начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Отпуск по време на командировка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск по време на командировка

Мнениеот dreadn » 01 Апр 2015, 20:18

Здравейте,

Имам следния казус, възможно ли е по време на командировка, или в края на командировката да се пусне платен годишен отпуск, като по този начин се удължи престоя в чуждата държава. Ако за този период не се превеждат командировъчни пари, представлява ли проблем от правна гледна точка. Всичко това с разрешението на работодателя, разбира се.

Интересува ме, защото обмислям да направя такова нещо (да пътувам около седмица в държавата където съм командирован и след това да се прибера). Рових се доста в КТ но не намерих информация, която да дава отговор на този въпрос.
dreadn
Нов потребител

Re: Отпуск по време на командировка

Мнениеот temida_m » 02 Апр 2015, 09:02

Съгласно разпоредбите на Наредбата за командироването в и извън страната, следва да имаш заверки в Заповедта за командироване- "пристигнал", както и "отпътувал". Въз основа на посочените дати се изчислява и заплаща разходът за командироването. Имаш заповед за командироване, в която е указан срокът на командироване- начална и крайна дата. След този срок няма как да си в условията на командироване. Трябва да представиш и документ /билет/за завръщане,чиято дата е важна и следва да е в рамките на периода на командироване
temida_m
Младши потребител

Re: Отпуск по време на командировка

Мнениеот ivodam » 08 Апр 2015, 17:09

dreadn написа:Здравейте,

Имам следния казус, възможно ли е по време на командировка, или в края на командировката да се пусне платен годишен отпуск, като по този начин се удължи престоя в чуждата държава. Ако за този период не се превеждат командировъчни пари, представлява ли проблем от правна гледна точка. Всичко това с разрешението на работодателя, разбира се.

Интересува ме, защото обмислям да направя такова нещо (да пътувам около седмица в държавата където съм командирован и след това да се прибера). Рових се доста в КТ но не намерих информация, която да дава отговор на този въпрос.

Отговорът не е в КТ, а в НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА, и отговорът е отрицателен:

Чл. 10. Не се разрешава съчетаване на командировка или специализация с частно пътуване.

Което не пречи разни наглеци, като министър Лукарски, да си водят любовницата със себе си в задгранична командировка, плавно преливаща се в отпуск... Но вие не сте министър, доколкото разбирам...
ivodam
Потребител

Назад към Трудово право