Здравейте
Имам особен казус
Съпруг сключва договор за гледане и издръжка с майка си, като майката не е пенсионер но не работи и не виждам пречка да има такъв договор. Колегата явно това го притеснува защото на дълго и широко е обяснила как е на борса, как няма работа и т.н.
Не съм сигурна дали съпругата знае за договора, защото съм служебен защитник но е възможно да не знае за договора, защото твърде скоро майката иска развалянето.
В исковата молба майката признава, че синът и снахата са живели в Германия и пак там живеят.
В същото време договоря лични грижи???
Смятате ли че страните не са имали изначално воля този договор да се изпълнява.
Сигурно ще поискам разпит на майката да уточним как си е представяла тя грижите и защо е разписала договора в този вариант.
За спрругата която никой не може да издири и й нназначавт служебен защитник - малко ми е смешно, но да кажем ок, не е невъзможно - не следва ли ищцата да докаже че съпругата е знаела за договора за гледане и чак тогава да иска развялането му. В смисъл първо да е пратила покана, ако снахата не се грижи тогава да иска разваляне, т.к. снахата не е била по нотариалната сделка. Струва ми се малко преждевременно предявен този иск
- Дата и час: 06 Май 2025, 00:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за гледане и издръжка при знание, че купувачите няма
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за гледане и издръжка при знание, че купувачите
Майко мила!!!
Когато неинформирани потребители се регистрират и задават въпроси за неща, които ги вълнуват - не можем да искаме пълно и издържано представяне.
Но когато „адвокат“ задава подобни въпроси ...
Няма да се старая и да измислям мои съждения - пускам търсачката и цитирам от първата намерена статия - Договор за издръжка и гледане. Същност и разваляне
Факта, че приобретателя - синът не е в България и може да осигури издръжка, но не и да предостави грижи - е достатъчен за разваляне на договора. Това, че майката е сключила такъв договор - изобщо не е в нейна тежест.
Съпругата в случая няма нищо общо, защото тя не е страна!
Когато неинформирани потребители се регистрират и задават въпроси за неща, които ги вълнуват - не можем да искаме пълно и издържано представяне.
Но когато „адвокат“ задава подобни въпроси ...
Няма да се старая и да измислям мои съждения - пускам търсачката и цитирам от първата намерена статия - Договор за издръжка и гледане. Същност и разваляне
На първо място, всеки договор за издръжка и гледане е двустранен, възмезден, формален и алеаторен и се сключва с оглед личността (intuitu personae). Чрез него собственикът на един недвижим имот (прехвърлител) прехвърля на друго лице (приобретател) собствеността на същия имот, срещу което ЛИЧНО приобретателят се задължава да предоставя на прехвърлителя парични средства (издръжка) и грижи (гледане) за определен период от време, който обичайно се определя до смъртта на прехвърлителя. Договорът е формален – като условие за неговата валидност, законът разпорежда да бъде сключен във форма на нотариален акт.
Факта, че приобретателя - синът не е в България и може да осигури издръжка, но не и да предостави грижи - е достатъчен за разваляне на договора. Това, че майката е сключила такъв договор - изобщо не е в нейна тежест.
Съпругата в случая няма нищо общо, защото тя не е страна!
Последна промяна admin на 05 Май 2025, 20:18, променена общо 2 пъти
Причина: Рекламен линк
Причина: Рекламен линк
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Ай ай guest1
оплетохте работата, хайде да прочетем малко практика.
СИО?
Продажба по време на брака?
Съвместен принос?
Разбира се че е важно, ако майката сключва договора и знае, че преки грижи няма да се извършват, каква е била волята на страните. Мен ми е ясно сега каква е целта, младите са пред развод и целта е снахата да бъде хлъзната. Може и да са прави де ....... не я познавам.
Грижите са - част от тях осигуряване на храна, лекарства, нормални битови условия.
И исковата молба "Доверителката ми твърди, че тя решила през 2023 г да прехвърли имота на сина си, като заедно със съпругата си започнат да се грижат за нея..."
"Според доверителката ми синът й живее в Германия от 2009 год. През 2018 при него отива и съпругата му.
Кка през 2023 тя очаква тези хора да полагат лично грижи за нея? Защо не е уговорено това да става чрез трето лице или в пари? Как е очакваа таи жена да се случват грижите? Хич не ми е ясно.

оплетохте работата, хайде да прочетем малко практика.
СИО?
Продажба по време на брака?
Съвместен принос?
Разбира се че е важно, ако майката сключва договора и знае, че преки грижи няма да се извършват, каква е била волята на страните. Мен ми е ясно сега каква е целта, младите са пред развод и целта е снахата да бъде хлъзната. Може и да са прави де ....... не я познавам.
Грижите са - част от тях осигуряване на храна, лекарства, нормални битови условия.
И исковата молба "Доверителката ми твърди, че тя решила през 2023 г да прехвърли имота на сина си, като заедно със съпругата си започнат да се грижат за нея..."
"Според доверителката ми синът й живее в Германия от 2009 год. През 2018 при него отива и съпругата му.
Кка през 2023 тя очаква тези хора да полагат лично грижи за нея? Защо не е уговорено това да става чрез трето лице или в пари? Как е очакваа таи жена да се случват грижите? Хич не ми е ясно.

- pitasht
- Активен потребител
pitasht написа:Грижите са - част от тях осигуряване на храна, лекарства, нормални битови условия.
Защо не е уговорено това да става чрез трето лице или в пари?
Дал съм линк - прочетете
Често срещано в практиката е възрастен човек, който е прехвърлил имота си с договор за издръжка и гледане да бъде изпратен в дом за стари хора на разноски на лицето, получило имота. В този случай договорът ще подлежи на разваляне, тъй като макар и да е налице издръжка, липсва едновременно изискуемият елемент, а именно гледането.
Ако идеята е била - да се „прекара“ снахата - едно безусловно дарение върши по-сигурна работа.
Даже и развод не е необходим.
Пп. Формулировката
pitasht написа:Съпруг сключва договор за гледане и издръжка с майка си
е странна, защото трябва да е „син сключва договор“, а снахата отсъства!
- guest1
- Активен потребител
Вие само така да пълните форума с брой менния ли влизате?
- pitasht
- Активен потребител
Самата кредиторка е била напълно наясно на каква помощ в бита може да разчита от своя зет поради дългогодишното съвместно съжителство със семейството му и изразената воля от нейна страна да се разпореди с имота си в негова полза срещу поето задължение за гледане и издръжка, както и приеманите от нейна страна грижи предлагани от длъжника дават основание да се приеме, че тя одобрява и е съгласна да получава като внимание и подкрепа предлаганата от ответника престация.
Р Е Ш Е Н И Е
№ 569
С., 08.03.2011 година
дело № 76/2009 година ВКС
Тук се разглежда волята на прехъврлителя - така че все пак съдът търси какво може да се очаква като грижи и какво се очаква.
И още от същото решение - Отсъстват събрани доказателства за разминаване между очаквано от нея и получено обгрижване от страна на длъжника по договора, което да обуславя претенцията на нейните наследници – ищците по делото за разваляне на сделката от 8.ІV.2002 г. На кредитора по договор за гледане и издръжка не е необходимо и очаквано да се натрапват грижи, които сам той не желае, както е прието в утвърдената съдебна практика по подобни спорове.
Р Е Ш Е Н И Е
№ 569
С., 08.03.2011 година
дело № 76/2009 година ВКС
Тук се разглежда волята на прехъврлителя - така че все пак съдът търси какво може да се очаква като грижи и какво се очаква.
И още от същото решение - Отсъстват събрани доказателства за разминаване между очаквано от нея и получено обгрижване от страна на длъжника по договора, което да обуславя претенцията на нейните наследници – ищците по делото за разваляне на сделката от 8.ІV.2002 г. На кредитора по договор за гледане и издръжка не е необходимо и очаквано да се натрапват грижи, които сам той не желае, както е прието в утвърдената съдебна практика по подобни спорове.
- pitasht
- Активен потребител
pitasht написа:Самата кредиторка е била напълно наясно на каква помощ в бита може да разчита от своя зет поради дългогодишното съвместно съжителство със семейството му ...
Тази тема стана

В началото имаше
pitasht написа:Съпруг сключва договор за гледане и издръжка с майка си
сега се появи зет и кредиторка, която дълги години е живяла с младите. Нищо, че те са в Германия?
Нямам думи!
- guest1
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|