начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Апартамент се наследява от баща ми и сестра му

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Апартамент се наследява от баща ми и сестра му

Мнениеот bur7on » 07 Фев 2013, 16:54

Здравейте!...Наскоро собственика на жилището в което живея с родителите си (баба ми) почина.Апартамента се наследява от баща ми и сестра му.Сестра му извади завещание от баба ми в което тя собственоръчно пише ,че завещава нейната част 50 % (тъй като апартамента се води на дядо ми , тои отдавна почина) на сестрата на баща ми т.е. леля ми.Делбата би следвало да е 75 % за нея (леля ми) и 25 % за баща ми.Баща ми притежава собствен апартамент който като цена с наследствения са почти еднакви . Предложението на леля ми е да й прехвърлим другият апартамент и тя съответно да ни прехвърли нейната част от наследствения.Тя ще замени другия апартамент за по малък с доплащане и съответно ще ни изплати нашите 25 % . Въпросът ми първо дали това е правилно? и второ можем ли да направим договор с който да я задължим да ни изплати тези 25 % (не искам да е само на устна уговорка) и какво точно трябва да съдържа този договор. Благодаря !
bur7on
Нов потребител

Re: Моля за съвет!?

Мнениеот m_angelov » 07 Фев 2013, 17:38

А не е ли доста по-лесно /и сигурно за вас/ Вие да продадете второто жилище, след което с получената сума парично да обезпечите частта на леля Ви. Така най малко рискувате да не си получите паричният еквивален на идеалната част, защото описаният, предложен начин от лелята най-малко звучи доста объркан и пълен с бъдещи неизвестни. А това за процентното сътношение на съсобствеността не съм много сигурен, че частите реално са така, както сте ги изложил. От значение е това жилището което е било "се е водело" на дядо Ви в режим на СИО ли е било или само негова собственост, например го е наследил от родители, или го е купил преди брака си. Защото ако е така процентното изражение е съвсем друго, и и при условие, че е било СИО пак процентите не са верни. Имаите предвид, че при завещанието завещателя няма 100%-това разпоредителна власт с имуществото си съществува така наречената запазена част спрямо останалите наследници от същия ред. Общо взето казусът Ви е доста заплетен и за да не стават грешки и последващи загуби на пари най-добре се обърнете към адвокат, който детайлно ще се занимае със случая. Просто неизвесностите и условностите са твърде много и трудно биха се решили чрез форума.
m_angelov
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба