начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Мнениеот vaniaoz » 02 Мар 2012, 16:44

по т.6 имах предвид, че ако не е прието по посочения начин наследството, настоящата съпруга няма да има право да претендира запазена част от наследството.
Май в общи линии стигнахме до единодушно решение по казуса.
Само още нещо, по отношение на давността, възражението освен неоснователено не мислиш ли , че съда изобщо не трябва да го вземе в предвид при решаване на делото?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот contralegem » 02 Мар 2012, 18:47

Съдът би трябвало да обсъди в мотивите си всички възражения на ответника, колкото и странни да са те.В диспозитива не се произнася по възраженията, освен когато се касае за такива по чл.298 ГПК.
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 03 Мар 2012, 14:28

Здравей,
имах предвид, че възражението е направено в първото по делото заседание, а не с отговора по исковата молба.Ти какво мислиш?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот blind_guardian » 05 Мар 2012, 23:24

Няма да го разгледа изобщо.
blind_guardian
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 06 Мар 2012, 10:58

И аз така мисля, че няма да го разгледа изобщо.
Колеги остават 3 дни до изпита, а тази година в този форум няма никаква активност.Ако някой намери друг интересен казус нека го копира и да се упражняваме заедно, поне последните дни.Полезно е , обменят се идеи.Явно всеки е забил глава в учебниците и чете/трябва да взимам пример от тези колеги/.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот judge » 06 Мар 2012, 20:14

Димитър Манолов поканил своя познат Стоян Лазаров да му гостува в гр. Плевен. Няколко дена след това, на 18.05.2007 г., отзовавайки се на поканата, Лазаров пристигнал в къщата на Манолов, която се намирала в центъра на Плевен. Манолов го посрещнал и поканил да влезе.
По време на вечерята двамата се скарали заради мач на националния отбор. Лазаров хвърлил книга по лицето на Манолов и му нанесъл рана, която кървяла цяла нощ. Скоро след това Лазаров отишъл да си легне в стаята, където бил настанен. Домакинът Манолов останал буден и продължил да пие от ракията, останала от вечерята. Под въздействие на изпития алкохол той се сетил за стара обида, нанесена му през 2006 година от Лазаров, и решил да го убие. Взел брадвата от мазето и отишъл в стаята му, където го заварил да спи. Без да пали лампата, виждайки добре Лазаров на влизащата в стаята лунна светлина, му нанесъл два удара с острата част на брадвата по главата.
Манолов обаче се уплашил от бликналата кръв, хвърлил брадвата и избягал навън, като оставил входната врата на къщата си отворена. На излизане той видял полицейски патрул и избягал от него в тъмното. Патрулът също го видял и влязъл на проверка в къщата. Там открил Лазаров с тежка рана на главата и извикал „Бърза помощ”. Благодарение на спешната и квалифицирана лекарска намеса Лазаров бил спасен.
На следващия ден Манолов бил издирен и предаден на дознател, който го привлякъл като обвиняем за довършен опит за убийство по чл. 115 във връзка с чл. 18, ал. 1, предложение ІІ от НК. Понеже убийството не било довършено и Манолов, макар да му била дадена възможност, не извикал, нито настоял за адвокат, дознателят провел разпита му без защитник.
След разпита Манолов бил освободен. По-късно бил търсен от дознателя, но не бил намерен, нито обявен за издирване. Прокурорът приел, че в негово отсъствие не може да се разкрие обективната истина и издал постановление за спиране на делото. Скоро след това Манолов бил открит и задържан, а делото възобновено. Всички полицаи от патрула, които трябвало да бъдат разпитани като свидетели, обаче били на шестмесечен курс за обучение в Полицейската академия в Букурещ. Това наложило ново спиране на делото.
Когато досъдебното разследване приключило, прокурорът внесъл обвинителен акт по чл. 119 НК – за превишаване пределите на неизбежната отбрана, тъй като приел, че лицето на Манолов кървяло и по времето, когато нанасял ударите си с брадва по главата на Лазаров.
В съдебно заседание подсъдимият Манолов и неговият защитник поискали от съда да зачете на Манолов самоволен отказ от опит по чл. 18, ал. 3 НК. Съдът обаче не приел, че Манолов е осъществил самоволен отказ.

ВЪПРОСИ:

1. Правилна ли е първоначалната квалификация?
2. Правилна ли е квалификацията в обвинителния акт?
3. Обосновано ли съдът е приел, че не е налице самоволен отказ от опит по чл. 18, ал. 3 НК?
4. Допуснал ли е дознателят нарушение, като не е осигурил защитник?
5. Законосъобразно ли е първото спиране на делото?
6. Законосъобразно ли е второто спиране на делото?
judge
Нов потребител

Мнениеот judge » 06 Мар 2012, 20:16

Колеги, дайте да разни6тим и някой наказателен казус!
judge
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Мар 2012, 11:05

Здравейте,
1.Да , първоначалната квалификация на деянието мисля, че е правилна, но не съм съвсем сигурна ,че опита е довършен, мисля, че по-скоро е недовършен опит.
Някой мисли ли ,че опита за убийство е направен доката дееца е бил афектиран от удара с книгата?
2.Не
3.Мисля, че не е налице самоволен отказ,но .....???
4.Да, чл.94 НПК
5.ДА
6.НЕ
vaniaoz
Потребител

Мнениеот dedra » 07 Мар 2012, 12:21

колега vaniaoz, желая ви успех на предстоящите изпити-знанията ги имате, нека силата и късмета бъде с вас !
dedra
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Мар 2012, 12:29

Много благодаря!
Аз също пожелавам УСПЕХ на всички участници.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот mi6lence_1 » 08 Мар 2012, 14:57

По казуса:
Не мисля, че първонЧАлната квалификация е праавилна - защо се има предвид само основният състав на 115,а никъде не е обсъдено, че човекът - "предварително е взел решение за убийство", не само това - използвал е и средство - брадва? - квалиф. за мен е по 116.
Опитът е довършен, защото изпълнителното деяние е довършено, но не са настъпили исканите от дееца и обрисуваните в закона общественоопасни последици.
За квалификацията на съда - няма какво да се коментира...Другото май е ясно...:)
mi6lence_1
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 09 Мар 2012, 13:37

Здравей,
категорично няма предумисъл.При опит за убийство почти винаги се използва средство, по-рядко се извършва с голи ръце.
Еда колежка, чийто мнение много ценя също мисли ,че опита е довършен.
Аз се колебая, но съм по-склонна да мисля ,че е недовършен.Ако дееца не се беше уплашил от кръвта по лицето и беше нанесъл третия фатален удар/довършил престъплението/,сега нямаше да има опит, а убииство.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот galiden » 09 Мар 2012, 15:19

vaniaoz написа:Здравей,
категорично няма предумисъл.При опит за убийство почти винаги се използва средство, по-рядко се извършва с голи ръце.
Еда колежка, чийто мнение много ценя също мисли ,че опита е довършен.
Аз се колебая, но съм по-склонна да мисля ,че е недовършен.Ако дееца не се беше уплашил от кръвта по лицето и беше нанесъл третия фатален удар/довършил престъплението/,сега нямаше да има опит, а убииство.

Опитът е довършен,ако беше нанесъл третият фатален удар и настъпила смърт-престъплението ще е довършено и няма въобще да има опит..
galiden
Нов потребител

Мнениеот vaniaoz » 09 Мар 2012, 16:30

Кои са независещите от дееца причини, които са попречили да настъпи желания от него резултат?
Дееца САМ се е отказал да нанесе третия фатален удар, не е довършил престъплението, без да има каквато и да е пречка да го направи.Ако не се беше отказал щеше да го убие. И въпреки, че има личен отказ да извърши престъплението докрай съда правилно не го е взел в предвид, но поради други причини.
Аз не съм добра с наказателното, а и щом всички мислят, че опита е довършен най-вероятно е така, но аз не съм убедена в това.........
vaniaoz
Потребител

Мнениеот vdd86 » 09 Мар 2012, 22:29

Довършен опит е налице когато изпълнителното деяние е осъществено, но въпреки това предвидените в закона и целени от дееца престъпни последици не са настъпили по обективни, независещи от дееца причини. Изпълнителното деяние на убийството се състои в такова деяние - действие или бездействие, което е от естество да причини биологичната смърт на пострадалия.В конкретният случай нанесените удари с острата част на брадвата в областта на главата обективно са от естество да причинят смъртта на жертвата.Следователно е осъществено изпълнителното деяние на убийството.То поставя началото на обективни процеси в резултат, на които може да настъпи и престъпният резултат - а именно биологичната смърт.Затова и опитът е довършен.
Самоволен отказ от довършен опит има тогава, когато деецът ПО СОБСТВЕНА ПОДБУДА реално е предотвратил настъпването на престъпния резултат - било лично, било като предизвика действието на трети лица / такова поведение показва промяна в първоначалното намерение, а не и бягството,защото въпреки че не нанася трети удар той вече е поставил с изпълнителното деяние началото на обективните процеси, които протичат в организма и в резултат на които ще настъпи смъртта и не предприема дейстия с които да ги прекрати/.От обективна страна е имал възможност да остави последиците да настъпят, субективно е съзнавал че ако не предприеме нищо те ще настъпят и въпреки това ги е предотвратил реално. В конкретния случай поведението на дееца не отговаря на тези изисквания - той нито предприема лични спасителни действия, нито търси помощ от трети лица -смъртта не настъпва поради намесата на полицейските органи, които извикват медицинска помощ, а не на дееца.Нещо повече съдебната практика категорично приема, че няма собствена подбуда, а от тук и самоволен отказ, когато деецът не е могъл да довърши престъплението поради обективни пречки: когато е приел, че престъплението не може да бъде извършено или когато промяната в първоначалното му намерение се дължи на конкретни външни причини например страх от разкриване или както в конкретния случай изрично е посочено, че се е изплашил от бликнала кръв.
Поради изложеното според мен съдът правилно е приел, че не е налице самоволен отказ.
vdd86
Нов потребител

Мнениеот Johnny67 » 09 Мар 2012, 22:37

колеги, опита е довършен, няма самоволен отказ и квалификацията е чл.116 ал.1 т.5 вр. чл.115 вр.чл.18 ал.1 пр.2.
Johnny67
Младши потребител

Мнениеот Johnny67 » 09 Мар 2012, 22:45

Обосновката че няма самоволен отказ е друга. Началното причинително деяние не е от такова естество, че да не е в състояние да увреди обекта. При убийствата много рядко може да има самоволен отказ при довършен опит. Няма значение дали е предприето нещо от дееца за да предотврати настъпването на обществено опасните последици. Само ако началното причинително деяние е такова, че да не е в състояние да увреди обекта при довършен опит дееца може да се позове на самоволен отказ ако не довърши престъплението въпреки че е имал възможност да го направи. Тук причинителното деяние явно не е такова. Иначе опита е довършен защото е увреден обекта а не са настъпили общестевено опасните последици.
Johnny67
Младши потребител

Мнениеот interboyy » 10 Мар 2012, 16:18

и хайде де....няма ли някои да сподели какво се падна днес ???г-да кандидат съдий
interboyy
Нов потребител

Мнениеот koravguz » 10 Мар 2012, 16:52

пич, падна се наказателен казус, което за мен беше добре, но не беше от най-лесните, но пък ще видим
koravguz
Младши потребител

Мнениеот lawyers1 » 10 Мар 2012, 16:53

Napishete kakvo se e padnalo, za da vi kajem vernite otgovori....
lawyers1
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити