начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

PROPUSNATI POLZI?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

PROPUSNATI POLZI?

Мнениеот andrej » 09 Дек 2004, 09:16

Когато една фирмена кола е повредена от служител, подписал декларация че при ползването и отговаря за нея, вината за повредата е спорна, фирмата каза че ще поправи колата, а служителя да заплати ремонта.
Но месец след повредата колата още не е оправена, служителя напуска по друга причина фирмата и от него се иска да плати не само ремонта, но пропуснати ползи /по 50 лв. на ден за 2 месеца, т.е. смятат да я ремонтират още месец/.
Въпросът ми е:
1. правилно ли действа фирмата?
2. могат ли да искат от мен тези пропуснати ползи, след като механиците от фирмата взеха колата да я поправят и 1 мес. нямах инф-я за нея?
3. как да действам от тук нататък?
Благодаря ви за съдействието.
andrej
Нов потребител

Re: PROPUSNATI POLZI?

Мнениеот donna » 09 Дек 2004, 13:24

в какво състояние беше колата, може да сте подписали такава декларация ,но колата беше ли в изправност , на колко години е ,частта която се е повредила амортизирана ли е , абе да не става въпрос за някой "амортизиран боклук"
Дори и вие да имате вина , каква е причината механиците да се бавят ,да не би да се мотат или нямат части
Какво и се е случило на тая кола ,че се е повредила
от малкото което сте написали ако им платите май ще се стигне до неоснователно обогатяване от страна на въпросната фирма и май го правят нарочно
и как ги определиха тия пропуснати ползи по 50 лв на ден
А и вие видяли ли сте счет. д-ти как е осчетоводен тоя ремонт,а..........

хайде отговорете първо на тия въпроси

апропо някой съди ли ви ,ако не да не ви пука
donna
Старши потребител

Мнениеот shveda » 09 Дек 2004, 16:58

Нека започнем отначало: Вие на трудов договор ли работехте? Как бе увреден автомобилът по време или по повод на извършване на трудовите Ви задължения ли? Защо фирмата смята, че вината е Ваша? Вредата по небрежност ли е причинена или умишлено? Налице ли е престъпление, извършено от Вас? Касае ли се за употреба на алкохол от Вас? Автомобилът имаше ли някакви застраховки? Защото по принцип работникът/служителят носи ограничена имуществена отговорност, само в определени случаи отговаря по гражданския закон. А в определени случаи раб./служит. въобще не носи отговорност.
shveda
Потребител

Мнениеот донна2 » 09 Дек 2004, 17:11

ето ти подробностите човека вчера си пусна въпроса ,но под друго име

Автор: rudy102 (---.sofialan.com)
Дата: 08-12-04 20:26

Фирмата, в която доскоро работих на фиктивен граждански договор ме изпрати командировка от гр. А до гр. Б, като ми предостави служебен автомобил.
Подписах декларация, че поемам всяка отговорност за колата по време на пътуването.
Така се случи, че по пътя колата прегря, изхвърли водата и я прибрах без вода, но на ход. Имам пътен лист за пропътуваното. Казаха ми, че трябва да поема ремонта.
Това стана преди месец. Монтьора ми каза че трябва да се сменят клапани и да се шлайфа главата. Сега в петък колата още не беше готова и ми поискаха първите 200 лв аванс за сервиза /изглежда са отваряли двигателя във фирмата/.
В понеделник напуснах фирмата по други причини и от там сега ми казват, че такъв ремонт ще струва общо 1200 лева. Освен това имат претенции за нанесени щети на собственика за времето през което и все още колата е спряна и не е в действие до окончателното приключване на ремонта - пишат, че това са общо 60 !дни /проверих в друг сервиз - такъв ремонт се прави за около седмица/ по 50 лв. на ден = 3000 лв. Или общо искат 4200 лв.
Въпросът ми е:
1. правилно ли действа фирмата?
2. могат ли да искат от мен тези пропуснати ползи, след като механиците от фирмата взеха колата да я поправят и 1 мес. нямах инф-я за нея?
3. как да действам от тук нататък?
Благодаря ви за съдействието.
Руди
донна2

Мнениеот andrej » 09 Дек 2004, 17:30

Благодаря за позицията ти.
Колата беше нова, изглеждаше на 1 год.
Вината казах, че е спорна, но за механиците че са се забавили, наистина не знам защо.
И на мен тия пропуснати ползи ми приличат на изнудване.
Документи за ремонта още не съм видял.
Засега само заплашват с големи суми и със съд.
andrej
Нов потребител

Мнениеот andrej » 09 Дек 2004, 17:45

Вие на трудов договор ли работехте? - не, на граждански и то не към фирмата собственик на колата, а към друга фирма, затова им подписах декларация, че поемам пълната отговорност за колата по време на пътуването
Как бе увреден автомобилът по време или по повод на извършване на трудовите Ви задължения ли? - командировка, за която има пътен лист от фирмата-собственик на колата.
Защо фирмата смята, че вината е Ваша? - не съм обърнал внимание на сигнална лампичка, взел съм я за тази за горивото и след това съм взел стичащия се антифриз по амортисьора за масло и съм решил, че е гръмнал амортисьор. Обадих се на механика и му казах горното и го попитах дали да продължа и той каза да, внимателно.

Вредата по небрежност ли е причинена или умишлено? - мисля, че това е небрежност.
Налице ли е престъпление, извършено от Вас? - ?!
Касае ли се за употреба на алкохол от Вас? - не.
Автомобилът имаше ли някакви застраховки? - това не знам.
Защото по принцип работникът/служителят носи ограничена имуществена отговорност, само в определени случаи отговаря по гражданския закон. А в определени случаи раб./служит. въобще не носи отговорност. - не съм служител на тази фирма - всичко опира до декларацията май.
andrej
Нов потребител

Назад към Трудово право