисъл, че дори и така да бъде дефиниран проблемът /да кажем има някакъв резон/, то не виждам какво са виновни 20 броя съдии от ВАС ...
Щото мога да се обзаложа, че проблемът на тодорчо не е в "избора", че бил нямал такъв, а в това, че му се види, че някой иска да го накара да плати някакви пари на гадния частник-монополист, който харчи за 1 час толкова, колкото тодорчо изкарва за една година /пуста злоба и завист/ ... интересно щеше да е дали пак щеше даима такъв вой, ако цялата тази система се администрираше от БНБ и именно тя да събираше такси за преводи от по 2-3-4-5 лева? ... едва ли някой щеше да плаче, че нямал избор ...
Pink_Floyd написа:Не желая да навлизам в излишни дискусии, но ми се струва, че не се задава простичкият въпрос - Защо във всяко една такава държавна институция има офис на банков клон? Защо не се обяви съответната банкова сметка на институцията и хората да преставят платежно нареждане от всяка избрана от гражданина банка за извършено нареждане? Когато си отговорим на тези въпроси, може би ще разберем, че когато отидем в съответната институция - независимо дали сме юристи или не, в 99% от случаите заплащаме дължимата държавна такса чрез банков превод именно от намиращия се в тези помещения банков офис. Това наистина е удобство, но дали банковите такси на тази банка не са по-различни при извършването на този паричен превод от този офис - от другите, които напр. се извършват в самия клон, малко по-далеч от помещенията на съответната институция?
Във всяка институция има банков клон, за да можеш да си платиш таксата "на място", щото ако нямаше, щеше да плачеш, че те разкарват из целия град, за да си свършиш работата, ама на злобния прост селяк не може да му се угоди ...
А сметките на всяка институция ги има и в интернет - на съответните електронни страници, а също така и по стени, табла за обявления и т.н. в самата институция - вземаш си номера и ходиш да си плащаш където си искаш /щом не ти харесва банката в сградата/ ...
В 99% от случаите плащаме в банката, която е в сградата - така е, именно щото ни е по-удобно, за което си плащаме съответната такса! Ти що переш с пералня, а не "на ръка" - щото ти е по-удобно, за което си плащаш ... Трудно е на мозъци промивани с години и живели в свят, в който за нищо не се налага да извадиш пари от джоба си, да им се обяснят механизмите на пазарната икономика ... щото не всичко, което "на прив поглед" изглежда като "безплатно", е безплатно - НЯМА БЕЗПЛАТНИ НЕЩА - въпросът е кой ги плаща и кой би трябвало да ги плаща
Pink_Floyd написа:Просто разсъждавам - защо банката поддържа такъв офис в тези помещения. Надали е за улеснение на гражданите!
Ами не е за улеснение на гражданите - за да печели пари от такси го поддържа този офис! Не разсъждавай повече - за да печели го поддържа! Нещо лошо в това има ли? Нима ти не работиш, за да печелиш? Нима не се опитваш по всякакъв начин да изкараш повече пари за себе си и семейството си?
Pink_Floyd написа:... държавата трябва да осигури алтернативни способи за заплащане на държавни такси ... но който желае да си играе на лепене, трябва да има право на това удоволствие.
Дали трябва държавата да осигурява нещо, или пък не трябва - за това отговарят едни 20 дузини "умници" на жълтите павета в София, а не 20 съдии от ВАС
А на мен ако ми се играе на фунийки? Държавата да ми осигури възможност да си стрелям с пари, направени на фунийки по сградата на съответната институция, за да си платя таксата? - да осигури хора, които да събират парите-фунийки ... не ме интересува как ще си ги отчитат!
todorb2000 написа:А какво става с потребители, искащи да ползват държавни таксови марки, което удобно разплащателно средство за държавни такси до 20лв., да речем.
Ами пишат едно писмо до НС и искат промяна в законодателството! Ето така става! Как да ти се обясни, че в момента съдебната система не е длъжна /а дори е и незаконно/ да приема плащане към нея, извършено с ДТМ
Колко пъти и с какви думи искаш да ти се каже това, за да ти влезе в тъпата кратуна?
Ами дай тогава на държавата да и забраним да извършва търговска дейност? Боже, до къде я докарахме - Да нищим въпроса защо в сграда на държавна институция, се помещавал частен бизнес? Това, че не е съвсем ясно по какви правила и на какви принципи се осъществява "публично-частните бизнес-отношения", е друга тема ... въпреки че специално за банките в съдебните сгради, едва ли някога селяните ще сте доволни, щото която и частна банка да се помещава
презюмира се нещо корумпирано, незаконно, ужасно, страшно ...
И няма как да ти стане ясно на коя нормативна база се изграждат офиси на банки в държавните сгради, щото мозъкът ти не функционира по нормален начин, че като ти обясня, та да разбереш
/от опит знам
/ - ха сега намери си сам коя е нормативната база - нали си курифей в правото
А адвокат Екимджиев няма какво да го коментирам - на мен ми е ясно /а виждам, че и на Поли/ за какво става въпрос ...
Pink_Floyd написа:Моята теза бе - трябва да се предвиди поне още един способ за заплащане на държавни такси. И въпреки това ще се продължи практиката на плащането им чрез офиси в помещения на институциите. Защото е много по-удобно. Но тогава това напрежение ще спадне. И най-удобният начин е да заплатя държавна такса по интернет, за което да внеса минимална такса. В Австрия например ...
Ти пак нищо не каза! "Алтернативата" за плащане по интернет /а всички банки имат по-ниски такси за такива разплащания/ си е "активна" от години ...