начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Дарение или покупко-продажба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение или покупко-продажба

Мнениеот kirok666 » 01 Авг 2012, 03:14

Здравейте, имам нужда от помощ относно имотен спор. Случая е следния:
С годеницата ми имаме намерение да живеем в къщата на баща й(По-скоро етажа от къщата който е дарен на него от неговите родители, а другите два етажа са дарени на неговите двама братя). Той иска да припише въпросния етаж на нея.
Проблемът е че все още се води женен за майката на годеницата ми, въпреки че от 10 години не живеят заедно, просто нямат подписан развод. С майка й не сме в особено добри отношения... та въпросът ми е може ли тя по някакъв начин да възпрепятства прехвърлянето на имота. Годеницата ми има и един брат и една сестра, възможно ли е те също да предяват някакви искове!? И кое е по-добре да се направи така че единствен собственик да е тя: дарение или покупко-продажба и горе-долу каква сума излиза всичко!?
kirok666
Нов потребител

Re: Дарение или покупко-продажба

Мнениеот neutralen » 01 Авг 2012, 07:48

Покупко-продажба. Дарението може да засегне запазена част от наследството и в бъдеще да се оспорва от останалите наследници.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 01 Авг 2012, 09:24

То и продажбата може да се оспорва (че е дарение например) от заинтересуваните лица. Всичко е според зависи. Според мен и дарението ще свърши работа.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот neutralen » 01 Авг 2012, 13:34

Имам предвид действителна а не ПРИВИДНА покупко-продажба, за обявяването на която за нищожна може да се предяви иск по чл.26 ал.2 от ЗЗД. Дарението е по неудачен вариант, който би довел до евентуални бъдещи спорове.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот portokal » 01 Авг 2012, 14:01

Питащият обаче може би няма предвид действителна, а привидна. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 01 Авг 2012, 14:10

Едва ли питащия има представа каква е разликата от гледна точка на закона между действителна и привидна покупко-продажба, но адвоката, който го консултира следва да знае и да го убеди да сключи действителна сделка, щото при евентуален иск по чл.26 ал.2 от ЗЗД да може да се защити.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kirok666 » 02 Авг 2012, 22:33

Благодаря за отговорите!!!

Та значи ...консултирах се с адвокат, който каза че трябва първо да се направи данъчна оценка на имота и ако е до 15 000лв може да се напише че са предадени в брой..в противен случай едни пари трябва да минат през банката.
Другото което се оказа е, че имота е НЕДЕЛИМ, защото наследството е направено по 1/3 на наследниците от всичко, а не както си мислих - по един етаж на наследник.
Междувременно единия наследник умира и не оставя наследници, вследствие на което неговата 1/3 преминава у другите двама наследници и така те вече притежават по 1/2 от имота.
Адвоката също така каза че е непродаваемо.... или първо бащата на годеницата ми трябва да го предложи на брат си - той да откаже и след това да го "продаде" на дъщеря си.
И пак аз да си питам....цялата тази процедура колко ще ми излезе!?
kirok666
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба