начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Предизвестие по трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие по трудов договор

Мнениеот LakeG » 14 Дек 2004, 17:00

Здравейте всички!Става въпрос за мой близък човек и ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете!Казуса е следния.В трудовия договор на главен счетоводител е предвидено 3 - месечно предизвестие за напускане.Преди 2 години договорът е променен/преподписан/ и предизвестието е вписано като 1-месечно.Сега, когато тя иска да напусне и казват, че ще я задържат докато им трябва за приключванията следващата година, въпреки че е подала едномесечно предизвестие.Според мен нямат право!Вие какво мислите?Предварително ви благодаря!!!
LakeG

Re: Предизвестие по трудов договор

Мнениеот лунатик » 14 Дек 2004, 17:10

Гл. счетоводители май се водят материално-отговорни лица (срещал съм съдебна практика в тази насока). Ако това е така - ще е приложима хипотезата на чл. 326 ал.3 КТ. Т.е. ако предаването на документацията не може да се извърши в рамките на 1 м. (30 дни), този срок може да се удължи до 2 м., но не повече.
За следващата година - да се оправят сами.
лунатик

Мнениеот LakeG » 14 Дек 2004, 17:16

Благодаря ти!Утре ще имам информация за точните клаузи в договора.И аз се съмнявах за тази хипотеза.
LakeG

Мнениеот LakeG » 14 Дек 2004, 18:31

Пак съм аз с още един въпрос:)оже ли, ако се възползват от правото си да я задържат още месец, през този втори месец да си вземе отпуск?
LakeG

Мнениеот лунатик » 14 Дек 2004, 18:52

Струва ми се че нямя да може с отпуск. Нали смисъла на ал. 3 е: "... в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието." Това удължаване не е удължен срок на предизвестието, а удължен технологичен срок за предаване. Затова последното изречение завършва така: "...не повече от 2 месеца общо с ПРЕДИЗВЕСТИЕТО.". Т.е. предизвестието пак си е 30 дни. А ако е в отпуск - нали няма да може да се извърши физически предаването? А ако предаването се извърши в рамките на тези 30 дни - няма условия за прилагани на този "удължен срок". Просто не могат да я спрат, ако всичко е предадено.
лунатик

Мнениеот monteskio. » 15 Дек 2004, 00:16

Колегата Лунатик е прав.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот LakeG » 15 Дек 2004, 09:52

Благодаря ви!
LakeG

Назад към Трудово право