- Дата и час: 28 Ное 2024, 05:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на имот без нотариален акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Продажба на имот без нотариален акт
Имаме на село една къща, на която нямаме никакви документи, единствено получаваме документи за данъци от общината.
Данъците се получават на името на бащата на баба ми. Наследник е само баба ми и сега съответно аз.
Къщата е строена преди 100 години и няма документи.
Как мога да придобия нотариален акт за имота и да го продада и какви документи са ми необходими и от къде се издават?
Данъците се получават на името на бащата на баба ми. Наследник е само баба ми и сега съответно аз.
Как мога да придобия нотариален акт за имота и да го продада и какви документи са ми необходими и от къде се издават?
- ikko84
- Младши потребител
Re: Продажба на имот без нотариален акт
ikko84 написа:Имаме на село една къща, на която нямаме никакви документи, единствено получаваме документи за данъци от общината.
Идете при адвокат или нотариус. Най-лесният вариант. И най-евтин (с оглед на последствията, които могат да произтекат при евентуална самодейност).
-
teogeo - Активен потребител
Първо търся отговорите на въпросите ми тук, ако някой може да помогне.
- ikko84
- Младши потребител
Ами колегата teogeo ви е дал възможно най-точния и правилен отговор.
Това е така, щото тук във Форума ще почнат да се пишат най-различни мнения от юристи и не юристи - как ще различите, кое е правилно, кое не е. А в случая става въпрос за сериозен имуществен интерес.
Това е така, щото тук във Форума ще почнат да се пишат най-различни мнения от юристи и не юристи - как ще различите, кое е правилно, кое не е. А в случая става въпрос за сериозен имуществен интерес.
- neutralen
- Активен потребител
Разчитам на отговор и дискусия, нали за това е форума все пак.
Ако не беше така на всеки въпрос можеше да се отговаря- консултирайте се с адвокат или нотариус.
Ако не беше така на всеки въпрос можеше да се отговаря- консултирайте се с адвокат или нотариус.
- ikko84
- Младши потребител
ikko84 написа:Разчитам на отговор и дискусия, нали за това е форума все пак.
Ако сте си направили труда да забележите - където съм сметнал, че е уместно, съм давал съвсем различни отговори. В случая съм сметнал, че за вас този отговор е най-целесъобразен. Не ви харесва - и на мен много работи не ми харесват, но ги приемам.
-
teogeo - Активен потребител
Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.
Ок, но нямаме никакви документи,както по-горе бях описал, единствено получаваме документи за данъци от общината. Какво предвижда закона в такъв случай.
- ikko84
- Младши потребител
Документите с които следва да се снабдите се издават от Общината и от НАП/данъчните/.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.
Пак започвам да опонирам- това КНА по писмени доказателства ли ще го правим или обстоятелствена?- защото за нито едно от двете изброеното не е достатъчно.
neutralen написа:Документите с които следва да се снабдите се издават от Общината и от НАП/данъчните/.
Е, стига- от кога НАП, а не МДТ, издават УДО?
- Гост.
- Старши потребител
Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
Аз само исках да ви насоча какво да направите първоначално. МДТ означава Местни данъци и такси - служба към Общината. УДО означава удостоверение за данъчно облагане. Успех.
Аз само исках да ви насоча какво да направите първоначално. МДТ означава Местни данъци и такси - служба към Общината. УДО означава удостоверение за данъчно облагане. Успех.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
...................
Един наивник на "средна" възраст.
-
Melly - Старши потребител
Българска работа -
- neutralen
- Активен потребител
Единственият вариант е обстоятелствената проверка. За целта...една молба -декларация която се 'заверява' в общината и областна администрация, че имота не е общински или държавен. Данъчна оценка или от оценител. Трима свидетели,че Вие или Ваш праводател е владял 10г. Известна сума пари.... Послушайте съвета и преди да предприемете каквото и да е ....говорете с нотариус в чийто район е имота....ако е свестен може много да Ви помогне.
Успех...
Успех...
- n_ikito
- Активен потребител
Melly написа:neutralen написа:Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
...................
Един наивник на "средна" възраст.
Несамо наивник, а нека по-нежно го наречем недостатъчно умен!
neutralen Защо си мислите, че когато заявите
, то няма да се разбере точно обратното! Та Вие по този начин жаждате конфликта!...Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии...
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Очаквам още мнения...
- ikko84
- Младши потребител
n_ikito написа:Единственият вариант е обстоятелствената проверка . За целта...една молба -декларация която се 'заверява' в общината и областна администрация, че имота не е общински или държавен. Данъчна оценка или от оценител ( няма нужда от оценител, защото ще имате данъчна оценка). Трима свидетели,че Вие или Ваш праводател е владял 10г. Известна сума пари.... Послушайте съвета и преди да предприемете каквото и да е ....говорете с нотариус в чийто район е имота....ако е свестен може много да Ви помогне.
Успех...
Това е пътят.
- Гост.
- Старши потребител
ikko84 написа:Очаквам още мнения...
Приятно Ви чакане.
П.П. Онези, които разбираха от материята, но не само теоритично, но и от практическа гледна точка, си казаха мнението по Вашия въпрос.
-
Melly - Старши потребител
Мнения за какво? Че както си седите, някой ще Ви поднесе готовия и вписан нотариален акт, или нещо друго? Я си кажете какво точно ще харесате да си прочетете, може пък част от него да отговаря на това, което трябва да се направи и което колегите посочиха...
То вярно, че това е форум, ама затова се пита конкретно и се получават конкретни отговори, а не открай докрай "всичко за...". Та - какво конкретно ще Ви зарадва най-много по повод снабдяването с документи?
То вярно, че това е форум, ама затова се пита конкретно и се получават конкретни отговори, а не открай докрай "всичко за...". Та - какво конкретно ще Ви зарадва най-много по повод снабдяването с документи?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Предполагам, че човека иска отговор от типа:
1. Отивате в институция Х, подавате заявление /декларация или друго/ У. Приготвяте си сума Z лв. за еди си каква такса.
2. Отивате ....
... и така в няколко точки с подробности и ако може даже някой да покаже сканирани образци на попълнени документи ще е най-добре.
1. Отивате в институция Х, подавате заявление /декларация или друго/ У. Приготвяте си сума Z лв. за еди си каква такса.
2. Отивате ....
... и така в няколко точки с подробности и ако може даже някой да покаже сканирани образци на попълнени документи ще е най-добре.
- sechka_
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|