начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отпуск на основание чл.173а, ал.2, т2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск на основание чл.173а, ал.2, т2

Мнениеот fizer » 16 Фев 2022, 18:23

Здравейте, според кодекса на труда чл.173а, ал2, т.2 мога да ползвам неплатен отпуск без право на отказ от работодателя. Като майка на 2 деца на 3 и 10 години, опитах да подам молбата си до Управителя, но ми бе отказана категорично. Въпросът ми е има ли това право работодателя или аз не съм прочела правилно закона?
Какво мога да предприема?
fizer
Нов потребител

Re: Отпуск на основание чл.173а, ал.2, т2

Мнениеот guest1 » 17 Фев 2022, 19:43

Здравейте!
Първо - не се подава „молба“ (такъв термин вече не трябва да се използва), а заявление.
Второ, как я подадохте - лично, в писмен вид ли? Сега я изпратете с препоръчано писмо, с обратна разписка или по имейл - ако преди сте контактували по този начин.
И при двата варианта - няма опция за отказ от приемане и получаването е доказуемо.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот fizer » 18 Фев 2022, 09:41

Благодаря за отговора!
Тъй като получих устен отказ от управителя, пуснах с обратна разписка по куриер, но управителя отново заяви, че е отказана. Обади ми се, каза, че съм нямала право на отпуск, единствено, ако той реши и когато реши.
fizer
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 18 Фев 2022, 11:08

fizer написа:Благодаря за отговора!
Тъй като получих устен отказ от управителя, пуснах с обратна разписка по куриер, но управителя отново заяви, че е отказана. Обади ми се, каза, че съм нямала право на отпуск, единствено, ако той реши и когато реши.

За съжаление - голяма част от работодателите (или хората, които ги представляват) са още с този ТЪП МАНТАЛИТЕТ - „Когато и каквото аз реша“!
Текста в КТ си е пределно ясен
Чл. 173а. (2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка по искане на:
1. бременна работничка или служителка, както и на работничка или служителка в напреднал етап на лечение ин-витро;
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
3. работник или служител, който е самотен баща или осиновител на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
4. работник или служител, който не е навършил 18-годишна възраст;
5. работник или служител с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто;

Попитайте го - директно или през Инспекция по труда - коя част от думата „ДЛЪЖЕН“ не му е ясна!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право