начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Продажба на имот без нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имот без нотариален акт

Мнениеот ikko84 » 20 Авг 2012, 11:45

Имаме на село една къща, на която нямаме никакви документи, единствено получаваме документи за данъци от общината.
Данъците се получават на името на бащата на баба ми. Наследник е само баба ми и сега съответно аз.
Къщата е строена преди 100 години и няма документи.

Как мога да придобия нотариален акт за имота и да го продада и какви документи са ми необходими и от къде се издават?
ikko84
Младши потребител

Re: Продажба на имот без нотариален акт

Мнениеот teogeo » 20 Авг 2012, 14:29

ikko84 написа:Имаме на село една къща, на която нямаме никакви документи, единствено получаваме документи за данъци от общината.
Данъците се получават на името на бащата на баба ми. Наследник е само баба ми и сега съответно аз.
Къщата е строена преди 100 години и няма документи.

Как мога да придобия нотариален акт за имота и да го продада и какви документи са ми необходими и от къде се издават?

Идете при адвокат или нотариус. Най-лесният вариант. И най-евтин (с оглед на последствията, които могат да произтекат при евентуална самодейност).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ikko84 » 20 Авг 2012, 14:33

Първо търся отговорите на въпросите ми тук, ако някой може да помогне.
ikko84
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 20 Авг 2012, 14:48

Ами колегата teogeo ви е дал възможно най-точния и правилен отговор.
Това е така, щото тук във Форума ще почнат да се пишат най-различни мнения от юристи и не юристи - как ще различите, кое е правилно, кое не е. А в случая става въпрос за сериозен имуществен интерес.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ikko84 » 20 Авг 2012, 15:00

Разчитам на отговор и дискусия, нали за това е форума все пак.

Ако не беше така на всеки въпрос можеше да се отговаря- консултирайте се с адвокат или нотариус.
ikko84
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 20 Авг 2012, 15:30

ikko84 написа:Разчитам на отговор и дискусия, нали за това е форума все пак.

Ако не беше така на всеки въпрос можеше да се отговаря- консултирайте се с адвокат или нотариус.

Ако сте си направили труда да забележите - където съм сметнал, че е уместно, съм давал съвсем различни отговори. В случая съм сметнал, че за вас този отговор е най-целесъобразен. Не ви харесва - и на мен много работи не ми харесват, но ги приемам.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 20 Авг 2012, 15:36

Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ikko84 » 20 Авг 2012, 15:39

neutralen написа:Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.

Ок, но нямаме никакви документи,както по-горе бях описал, единствено получаваме документи за данъци от общината. Какво предвижда закона в такъв случай.
ikko84
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 20 Авг 2012, 15:45

Документите с които следва да се снабдите се издават от Общината и от НАП/данъчните/.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Авг 2012, 20:39

neutralen написа:Ами добре. Според мен следва да се снабдите със следните документи за да ви бъде издаден НА - удостоверение за наследници, скица и данъчна оценка на имота, декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК. С тези документи следва да се явите пред съответния по местонахождението на имота нотариус, който ако прецени, че са налице предвидените в закона предпоставки ще ви издаде НА.

Пак започвам да опонирам- това КНА по писмени доказателства ли ще го правим или обстоятелствена?- защото за нито едно от двете изброеното не е достатъчно.

neutralen написа:Документите с които следва да се снабдите се издават от Общината и от НАП/данъчните/.

Е, стига- от кога НАП, а не МДТ, издават УДО? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 20 Авг 2012, 21:25

Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
Аз само исках да ви насоча какво да направите първоначално. МДТ означава Местни данъци и такси - служба към Общината. УДО означава удостоверение за данъчно облагане. Успех.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Melly » 20 Авг 2012, 21:55

neutralen написа:Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
...................

:lol: :lol: :lol: Един наивник на "средна" възраст.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 20 Авг 2012, 22:28

Българска работа -
neutralen
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Авг 2012, 22:43

Единственият вариант е обстоятелствената проверка. За целта...една молба -декларация която се 'заверява' в общината и областна администрация, че имота не е общински или държавен. Данъчна оценка или от оценител. Трима свидетели,че Вие или Ваш праводател е владял 10г. Известна сума пари.... :D Послушайте съвета и преди да предприемете каквото и да е ....говорете с нотариус в чийто район е имота....ако е свестен може много да Ви помогне.
Успех...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2012, 08:16

Melly написа:
neutralen написа:Колежката, която ми "опонира" специално за вас си е включила опцията "ЛС", където очаква да и зададете въпросите, които ви вълнуват. Нейното включване в темата беше да докаже, че аз не разбирам, а тя е този който разбира. Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии.
...................

:lol: :lol: :lol: Един наивник на "средна" възраст.

Несамо наивник, а нека по-нежно го наречем недостатъчно умен!
neutralen Защо си мислите, че когато заявите
...Нямам такива комплекси и болни амбиции да влизам в лични разправии...
, то няма да се разбере точно обратното! Та Вие по този начин жаждате конфликта!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ikko84 » 21 Авг 2012, 12:19

Очаквам още мнения...
ikko84
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2012, 12:25

:roll: :arrow:
n_ikito написа:Единственият вариант е обстоятелствената проверка :idea: . За целта...една молба -декларация която се 'заверява' в общината и областна администрация, че имота не е общински или държавен. Данъчна оценка или от оценител ( няма нужда от оценител, защото ще имате данъчна оценка). Трима свидетели,че Вие или Ваш праводател е владял 10г. Известна сума пари.... :D Послушайте съвета и преди да предприемете каквото и да е ....говорете с нотариус в чийто район е имота....ако е свестен може много да Ви помогне.
Успех...

Това е пътят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 21 Авг 2012, 12:26

ikko84 написа:Очаквам още мнения...

Приятно Ви чакане.
П.П. Онези, които разбираха от материята, но не само теоритично, но и от практическа гледна точка, си казаха мнението по Вашия въпрос.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 21 Авг 2012, 13:02

Мнения за какво? Че както си седите, някой ще Ви поднесе готовия и вписан нотариален акт, или нещо друго? Я си кажете какво точно ще харесате да си прочетете, може пък част от него да отговаря на това, което трябва да се направи и което колегите посочиха... 8)
То вярно, че това е форум, ама затова се пита конкретно и се получават конкретни отговори, а не открай докрай "всичко за...". Та - какво конкретно ще Ви зарадва най-много по повод снабдяването с документи?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот sechka_ » 21 Авг 2012, 13:39

Предполагам, че човека иска отговор от типа:
1. Отивате в институция Х, подавате заявление /декларация или друго/ У. Приготвяте си сума Z лв. за еди си каква такса.
2. Отивате ....
... и така в няколко точки с подробности и ако може даже някой да покаже сканирани образци на попълнени документи ще е най-добре. :mrgreen:
sechka_
Младши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба