начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Иск за възстановяване на адвокатски хонорари от работодател.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за възстановяване на адвокатски хонорари от работодател.

Мнениеот magdalena_4 » 28 Фев 2022, 16:45

Здравейте,

Историята с вече бившия ми работодател е дълга. Накратко прекратих трудовото правоотношения на основание чл. 327, ал. 1, т. 3 от КТ. поради смяна на работното място. Имам заповед, имам и изплатено обезщетение от една брутна заплата поради прекратяването на правоотношението по този член. След това работодателят ми е пуснал иск за отмяна на прекратяването на правоотношението ми с него, като неоснователно, който не беше одобрен от съда. Вчера получих нов иск заведен от него, чрез който иска да заплатя адвокатските му хонорари и данъкът върху обезщетението и някаква счетоводна експертиза.

Моля за съвет как мога да се защитя в този случай и мнение дали въобще имам шанс срещу добре смазаната машина на ъндърграунда в България...

Предварително благодаря!
magdalena_4
Нов потребител

Re: Иск за възстановяване на адвокатски хонорари от работода

Мнениеот dimist » 28 Фев 2022, 19:09

Разноски по делата се присъждат само по това дело, по което са сторени. Същите трябва реално да са сторени и да са поискани своевременно, както и да е представен списък на разноските.Какво се е случило с разноските за адвокат и експертизата, трябва да е казал съда в решението си. За т.н. обезщетение, предполагам , че имате в предвид получена една заплата при прекратяването. В този случай от общо дължимата сума работодателят следва да е заплатил дължимите осигуровки за негова сметка , и да е удържал данъка и осигуровките за Ваша сметка, съответно и да ги е внесъл в НАП и НОИ. Накратко - имате шанс, дерзайте!
dimist
Потребител

Re: Иск за възстановяване на адвокатски хонорари от работода

Мнениеот bvoykov » 28 Фев 2022, 19:12

Доколкото разбирам първото дело срещу Вас бившият Ви работодател го е загубил, така че не знам защо намесвате "добре смазаната ъндърграунд машина", тъй като изглежда тя да е била на Ваша страна.
Понеже не става ясно какво точно се е случило, какъв иск точно е завел работодателят срещу Вас и какво точно е "одобрил" съдът, предполагам, че изходът от първоначалното дело е бил във Ваша полза, като делото е приключило или с отхвърлителен иск или с прекратително определение, поради недопустимост на такъв иск (буквално аз не съм чувал, а и не виждам основание в закона работодателят да обжалва законността на вече прекратено трудово правоотношение, освен ако не се спори за нещо друго).
Доколкото схващам бившият Ви работодател Ви съди за "разходите", които е сторил в първото дело, което е загубил, плюс някои други "екстри". Ако това е вярно, не знам как му е хрумнала гениалната мисъл да претендира разноски в отделно производство, същото трябва да стане в първото и се определят съобразно степента на уважаване на иска. Щом е бил отхвърлен изцяло, не може дори и да си мечтае за разноски. А пък за данъка, който се дължи за обезщетението, е просто "черешката на торатата". Данъкът и осигуровките се внасят от работодателя, дори и когато същият бъде осъден да плати обезщетение, той следва да ги удържи, няма такъв филм да ги иска отново от работника или служителя.
bvoykov
Потребител

Назад към Трудово право