Здравейте, имам нужда от малко помощ, защото не мога да намеря съдебна практика.
С Нотариален акт за дарение е дарена идеална част от сграда, а с последващ е продадена останалата идеална част от сградата, ведно с целия поземлен имот. Предявен е иск за прогласяване на привидност на договора, както и за изкупуване в законоустановения срок, който е уважен.
Предвид горното:
Доколкото конститутивното действие на решението при уважен иск по чл.33, ал.2 от ЗС настъпи, то евентуално признатото право на изкупуване не е ли в нарушение на чл.66 от ЗС , тъй като купувачите ответници са безспорни собственици на целия терен, което не се спори от ищеца?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл 33, ал. 2 вр. чл. 66, ал. 1 от ЗС
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Чл 33, ал. 2 вр. чл. 66, ал. 1 от ЗС
Това решение касае само сградата, но не и поземления имот, така ли ? Този ПИ включен ли е в иска, какво е произнасянето в тази част, доколкото казвате , че не се спори, че купувачите са собственици на терена?
- dimist
- Потребител
Здравейте, решението касае само сградата, защото тя е била съсобствена. ПИ не е включен в иска. Може да не съм се изразил правилно.
Имах предвид, че не се спори по съдебен ред относно собствеността на поземления имот.
Имах предвид, че не се спори по съдебен ред относно собствеността на поземления имот.
- tigershark
- Нов потребител
Трябва да се разсъждава - целта на прочутият 33 ЗС е - да не ти се образуват неприятни нови съседи или с две думи - да можеш да блокираш един вид нежелани новодомци. Това е целта, в Западна Германия го няма този текст в законите и е явно характерен за България.
Другото - което е - че само определени сделки се санкционират - защото при дарение няма как да се замести купувача.
Но от общите разсъждения аз не успявам да взема решение.
С дарението е налице нов - напълно редовен съсобственик, следващата сделка е свободна.
Но - са унищожили по привидност дарението. Има като че ли грешка - съдът не е съобразил, че продажбата е и със земята.
Нещо не съм сигурен в изводите си.
Другото - което е - че само определени сделки се санкционират - защото при дарение няма как да се замести купувача.
Но от общите разсъждения аз не успявам да взема решение.
С дарението е налице нов - напълно редовен съсобственик, следващата сделка е свободна.
Но - са унищожили по привидност дарението. Има като че ли грешка - съдът не е съобразил, че продажбата е и със земята.
Нещо не съм сигурен в изводите си.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Може ли да посочите номера на решението ? Изключително ми е интересно как са успели да докажат привидността.
- hristev
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|