Здравейте. моля за помощ за следното:
Наследявам земеделска земя от баща ми. Той е имал сестра (починала млада). Тя има брак с едно дете, също починало. Съпругът й се жени втори път и видно от Удостоверение за наследници оставя от този втори брак двама сина. Имат ли тези двама сина на мъжа на сестрата на баща ми права на собственост на тези земи? Благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой какви права има
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кой какви права има
Ако земята е само на баща ви го наследявате вие. Ако земята е съсобствена на баща ви и сестра му, вие получавате половината от баща си, а от дела на сестра му взимате част само ако тя е надживяла детето си. Ако сестрата е починала преди детето не наследявате нищо от нейния дял.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за отговора. Да, баща ми и сестра му са съсобственици, защото наследяват земята от техния баща(дядо ми). Първо умира детето на сестра му, след него сестра му. Но въпроса ми беше какво общо имат с мен и наследството двете деца от втория брак на мъжа на сестра му, които нямат родствена връзка с нея (сестрата на баща ми), съответно и с мен?
- guest123456
- Нов потребител
Тъй като Вашият братовчед (детето на сестрата на баща Ви, която Ви се явява леля) е починал преди леля Ви, негови наследници са лелята и свакото (нейният съпруг). При липса на низходящи (деца, внуци, правнуци) и възходящи (родители, баби, дядовци, прабаби и т.н.) наследниците са братята и сестрите, които наследяват заедно с преживелия съпруг. В този случай след смъртта на леля Ви нейни наследници са баща Ви и свако Ви, които наследяват нейната част от имота. След като свако Ви е сключил нов брак, от който има деца, то те ще наследят неговата наследена част от имота след смъртта му и така, без да имат нещо "общо" или родствена връзка, ще станат съсобственици в имота заедно с Вас. Поне това е моята гледна точка.
- bvoykov
- Потребител
В случая има няколко наследявания, затова е добре да се разглеждат поотделно - в хронологичен ред.
На принципа
Затова приемаме, че първо е починал дядото. Наследници - дъщерята (или леля) и синът - баща на автора.
За детето на лелята (братовчед) се знае, че е починало преди майка си, затова няма да го гледаме.
Когато и майката/леля е починала - нейното наследство се разделя между съпругът ѝ и брат ѝ/баща на автора.
Така бащата има 1 дял - от дядото и още 1 дял - от сестра си.
Понеже авторът казва
бившия вече свако (калеко, лелинчо) и неговите деца от втория брак - не наследяват нищо от частта на бащата.
Делят само онази част, която свакото е наследил от починалата леля.
На принципа
Чл. 10а. Когато няколко лица са починали и не може да се установи последователността, в която е настъпила смъртта на всеки от тях, се счита, че по-възрастният е починал преди по-младия.
Затова приемаме, че първо е починал дядото. Наследници - дъщерята (или леля) и синът - баща на автора.
За детето на лелята (братовчед) се знае, че е починало преди майка си, затова няма да го гледаме.
Когато и майката/леля е починала - нейното наследство се разделя между съпругът ѝ и брат ѝ/баща на автора.
Така бащата има 1 дял - от дядото и още 1 дял - от сестра си.
Понеже авторът казва
guest123456 написа:Наследявам земеделска земя от баща ми.
бившия вече свако (калеко, лелинчо) и неговите деца от втория брак - не наследяват нищо от частта на бащата.
Делят само онази част, която свакото е наследил от починалата леля.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|