начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Молба за помощ при делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за помощ при делба

Мнениеот colyo » 14 Яну 2014, 23:20

Имам следния казус. Тъстът ми има три дъщери (едната е съпругата ми) и е собственик на имота (двор и двуетажна къща). На първия етаж живее тъста и едната дъщеря със съпруга си, а на втория етаж, другата дъщеря със съпруга си. На практика за съпругата ми няма място и е принудена да си наеме квартира. След устна договорка между сестрите и бащата е взето решение, двете сестри да платят определена сума и съпругата ми да си построи нова къща в същия имот, като се отказва от претенции към съществуващата къща. Малко след това се запознахме със съпругата ми и съгласно уговорката построихме къща. Строителното разрешение е на името на тъста ми. Към настоящия момент отношенията между съпругата ми и едната сестра са изострени и съм притеснен, че при делба може да поиска дял от нашата къща.
Въпросът ми е :
По какъв начин може тъстът да ни прехвърли къщата, респективно част от двора без да могат другите сестри да предявят претенции след време.
Благодаря предварително.
colyo
Нов потребител

Re: Молба за помощ при делба

Мнениеот error » 15 Яну 2014, 08:14

По документи - имотна, данъчна партида и т.н. къщата на името на кой собственик е? За дворното място и строителното разрешение разбрахме. После как е отразена, след построяването.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот colyo » 15 Яну 2014, 08:38

Все още се води на груб строеж и имам само акт 15. Би трябвало, след като разрешителното за строеж е на името на тъста ми и всичко останало да е на негово име. Данъчна партида все още няма.
colyo
Нов потребител

Мнениеот colyo » 16 Яну 2014, 15:06

Явно няма юристи тук.
Жалко.
colyo
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Яну 2014, 15:27

colyo написа:Въпросът ми е :
По какъв начин може тъстът да ни прехвърли къщата, респективно част от двора без да могат другите сестри да предявят претенции след време.
Благодаря предварително.

Възмездна сделка. Най-често продажба!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 05 Фев 2014, 12:41

Закона позволява в предвидената по чл. 18\ЗЗД\ форма-дарение срещу гледане и издръжка, но за предпочитане е тъста да Ви продаде част от земята в имота си, ако може да се обособи самостоятелен парцел! Така бихте индивидуализирали своето субективно потестативно право доброволно. В противен случай попадате в бремето на една трудна за разтрогване съсобственост.
leonardos
Потребител

Назад към Съсобственост и делба