начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Забавяне на заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забавяне на заплата

Мнениеот denisivanov » 16 Авг 2018, 11:24

Здравейте!

Вече 6 дни ни бавят парите. Миналият месец също имаше забавяне от по 1-2 дни. Фирмата е английска и парите идват оттам. Четох, че мога да прекратя договора си незабавно, като те ми дължат една заплата. Понеже в момента си търся друга работа, мога ли след известен период от време да изтъкна, че работодателя не е бил коректен при превеждането на парите в уговорения срок и да напусна без предизвестие?

Другото което ме притеснява е, че щом веднъж са ми забавили така заплатата, така ще бъде и занапред. Какво бихте ме постветвали?
denisivanov
Нов потребител

Re: Забавяне на заплата

Мнениеот katerinakuch » 23 Мар 2020, 15:41

Ако държите на тази работа, попитайте защо Ви бавят възнаграждението и се опитайте да намерите съвместно решение на проблема. Ако не държите на това работно място, напускайте.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 23 Мар 2020, 19:18

denisivanov написа:Здравейте!
Вече 6 дни ни бавят парите. Миналият месец също имаше забавяне от по 1-2 дни. Фирмата е английска и парите идват оттам. Четох, че мога да прекратя договора си незабавно, като те ми дължат една заплата. Понеже в момента си търся друга работа, мога ли след известен период от време да изтъкна, че работодателя не е бил коректен при превеждането на парите в уговорения срок и да напусна без предизвестие?
Другото което ме притеснява е, че щом веднъж са ми забавили така заплатата, така ще бъде и занапред. Какво бихте ме постветвали?

Чл. 327. (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
Чл. 221. При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

Задействайте процедурата и си търсете друга работа. Ако чакате - има вероятност в един момент да ви дължат ве една, а повече заплати.
katerinakuch написа:Ако държите на тази работа, попитайте защо Ви бавят възнаграждението и се опитайте да намерите съвместно решение на проблема. Ако не държите на това работно място, напускайте.

Какво ще да е това „съвместно решение“ - питащия да не яде известно време ли? Или да не си покрива текущите разходи?
jhoro
Активен потребител

Мнениеот wladi » 25 Мар 2020, 01:47

1.Забавата на Работодателя следва да е налична към датата, когато решите да прекратите трудовия договор писмено, без предизвестие.
Стара забава не се зачита, след като вече е компенсирана.
2.Забавата спрямо обичайна дата на изплащане, не се зачита. Следва да имате договорена дата за изплащане, било в инд.или в колективен трудов договор или във вътр.правила.
Когато няма договорена дата, се счита че Работодателя е в забава до края на следващия период, след периода за който се отнася заплата.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Трудово право