начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Паркомясто като самостоятелен обект

Казуси за недвижими имоти

Паркомясто като самостоятелен обект

Мнениеот notrace » 01 Фев 2024, 16:21

Здравейте,

Живея в къща в която имам повече от 60% идеални части. Земята върху която е построена сградата, заедно с прилежащият двор са по документи 100% моя собственост, т.е няма други собственици с идеални части.
Искам да направя две паркоместа откъм лицето на улицата.

Въпросът ми е дали след като направя тези две паркоместа, мога да извядя актове за собственост?

Благодаря.
notrace
Младши потребител

Re: Паркомясто като самостоятелен обект

Мнениеот guest1 » 01 Фев 2024, 16:46

notrace написа:Въпросът ми е дали след като направя тези две паркоместа, мога да извядя актове за собственост?

Грешно зададен въпрос!
Вие ще оформите място за паркиране - собствеността ще е по НА на недвижимия имот.
Паркомястото - равна и очертана площ - не е самостоятелен обект на собственост, не може да се нанася в кадастрална карта като самостоятелен обект и не може да бъде обект на прехвърлителна сделка.
Такива обекти са паркоместа в общ паркинг и самостоятелни гаражни клетки.

Ако си построите сграда, с предназначение гараж - но навътре в имота, не на границата - между сградата и оградата ще е подход, а не паркомясто.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот notrace » 01 Фев 2024, 18:10

Благодаря!

Дали съм разбрал правилно? = Правя си двете паркоместа и ги вписвам(добавям?) към НА на някой от апартаментите в сградата.
notrace
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2024, 19:25

notrace написа:Дали съм разбрал правилно? = Правя си двете паркоместа и ги вписвам(добавям?) към НА на някой от апартаментите в сградата.

Не сте разбрал правилно. Както е посочил (по изключение вярно) guest1, паркомястото не е обект на правото на собственост. Не можете да продавате паркомястото, което е просто площ в двора с боя - предмет на прехвърлителна сделка може да е само гараж с преградни стени.
Съгласно чл. 64 от Закона за собствеността собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.
Това означава, че като собственик на 100% от дворното място сте длъжен да предоставите достъп на собствениците в сградата, като останалата част от двора, която не служи за достъп, можете да ползвате, както намерите за добре, вкл. и за "паркомясто".
Ако идеята Ви е да продадете "паркомясто", това не е възможно - можете да продадете само идеална част от двора и после, след като възникне съсобственост, съсобствениците да си разпределят ползването на двора на отделни паркоместа. Но това пак не прехвърля собственост върху "паркомясто", а само разпределя ползването на двора, което е нещо съвсем различно.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот notrace » 07 Фев 2024, 16:26

Благодаря за пояснението. Мисля, че ми стана ясно. В бъдеше, ако на това паркомясто стане на гараж, тогава мога да го продавам/прехвърлям. Дотогава, като собственик на цялата земя, имам изключителни права на ползване на тези паркоместа, както намеря за добре, без да ги продавам като отделен имот.
notrace
Младши потребител

Назад към Имотни казуси